POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Mreža hrvatske kulture

27. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

Cilj 27. susreta je prvenstveno prikaz dostignuća i najvrjednijih ostvarenja amaterskih tamburaških orkestara i sastava u Republici Hrvatskoj, revitalizacija županijskih smotri kao platformi za odabir sudionika ovog Susreta, a koje su preduvjet očuvanja i razvoja tamburaškog glazbovanja, razvijanje kritičkog odnosa prema glazbenim vrijednostima, stimuliranje glazbenog stvaralaštva i amaterskog rada te razvoj publike. 27. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava bit će održan u Koncertnoj dvorani KUD-a Preporod u Dugom Selu 14. i 15. studenoga 2020. godine. Na Susretu će nastupiti oko dvadeset i pet najuspješnijih amaterskih tamburaških orkestara i sastava izabranih od strane selektora, a s održanih županijskih smotri ili samostalnih koncerata (u županijama u kojima se ne organiziraju smotre). Tročlano stručno povjerenstvo sastavljeno od eminentnih poznavatelja tamburaškog stvaralaštva slušat će i pisano vrednovati nastupe tamburaških orkestara i sastava te Susret u cjelini temeljem elemenata vrednovanja, sudjelovati u razgovorima o Susretu te izboru nagrađenih. Pisane osvrte članova stručnog povjerenstva, HSK-a dostavlja svim sudionicima Susreta. Službeni dio programa 27. Susreta započet će u subotu u poslijepodnevnim satima predstavljanjem koncertnih i folklornih orkestara, čemu se prethoditi tehničke probe, a bit će nastavljen sljedećeg dana nastupima tamburaških sastava u koncertnoj, odnosno folklornoj kategoriji. Po završetku svake pojedinačne večeri Susreta bit će dodijeljena priznanja dirigentima tamburaških ansambala, a po odluci stručnog povjerenstva bit će dodijeljene brončane, srebrne, zlatne plakete u svakoj od kategorija, Grand Prix, orkestru i sastavu s najvećim ukupnim brojem bodova te Nagrada za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koncertnih orkestara. Sukladno odluci predstavnika HDS-a bit će dodijeljena i „Nagrada za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja“ u kategoriji koncertnih orkestara. Najuspješniji orkestar i sastav dobit će bisernicu i brač Glazbalarskog obrta Mario Žmegač. Bit će održana i dva okrugla stola stručnog povjerenstva s predstavnicima tamburaških orkestara i sastava u cilju izlaganja detaljnih stručnih osvrta na izvedene programe i podizanja kvalitete kulturno-umjetničkog rada. Na Susretu će nastupiti oko 500 tamburaša, a za najudaljenije potrebno osigurati noćenje kako bi svi sudionici mogli aktivno pratiti cjelokupni program i ostvariti sociološke značajke amaterizma

Opširnije
39. Susret hrvatskih zavičajnih književnika

39. izdanje Susreta hrvatskih zavičajnih književnika i ove će godine u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu okupiti brojne ljubitelje pisane riječi koji će predstaviti svoja književna ostvarenja odabrana putem književnog natječaja Hrvatskog sabora kulture 2020.  Više o natječaju i prijavama pročitajte u nastavku.

Opširnije
60. Festival hrvatskih kazališnih amatera

Festival hrvatskih kazališnih amatera u 2020. godini slavi 60. obljetnicu održavanja. Tijekom dva vikenda i 6 festivalskih dana na daskama vodičkog Kulturnog centra nastupit će najbolje hrvatske amaterske kazališne skupine koje izbore sudjelovanje putem selekcija i smotri koje će biti održane tijekom veljače, ožujka i travnja 2020. u gotovo svim hrvatskim županijama. Kazališne skupine svoje predstave mogu prijaviti do 31.01.2020.

