9. IZLOŽBA PISANICA I IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA "USKRS U ĐURĐEVCU 2023."

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

9. IZLOŽBA PISANICA "USKRS U ĐURĐEVCU 2023." i IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA "OD USKRSA DO ĐURĐEVA 2023."
Na Uskrsni ponedjeljak 10. travnja 2023. u Đurđevcu u Domu kulture održana je 9. izložba pisanica "Uskrs u Đurđevcu 2023."
Uz izložbu pisanica održava se i izložba likovnih radova "Od Uskrsa do Đurđeva 2023." , članova udruge "Peski-Art Đurđevac"
Na izložbi pisanica je sudjelovalo 40 izlagača, a predstavile su se udruge, ustanove, kreativni pojedinci iz čak 9 županija iz cijele Hrvatske.
Na izložbi likovnih radova predstavlja se 29 autora.

Izložbe je otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca g. Hrvoje Janči, a o izložbi je govorio autor predgovora izložbe slika g.Zdravko Šabarić, a predgovor izložbe pisanica napisala je g.Bernarda Ferderber, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac.
U glazbenom dijelu programa nastupili su župni zbor Župe Rođenja BDM iz Drnja uz pratnju na orguljama voditelja zbora g. Zorana Crnčića iz Koprivnice i koprivničkog maturanta Tea Čokonaja na trubi.
Zbor je izveo tri prigodne skladbe od kojih premijerno pučku pjesmu "Sveti Juraj" koju je uglazbio voditelj zbora g.Crnčić.
Na izložbi je pokazano kreativno blago tradicije ukrašavanja vuzmenih jaja, ali i pisanice izrađene novim tehnikama, korištenjem novih materijala, a veseli što u izradi pisanica sudjeluje sve više mladih i djece te se ovo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro prenosi na nove generacije.
Organizatori se zahvaljuju svima na sudjelovanju, trudu oko izrade pisanica i čuvanja tradicije, a kako bi potakli što ljepše uređenje izlagačkih štandova organizirano je ocjenjivanje najljepše uređenih štandova.
Pohvale i zahvale idu svima no prosudbena komisija dodijelila je ipak tri priznanja:
1. mjesto - TINA CINDRIĆ - Bjelovar
2. mjesto - KUD "DELOVI" - Delovi
3. mjesto - DORA I IVAN KOLAR - Molve
Organizatori posebno zahvaljuju i članicama udruge "Mentor" iz Donje Voće koje su prezentirale i samu izradu pisanica, naročito ono tradicionalnom tehnikom vrućim voskom.
Organizator izložbe je udruga "Peski-Art Đurđevac", a izložba je organizirana uz podršku Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.


Podijeli ovu stranicu

VRH