POZNATI DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA GRADA ĐURĐEVCA 2023.

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

POZNATI DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA GRADA ĐURĐEVCA 2023. - MEĐU DOBITNICIMA ČAK TRI ČLANA UDRUGE "PESKI-ART ĐURĐEVAC" - MATO ZEMAN, ĐURĐICA FRANJIĆ I MARICA LACKOVIĆ

Gradsko vijeće Grada Đurđevca na 22. sjednici Gradskog vijeća između ostalog donijelo je odluku o dobitnicima javnih priznanja Grada Đurđevca.
Među dobitnicima su čak tri člana udruge "Peski-Art Đurđevac, a javna priznanja su dobili:
ZLATNA PLAKETA "SVETI JURAJ"- MATO ZEMAN
POVELJA GRADA ĐURĐEVCA-ĐURĐICA FRANJIĆ
POVELJA GRADA ĐURĐEVCA - MARICA LACKOVIĆ

Javna priznanja biti će dobitnicima uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 21.04.2023. koja će se održati u Domu kulture povodom blagdana sv.Jurja zaštitnima župe i dana Grada Đurđevca.
Čestitamo našim članovima, ali i svim ostalim dobitnicima.
U obrazloženju priznanja se navodi:
MATO ZEMAN - jedan od najaktivnijih i najuspješnijih umjetničkih fotografa Foto -kino kluba Picok i počasni član udruge "Peski-Art Đurđevac"
ĐURĐICA FRANJIĆ - za uspješan rad i izniman doprinos na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i doprinos ugledu, promociji i prepoznatljivosti Grada Đurđevca,
MARICA LACKOVIĆA - za humanitarni i volonterski rad
Obrazloženja:
Javno priznanje Zlatna plaketa "Sveti Juraj" dodjeljuje se:
- gospodinu MATI ZEMANU jednom od najaktivnijih i najuspješnijih fotografa đurđevačkog Foto-kino kluba „Picok“- umjetnički fotograf koji zauzima značajno mjesto na hrvatskoj fotografskoj sceni. Jedan je od najuspješnijih članova Foto-kino kluba „Picok“ iz Đurđevca i počasni član Udruge Peski Art iz Đurđevca. Prije 40 godina počeo se je intenzivnije baviti fotografijom, a na izložbama umjetničke fotografije u zemlji i svijetu uspješno sudjeluje već 35 godina. Za kreativne dosege svojih fotografija osvojio je brojne nagrade i priznanja, a Narodna federacija fotografske umjetnosti dodijelila mu je prije 5 godina visoko počasno zvanje ekselencije fotografije.
Prošle 2022. godine na različitim izložbama primljeno mu je za izlaganje 205 fotografija za koje je dobio 9 zlatnih medalja, 3 srebrne, 2 brončane, 9 počasnih vrpci i 9 diploma. Među spomenutim nagradama su najvrijednije: zlatne, srebrne i brončane medalje FIAP-a i Američkog fotografskog saveza. Fotografije su mu objavljivane u brojnim časopisima, uključujući i National Geographic, te monografijama, a sliku Đurđevačkih Peskov koja se nalazi u Interpretacijskom centru Picokijade u utvrdi Stari grad, gospodin Zeman ustupio je za uređenje cijelog zida u tom centru.
Obavljao je poslove dopredsjednika Zajednice tehničke kulture Grada Đurđevca, jedan je od osnivača i dugogodišnji tajnik likovne udruge „Kloštranska paleta“, jedan je od inicijatora pokretanja likovnih radionica u Đurđevcu koje organizira Udruga „Peski-Art“ Đurđevac te je sudjelovao darivanjem svojih umjetničkih fotografija na svih 10 likovnih radionica „Podravina svojem generalu“.
Prisutan je na brojnim priredbama koje organizira Grad Đurđevac i Turistička zajednica Grada Đurđevca, bilo u organiziranju prigodnih izložbi ili snimanju događanja u Đurđevcu.
Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje se:
- gospođi ĐURĐICI FRANJIĆ za uspješan rad i izniman doprinos na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i doprinos ugledu, promociji i prepoznatljivosti Grada Đurđevca -rođena je 1955. godine u Kozarevcu. Od rane mladosti živi, radi i djeluje u Đurđevcu.
Svoje prve slikarske radove izrađuje krajem šezdesetih godina tehnikom ulja na staklu, a intenzivnije umjetničko stvaranje i rad te nadahnuće i potrebu za novim slikarskim izazovima dogodilo se je početkom devedesetih godina, kada mijenja slikarsku tematiku, način i tehniku slikanja. Sve više radi uljem na platnu, pastelom i akvarelom slikajući pretežno pejzažne prizore podravskih krajolika, mrtve prirode plodova podravske ravnice, cvijeća, a naročito od tada u svoje likovne radove uvrštava motiv pijetla, kao simbola i prepoznatljivog motiva Đurđevca.
Pored slikarstva bavi se i kreativnim radom oslikavanja staklenih i drugih predmeta koristeći i reciklirajući razne materijale. Đurđica Franjić vrsna je, samozatajna, strpljiva umjetnica koja se pedeset godina bavi slikarstvom crpeći motive iz zavičajnog okruženja. U svome radu izlagala je samostalno te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama širom Hrvatske. Sudjelovala je i na brojnim likovnim kolonijama i radionicama, naročito onima humanitarnog karaktera.
Sudionica je i članica organizacijskog odbora likovnih radionica „Peski-Art Đurđevac“ i priredbi „Podravina svojem generalu“ te sudionica izložbi pisanica i božićnih jaslica.
Za svoj rad Đurđica Franjić primila je brojne pohvalnice, zahvalnice i priznanja, a 2019. godine dobila je i Povelju Hrvatskog sabora kulture, najviše priznanje krovne organizacije kulturnog amaterizma u Hrvatskoj.
Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodjeljuje se:
- Gospođi MARICI LACKOVIĆ za humanitarni i volonterski rad- članica je Kluba žena Đurđevac. Uz svoj redovni posao, pomagala je samačkim i staračkim domaćinstvima, te slijepim osobama. Kuhanje i vrtlarstvo, posebice uzgoj ljekovitog bilja, njeni su odabrani hobiji. Uz to, održava tradiciju vezenja, karakterističnu za naš zavičaj. Bavi se izradom goblena, vezenjem, heklanjem, zlatovezom i izradom tapiserija. U svemu tome je uspješna i zapažena na grupnim amaterskim izložbama u cijeloj regiji.
Kao članica Kluba žena od samoga početka, istakla se u kreativnim aktivnostima. Pokazuje likovnu nadarenost, koju je razvila i na tečaju slikarstva do solidne zanatske razine. Radoznala je, istraživačkog duha, pa iskušava različite materijale: vatu, komušinu, papir. Izradila je zamjetan broj originalnih suvenira, postavila tradicijske „Jaslice“ te druge samostalne kompozicije. Sudjelovala je na izložbama udruge Peski-Art, te održala kreativne radionice s djecom i odraslima, na kojima je rado podijelila stečeno znanje slikanja, oblikovanja i ukrašavanja. Nositeljica je Priznanja za kulturno-umjetnički rad, kreativnost i svestranost. Odabir ciljanih grupa (osobe s invaliditetom, djeca s poteškoćama u razvoju, školska populacija) također ukazuje na njen plemenit karakter i veliko srce, uvijek u službi zajednice.
Svojim životom i radom ona demantira tezu o „malim ljudima“, pokazujući da svatko ima vlastitu sudbinu, čijim ispunjavanjem stiže do životnog cilja i osjećaja zadovoljstva.

Podijeli ovu stranicu

VRH