POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Mreža hrvatske kulture

Simpozij

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Teatrom Tirena i Hrvatskim centrom za dramski odgoj,organizira 3. Znanstveno-umjetnički simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod naslovom KAKO DRAMSKO IZRAŽAVANJE DOPRINOSI KVALITETI POUČAVANJA koji će se održati od 29. do 31. kolovoza 2019. godine na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Opširnije
11. lipanjski zvuci – međunarodno natjecanje zborova i vokalnih ansambala

11. lipanjski zvuci – međunarodno natjecanje zborova i vokalnih ansambala održat će se u Petrinji, 14. i 15. lipnja 2019. Rok prijave zborova i vokalnih ansambala je 20. svibnja 2019. godine.

Opširnije
Ansambl LADO otvara Ljeto na Ljetnoj 2019.

Ansambl LADO u obljetničkoj je godini pripremio program koji sve narode, a osobito one u zemljama koje nastanjuju Hrvati, poziva na ljubav, mir, toleranciju i građenje mostova između naroda i njihovih kultura.

Ansambl LADO otvara Ljeto na Ljetnoj 2019.

Zahvaljujući suradnji s Festivalom Opatija, nakon manje od godinu dana opatijska publika ponovno će imati prigodu gledati nastup najpoznatijeg folklornog ansambla u Hrvatskoj. Dvosatnim programom Neka sjaji sunce svima, Ansambl LADO će na Ljetnoj pozornici u Opatiji u subotu 8. lipnja otvoriti manifestaciju Ljeto na Ljetnoj 2019.

Opširnije
Promocija knjige pjesama Roberte Nikšić, Patela

Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ Hrvatska Kostajnica organizator je promocije knjige pjesama Roberte Nikšić, Patela. Promocija će se održati u petak, 17. svibnja 2019. u 19,00 sati u Hotelu Central u Hrv. Kostajnici. Roberta Nikšić je dobitnica Plakete „Milivoj Cvetnić“ za 2017., za zbirku Otmica Europe. U 2018. slijedila je sjajna zbirka Patela koju je Društvo, na preporuku stručnog povjerenstva, s radošću objavilo početkom 2019. Gosti na promociji su Roberta Nikšić, pjesnikinja, Petar Gudelj, istaknuti hrvatski književnik i Ivan Lovrenović, bosansko-hercegovački književnik i publicist.

Riječima Petra Gudelja, recenzenta Patele, pozivamo sve zainteresirane na ovu promociju:“Piše i zna što piše, i zna se što piše. Srcem srčano i umom umno. Gradi kuću od riječi. Gradim je polako, kaže, ciglu po ciglu. Ima samo jezik, riječi, i to malo dosuđena vremena. A kad napiše kuću, sagradi pjesmu, u njoj se može živjeti, moliti, voljeti. Ona čuva od nevremena svoga pisca i čitatelja. Pisanje je, kaže, njezina kuća i domovina. Zato se prema njemu tako drži, zato ga drži stvaralačkim i svetim…Ima Bosna, u Bosni Varcar, u Varcaru kuća. U kući, pod ognjištem, pod pepelom njezino srce…“


Opširnije
Koncert HPD-a Danica Ars Croatica

Sedmi koncert u nizu koncerata ususret 150. obljetnice Društva.

Opširnije
35. smotra folklora jadranske Hrvatske "Na Neretvu misečina pala"

U Metkoviću od 16. do 19 svibnja 2019. održat će se 35. smotra folklora jadranske Hrvatske pod nazivom Na Neretvu misečina pala.
Smotru organiziraju KUD Metković i Ustanova za kulturu i sport Metković uz potporu Ministarstva kulture, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Metkovića. Program uključuje izložbu, smotru folklora, 7. međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda te tradicionalni koncert Marijanskih pučkih napjeva u crkvi sv. Ilije.


Opširnije
35. smotra folklora jadranske Hrvatske

Srdačno ste pozvani na sve programe ovogodišnje Smotre!

Opširnije
Obljetnički koncert Svi smo mi Draganićaki

Koncertom se obilježava 85. obljetnica organiziranog kulturno-umjetničkog rada na području Općine i Župe Draganić.

Opširnije
Klapa Kastav osvojila grand prix na 9. Međunarodnom festivalu u Cornwallu

KLAPA KASTAV OSVOJILA GRAND PRIX NA 9th CORNWALL INTERNATIONAL MALE CHORAL FESTIVALU U CORNWALLU, VELIKA BRITANIJA

Klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine osvojila je Grand Prix na 9th Cornwall International Male Choral Festival koji je od 1. do 6. svibnja ove godine održan u pokrajini Cornwall u Velikoj Britaniji. Natjecanje na jednoj od najvećih zborskih manifestacija na svijetu namijenjenih muškim zborovima i ansamblima, odvijalo se u tri različite kategorije. Klapa Kastav je osvojila 1. mjesto u kategoriji Komorni zborovi40 Voices & Under – te po ocjeni međunarodnog četveročlanog žirija ujedno i najveći broj bodova u odnosu na sve ostale zborove koji su se natjecali u preostalim kategorijama. Time je osvojena Grand Prix titula Festivala Champion Choir 2019 popraćena trofejem The Lady Mary Holborow Trophy i novčanom nagradom od 1.000 £.

Sjajnu pobjedu Klapa Kastav je u navedenoj natjecateljskoj kategoriji ostvarila izvedbom repertoara usmjerenog k sveobuhvatnom predstavljanju naše kulturne i glazbene baštine: Ave Maria (Ivan pl. Zajc), Oče naš (Ljubo Stipišić), Linđo (Vladimir Berdović) i U boj, u boj! – finale opere Nikola Šubić Zrinjski (Ivan pl. Zajc). Natjecanja u svim kategorijama održana su u subotu, 4. svibnja u znamenitoj Katedrali u gradu Truro, a snažnu konkurenciju činilo je 59 zborova iz 9 zemalja čitavog svijeta: Australija, Finska, Hrvatska, Južnoafrička Republika, Kanada, Litva, Nizozemska, Rusija i Velika Britanija. Klapa Kastav bila je jedini, te ujedno i prvi predstavnik Hrvatske na ovom uglednom Festivalu koji se od 2003. održava svake druge godine. Za vrijeme trajanja manifestacije održano je više od 50 koncerata na preko 40 različitih lokacija diljem britanske pokrajine Cornwall.

Pored natjecateljskog nastupa, Klapa Kastav je održala i dva cjelovečernja koncerta u Katedrali u gradu Truro i to 2. svibnja na svečanom otvorenju Festivala – Opening Gala Concert – te 4. svibnja koncert pod nazivom International Gala Concert, dok je 5. svibnja održala Regional Concert u All Saints Church u gradu Falmouth. Klapi Kastav je pripala i posebna čast biti jednim od četiri odabrana ansambla između svih zborova sudionika koji su nastupili na koncertnoj matineji 5. svibnja u čuvenom Minack Theatre. Riječ je o kultnom amfiteatru Velike Britanije, pokraj grada Porthcurno, na čijoj su pozornici, od njegovog osnutka 1932. do danas, nastupili brojni poznati britanski te umjetnici iz čitavog svijeta.

Ovo uspješno gostovanje Klape Kastav ostvareno je uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Opširnije
VRH