Opširnije
43. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Poštovani i dragi prijatelji umjetničke tamburaške glazbe, zadovoljstvo nam je obavijestiti vas kako će se 43. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe namijenjen koncertantnim tamburaškim orkestrima i komornim tamburaškim ansamblima održati od 21.-24.5.2020. Rok za podnošenje digitalnih prijava orkestara/ansambala je 15.3.2020. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane tamburaške orkestre i komorne tamburaške ansamble da se prijave na 43. MFUTG. Propozicije i digitalni obrazac prijave nalaze se na poveznici: http://htso.hr/2020/01/13/poziv-na-43-medunarodni-festival-umjetnicke-tamburaske-glazbe/ S radošću očekujemo vaše prijave i do susreta u tamburaškom Osijeku. Vaš, Hrvatski tamburaški savez Ribarska 1, 31000 Osijek www.htso.hr +385915312663

Opširnije
9. Razglednica kulturno-umjetničkog amaterizma RH i Dan otvorenih vrata HSK-a

Kulturno-umjetničku reprezentaciju 9. Razglednice sa sveukupno više od 350 sudionika činit će najbolji od najboljih: Amaterska kazališna udruga „Kuntrata“ Sv. Filip i Jakov, Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“, Muška pjevačka skupina KUD-a „Dangubice“ Kuterevo, Vokalni sastav „Asante“ Zagreb, Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, Tamburaški orkestar i tamburaški sastav Centra tradicijske kulture Varaždin, Varaždinski folklorni ansambl, Folklorno kulturna udruga Primorska lijera te Plesna grupa Flame iz Rijeke. U programu 9. Razglednice bit će interpretirana poezija Ljubice Ribić (Varaždin) i Zvonka Jurčevića (Samobor), dok će nagrađeni prozni i dramski radovi Mirjane Mikulec (Oroslavje) i Marije Juračić (Opatija) biti dostupni za čitanje na web stranici HSK-a, zbog nemogućnosti prezentacije u programu. U foajeu Velike dvorane Vatroslava Lisinskog bit će predstavljena izložba likovnih radova nagrađenih neprofesionalnih stvaralaca Darka Polančeca, Lucije Kovačić, Snježane Filipčić, Miroslava Prikratkog, Špira Dmitrovića, Stjepana Sekulića, Ane Narandžić, te pohvaljenih autora najuspješnije likovne udruge Hrvatskog likovnog društva iz Zagreba.

Opširnije
10. Međunarodni seminar za nastavnike tambura i voditelje tamburaških orkestara

Vrsta: međunarodni skup Mjesto: OGŠ Srećko Albini pri OŠ Ivana Kozarca, Županja Trajanje: 31.3. - 1.4.2020. (10 sati) Broj sudionika: 50

Opširnije
Stručno-znanstveni skup KAZALIŠNI AMATERIZAM U HRVATSKOJ

U prigodi 60. obljetnice Festivala hrvatskih kazališnih amatera Hrvatski sabor kulture organizira stručno-znanstveni skup na temu "Kazališni amaterizam u Hrvatskoj" koji će biti održan 28. ožujka 2020. u Velikoj dvorani HSK-a u Zagrebu.

