POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Stjepan Crnić

Predstavljanje zbirke pjesama

Predstavljanje knjige poezije "Misli pod zvijezdama" 

Opširnije
Predstavljanje knjige pjesama

Predstavljanje poezije "Misli pod zvijezdama" - Stjepan Crnić


Izvadak iz pogovora
Usprkos mislima koje su ponekad usmjerene k svakodnevici, mašta je ono željeno mjesto pod zvijezdama u kojemu se fragilno i nježno pjesničko biće osjeća zaštićenim i povlaštenim poput djeteta. Upravo u jednostavnim, suptilnim putovanjima k mjestima iz prošlosti, k prostorima imaginacije, sjećanja i snova, u kojima ono što je nekada bilo i dalje postoji, a bez suvišnih introspektivnih digresija i zbunjujućih refleksija kojima često robuje suvremena poezija, leže ljepota i ljupkost Crnićeva poetskoga izričaja.
Dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka

Opširnije
Upravo tiskana zbirka poezije

Misli pod zvijezdama - zbirka poezije


Nakladnik: Biakova d.o.o. Zagreb

Urednica: Zorka Jekić

Lektor: Ivan Cesarec, profesor

Pogovor: Dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka

Format: A5

Ukupan broj stranica: 104

Tisak: srpanj 2022. godine


Misao je ishodište svih događaja, svega što nas okružuje pa je tako i sve izrečeno u tri ciklusa zbirke Misli pod zvijezdama protkano slikovitim ostvarenjima ili slikovitim maštanjima koja su izrasla iz proklijale klice pojedinačne misli.

 Prvi ciklus govori o našoj svakodnevnici, o životnim situacijama koje nam vrijeme neminovno donosi. Imajući u vidu prolaznost života, većina pjesama otkriva njegovu ljepotu, zanos i bajkovitost, ali ne skriva se ni svjesnost da život ima i drugu tešku stranu koju bi najbolje bilo osujetiti ili zaobići…

 Druga dva ciklusa vode nas u beskraj ljubavi. Ljubav se isprva očituje kroz maštanja, ružičaste snove, opijenost, lepršavost, ushit, „ljubavnu vatru“, a potom kroz realnost ljubavnog života utkanu u svakodnevna zbivanja.

 Zbirka daje sliku vječnog trajanja života koji iz generacije u generaciju stalno ispisuje istovjetne svakodnevne emocije bez obzira na korijenite promjene životne sredine uvjetovane svekolikim tehnološkim razvojem i razvojem svijesti čovjeka.

 

Izvadak iz pogovoraUsprkos mislima koje su ponekad usmjerene k svakodnevici, mašta je ono željeno mjesto pod zvijezdama u kojemu se fragilno i nježno pjesničko biće osjeća zaštićenim i povlaštenim poput djeteta.

Upravo u jednostavnim, suptilnim putovanjima k
mjestima iz prošlosti, k prostorima imaginacije, sjećanja i snova, u kojima ono što je nekada bilo i dalje postoji, a bez suvišnih introspektivnih digresija i zbunjujućih refleksija kojima često robuje suvremena poezija, leže ljepota i ljupkost Crnićeva poetskoga izričaja.


Dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarkaOpširnije
Predstavljanje romana "Kamo smjestiti baku?"


Predstavljanje novog romana "Kamo smjestiti baku?"  autora Stjepana Crnića održat će se 21.04. 2022. godine, u prostorijama Knjižnice Novi Zagreb, s početkom u 18,00 sati.


U novom romanu Stjepana Crnića "Kamo smjestiti baku?" pratimo priču o novozagrebačkoj obitelji u vrijeme samog početka pandemije bolesti Covid-19, u trenutku kad je Zagreb pogodio jak potres. Baka je upravo iz Markuševca došla u Travno kod obitelji svoje kćeri jer je njezina markuševečka kuća nastradala u potresu. Počeo je lockdown, svi su najednom izbačeni iz svojih kolotečina...

U društvu s autorom, knjigu će predstaviti nakladnica, voditeljica CeKaPe-Centra za kreativno pisanje Sanja Vučković i urednik Miroslav Mićanović.

Predstavljanje knjige priređeno je u okviru Kvartovske bibliografije.

Opširnije
Upravo tiskan roman "Kamo smjestiti baku?"


Nakon Uskrsnog krijesa, romana koji nas vodi u bezbrižnost djetinjstva i odrastanja, novi roman Stjepana Crnića vraća nas u stvarnost. Britkim stilom i dinamičnim, maštovitim dijalozima, oslikava svakodnevnicu likova, „novo normalno“ koje živimo posljednje dvije godine.

