OTVORENA IZLOŽBA - ZDRAVKO ŠABARIĆ - 50 GODINA SLIKARSTVA

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

OTVORENA IZLOŽBA - ZDRAVKO ŠABARIĆ - 50 GODINA SLIKARSTVA
U Muzeju Grada Đurđevca u petak 16.travnja 2021., poštujući sve propisane epidemiološke mjere otvorena je retrospektivna izložba đurđevačkog slikara ZDRAVKA ŠABARIĆA, a povodom 50 godina slikarstva, umjetničkog rada i rada u kulturi. Tom prigodom promovirana je i monografija koja je tiskana povodom tog velikog jubileja ovog svestranog đurđevačkog slikara i dugogodišnjeg kulturnog djelatnika.

U uvodnom dijelu, pozdravivši sve prisutne, slikara Zdravka Šabarića, te njegov rad i opus predstavila je autorica izložbe i prigodnog teksta g.Edita Janković Hapavel, viša kustosica i ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca.
O slikarskom radu tijekom 50 godina umjetničkoga rda, ali i o proročanskom tekstu koji je u svojem novinarskom radu napisala za "Večernji list" daleke 1971. godine govorila je đurđevačka novinarka Anđela Lenhard Antolin koja je tada gimnazijalcu Zdravku Šabariću prorekla veliku umjetničku karijeru.
Gospođa Anđela Lenhard Antolin prezentirala je i tekst koji je napisala književnica Božica Jelušić, a koja je zbog bolesti bila spriječena sudjelovati u otvorenju izložbe i promociji monografije.
Autor Zdravko Šabarić zahvalio je svima koji su mu pomogli u realizaciji izložbe, svim sponzorima i donatorima, kao i svima s kojima je surađivao i koji su ga podržavali svih godina u njegovu radu, a posebice svojoj obitelji i supruzi Anici. Zdravko se u svojem izlaganju osvrnuo i na bogatu povijest galerijskog i umjetničkog života Grada Đurđevca napomenuvši kako je u svom istraživačkom radu pronašao podatke da je prva likovna izložba u Đurđevcu održana 1934. godine i to poznatog đurđevačkog kipara i slikara Ivana Tomerlina, tada školarca, te da je u Đurđevcu do sada u raznim prostorima održano oko 670 izložbi, a u Galeriji, sada Muzeju Grada Đurđevca da je njegova izložba 350. po redu, što daje sliku o pravom kulturnom i umjeničkom identitetu Grada Đurđevca.
Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca gosp. Hrvoje Janči, koji je u svom govoru istaknuo značaj i doprinos Zdravka Šabarića kulturnom identitetu Grada Đurđevca, čestitavši mu na Javnom priznanju Grada Đurđevca, Nagradi za životno djelo kojega je Zdravko Šabarić ovogodišnji dobitnik.
Na kraju je nenajavljenim intermecom na klaviru sve prisutne iznenadio prof.Zoran Homen poznati slikar i svestrani dugogodišnji kulturni radnik i animator , Đurđevčan s križevačkom adresom.
Zdravko Šabarić ni nakon umirovljenja ne miruje, već aktivno sudjeluje u raznim kulturnim aktivnostima i u Gradu Đurđevcu i šire, a trenutno obavlja dužnost dopredsjednika udruge "Peski-Art Đurđevac".
Zbog epidemioloških mjera otvorenju izložbe moglo je prisustvovati samo najmanji broj osoba (25), ali se izložba može pogledati do 20. svibnja 2021. u redovno radno vrijeme Muzeja Grada Đurđevca, te vas sve pozivamo da istu i posjetite i razgledate.

Podijeli ovu stranicu

VRH