Opširnije
Seminar pučkog korizmenog pjevanja

Treću godinu za redom, Hrvatski sabor kulture u suradnji s KUD-om „Pleter“ iz Dugopolja organizira Seminar pučkog korizmenog pjevanja u Dugopolju. Arhaični napjevi iz bogate riznice hrvatske korizmene baštine ponovno će biti tema dvodnevnog Seminara kojeg će tijekom vikenda 14. i 15. ožujka 2020. godine u Dugopolju voditi ugledni etnomuzikolog dr. sc. Joško Ćaleta i asistent Davor Capković. Rezultate zajedničkog rada sudionici će predstaviti na tradicionalnom korizmenom koncertu u crkvi sv. Mihovila u Dugopolju, uz gostujuće ansamble iz Dugopolja i okolice. PROGRAM SEMINARA: Glazbena (vokalna) tradicija južne Hrvatske zanimljivo je područje različitih etnografskih utjecaja – mjesto je to susreta Mediterana s oporim glazbenim svijetom Dinarskog, brdskog područja. Osim raznolikosti koja karakterizira svjetovnu tradicijsku vokalnu glazbu, istu karakteristiku baštini i crkveno pučko pjevanje ovog prostora. Njegova prednost temelji se na činjenici da je lokalni puk imao prilike pratiti crkvene obrede na svojem jeziku - glagoljaško pjevanje na staroslavenskoj, starohrvatskoj te u novije vrijeme i u standardno hrvatskoj jezičnoj redakciji što je inspiriralo istaknute pjevače da temeljne napjeve ispjevavaju slobodno na način kako su to radili i sa svojim svjetovnim pjevanjem. Rezultat toga su brojne lokalne varijante tekstovnih i glazbenih predložaka koje i danas svjedoče o višestoljetnoj glazbenoj aktivnosti lokalnog pučanstva. Korizmeno razdoblje posebno je bogato različitim napjevima, sastavnim dijelom obreda i procesija, a predstavlja možda i najznačajniji dio ovog repertoara. Potaknut ovim činjenicama, Hrvatski sabor kulture, treću godinu za redom organizira Seminar na kojem će polaznici imati priliku oprobati se u različitim vokalnim sastavima i tehnikama pjevanja karakterističnim prvenstveno za južno Hrvatsko područje, ali isto tako i vokalnim glazbenim stilovima ostalih hrvatskih regija. Sudjelovanje na Seminaru besplatno za sve članove Hrvatskog sabora kulture. Prijave za seminar bit će otvorene od 1. veljače 2020.

Opširnije
Seminar u Slavonskom Brodu

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE TAMBURAŠKIH ORKESTARA I SASTAVA u organizaciji Hrvatskog sabora kulture bit će održan 7. i 8. ožujka 2020. u Slavonskom Brodu u suradnji s Folklornim ansamblom Broda, u Radničkom domu na adresi: Radnički trg 5, Slavonski Brod. SEMINAR JE NAMIJENJEN svim polaznicima koji do sad nisu imali priliku voditi tamburaški orkestar/sastav, kao i sadašnjim i bivšim sviračima, učiteljima glazbe, glazbenim amaterima, zaljubljenicima u tamburu i drugima. Polaznici po završetku dvodnevnog programa seminara dobivaju Potvrdu o sudjelovanju na Seminaru. Voditelji seminara su Dražen Varga i Petar Varga


SEMINAR JE NAMIJENJEN svim polaznicima koji do sad nisu imali priliku voditi tamburaški orkestar/sastav, kao i sadašnjim i bivšim sviračima, učiteljima glazbe, glazbenim amaterima, zaljubljenicima u tamburu i drugima. Polaznici po završetku dvodnevnog programa seminara dobivaju Potvrdu o sudjelovanju na Seminaru.

RASPORED SEMINARA:

Subota, 7.3.2020.
10:30 – 11:00 h UVODNO PREDAVANJE
11:00 – 13:15 h METODIKA RADA S POČETNICIMA (SVIRANJE I FORMIRANJE ORKESTARA)
13:15 – 15:30 h Pauza / Posjet Muzeju tambure u kazamatu Tvrđave Brod
15:30 – 17:15 h METODIKA RADA S POČETNICIMA (DIRIGIRANJE ORKESTROM)
17:30 – 19:00 h OSNOVE GLAZBENE TEORIJE / UVOD U ARANŽIRANJE ZA TAMBURAŠKE ANSAMBLE
 
USAVRŠAVANJE TEHNIKE SVIRANJA TAMBURA
 
Nedjelja, 8.3.2020.
10:00 – 11:45 h INDIVIDUALNI RAD VODITELJA I SUDIONIKA
12:00 – 14:00 h METODIKA RADA S TAMBURAŠKIM ORKESTROM – u suradnji s Folklornim
ansamblom Broda
14:00 h       PODJELA POTVRDA SUDIONICIMA
Napomena:  Molimo polaznike da ponesu tambure.

Opširnije
Žene s vizijom

Multimedijsko događanje

Opširnije
VRH