Roman prati lik bake koja nakon potresa  napušta oštećenu kuću u Markuševcu i dolazi u Novi Zagreb. Doba je pandemije korona virusa, na snazi lockdown, a potresom oštećene zgrade i obitelji pokušavaju pronaći mir u novoj svakodnevnici. Takva je i ona u zagrebačkoj Mamutici, u kojoj se baka, njezina kćer, zet i dva unuka prilagođavaju na online nastavu, rad od kuće, nedostatak prostora i najvažnije, paralelno zadržavanje mira u njihovim rutinama. Roman, između ostalog, propituje kako će se starija gospođa, navikla na samotan život u zelenilu, pronaći u novoj sredini te hoće li se obitelj moći nositi sa stresom novonastale situacije. Ako se čini da je sve rečeno, originalnost i spontanost romana, osjećaj i blizina drugih, čini ga važnim za one koji se u njemu prepoznaju ili će se tek otkriti!

Ljubitelji romana mogu pribaviti svoj primjerak na: https://cekape.com/proizvod/kamo-smjestiti-baku/


Nakladnik: CeKaPe (Centar za kreativno pisanje) Zagreb

Urednik: Miroslav Mićanović, književnik

Slika i ideja naslovnice: Stjepan Đukić Pišta, akademski slikar

Lektor: Ivan Cesarec, profesor

Osvrt na roman: Miroslav Mićanović, književnik  

Format: 135x205 mm

Ukupan broj stranica: 236


Opširnije
Objavljena knjiga "Alfa svijet-život naš vječni" - digitalno izdanje

Knjiga eseja - misaonih tekstova "Alfa svijet - život naš vječni" objavljena je kao digitalno izdanje i može se BESPLATNO preuzeti na linku:


http://www.digitalne-knjige.com/crnic.php


  • SAŽETAK KNJIGE
  • Knjiga "Alfa svijet - život naš vječni" pred čitatelja stavlja rezultat dugogodišnjeg istraživanja - traganja za odgovorima na pitanja koja kao sjene prate čovjeka od rođenja do smrti. Te sjene, nekad vidljivije, nekad gotovo nevidljive, uvijek ostaju nedokučive i nerazumljive pa ih se često ostavlja po strani i ne razmišlja o njima, kao da i ne postoje. A onda, one se vrate puninom svojih neodgovorenih pitanja.
  • Tko sam ja? Tko je Bog, duh, duša? Tko su anđeli? Zašto živim? Što je smisao mog života i svega oko mene? Kako je nastala Zemlja? Što je nastalo prije: kokoš ili jaje? Zašto postoji zlo? Pohlepa? Zašto je važno misliti pozitivno? Može li se razgovarati mislima? Postoje li raj i pakao? Postoje li paralelni svjetovi - dimenzije? Ima li života na drugim planetima u svemiru? Može li se jednostavno i brzo (ili trenutno) putovati unutar svemira i na druge svjetove? Može li se "putovati kroz vrijeme"? Živimo li samo jednom (jedan život) na Zemlji? Što se događa kada nastupi smrt tijela? Kakva je budućnost života na Zemlji?
  • Knjiga otvara ta pitanja, stavlja ih na stol kao slike, slaže ih u cjelinu kao mozaik i povezuje odgovore u skladnu logičnu cjelinu, razumljivu svakome. Čitatelju se osvjetljavaju poznate religijske priče i znanstvene teorije iz drugog kuta, ukazuje se na drugačiji pogled koji stvara temelj za logičan slijed veličanstvene priče o nama, ljudima, o spoznaji tko smo, zašto smo na Zemlji i kamo nas taj život vodi. Sugeriraju se logična rješenja koja svakom čitatelju daju podlogu za propitivanje, razmišljanje i zaključivanje te u konačnici, ostavljaju mu na izbor što će prihvatiti, a što odbaciti.

Opširnije
Književna manifestacija Dan Rikarda Jorgovanića

Književna manifestacija Dan Rikarda Jorgovanića

Opširnije
Predstavljanje romana "Uskrsni krijes" u Kamenici u Hrvatskom zagorju

Predstavljanje romana "Uskrsni krijes" u Kamenici u Hrvatskom zagorju

Opširnije
Predstavljanje romana "Uskrsni krijes" u Kamenici u Hrvatskom zagorju

Predstavljanje romana "Uskrsni krijes" u Kamenici u Hrvatskom zagorju

Opširnije

Podijeli ovu stranicu

VRH