POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Mreža hrvatske kulture

Folklorni seminar NIJEMO KOLO DALMATINSKE ZAGORE I JEZERSKI MORNARSKI BAL

Novu sezonu edukativnih programa u folklornoj djelatnosti Hrvatski sabor kulture nastavlja u suradnji s KUD-om "Koledišće" iz Jezera, otok Murter i organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom: "NIJEMO KOLO DALMATINSKE ZAGORE I JEZERSKI MORNARSKI BAL". Voditelji seminara su Vidoslav Bagur, prof., folklorist, koreograf i Nenad Milin, etnokoreolog, koreograf koji će kroz segmente plesa, glazbe i tradicijskog odijevanja sudionicima približiti narodnu baštinu spomenutog kraja.


Više o seminaru i prijavi možete saznati na https://bit.ly/3B1KP0Y ili dobiti informacije na ples@hrsk.hr

Opširnije
16. Međunarodni festival amaterskih kazališta

Nagrađene kazališne skupine iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske odigrat će svoje kazališne uspješnice u Čakovcu na 16. Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta. Festival će biti održan 23. i 24. rujna 2022. u Centru za kulturu Čakovec, a festivalski program ponudit će publici 3 izvrsne komedije.

Opširnije
Izložba 38. Susreta likovnih stvaralaca

Hrvatski sabor kulture i Gradska galerija Zabok pozivaju Vas na otvorenje izložbe likovnih radova 38. Susreta likovnih stvaralaca u utorak, 20. rujna 2022. s početkom u 19 h (Zivtov trg 10/I, Zabok).
Izložba će u postavu od 20. rujna do 22. listopada 2022. predstaviti čak 109 autora iz gotovo cijele Hrvatske s izvrsnim radovima u različitim tehnikama – od olovke, pastela, akvarela, tuša, akrila i ulja na platnu pa sve do kombiniranih tehnika i radova u mediju skulpture i keramike.

Opširnije
35. Susret hrvatskih puhačkih orkestara i sastava

Susret će u svojem 35. izdanju, s velikim brojem sudionika i kvalitetom glazbenog programa, u punom sjaju predstaviti snagu kulturno-umjetničkog amaterizma kao važnog nositelja glazbene kulture. Program Susreta revijalno će započeti u nedjelju u 12 h na Trgu sv. Jurja svečanom promenadom i zajedničkim muziciranjem orkestara, a natjecateljski dio programa će se održati u Domu kulture Đurđevac s početkom u 15:30 h, gdje će orkestri sudionici predstaviti svoje koncertne programe.

Opširnije
48. Zapovijed pod lipom

Zapovijed pod lipom kao kulturno tradicijski događaj upisan u Registar nematerijalnog kulturnog dobra RH, jedini u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 9.9.2022. petak od 14:00 do 18:00 sati: Likovna kolonija u dvorištu etno kuće u Gornjem Mikloušu, 18:00 sati u prostoriji KUD-a "Sloga" Miklouš u Donjem Mikloušu Otvorenje izložbe "Od originala do rekonstrukcije - Tragovima prošlosti 3" 10.9.2022. subota 19:00 sati u crkvi sv. Nikole biskupa ili u dvorištu etno kuće u Gornjem Mikloušu (ovisno o vremenskim prilikama) 11.9.2022. nedjelja: 48. Zapovijed pod lipom 11.00 sati, sveta misa u crkvi sv. Nikole biskupa u Gornjem Mikloušu 12.00 sati: prikaz 48. Zapovijedi pod lipom u izvedbi članova KUD-a "Sloga" Miklouš 12.40 sati: formiranje mimohoda, polazak prema Donjem Mikloušu 13.30 sati: kulturno umjetnički program gostujućih kulturno umjetničkih društava Večer izvorne pučke pjesme "Izašla je sjajna zvijezda"

Opširnije
1. FESTIVAL HRV. PUČKE DRAME U MURSKOM SREDIŠĆU

S veseljem iščekujemo 1. Festival hrvatske pučke drame „Murski cimeri“ koji će od 2. do 4. rujna 2022. biti održan u Murskom Središću. Tijekom tri festivalska dana na sceni Centra za kulturu „Rudar“ zaigrat će kazališne skupine iz Retkovaca, Gornjeg Jesenja, Bjelovara, Šibenika, Žiškovca, Prološca, Viljeva, Kalinovca, Novog Marofa i Zeline. Dođite u Mursko Središće i uživajte u izvrsnim dramskim ostvarenjima pučkog dramskog izričaja. Ulaz na sve predstave je slobodan.

Opširnije
29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

27. kolovoza 2022. godine na Trgu kralja Tomislava, bit će održan 29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina s početkom u 19.00 sati u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Susret se odvija u dvije kategorije; kategorija koreografiranog folklora i kategorija izvornog folklora te je ove godine revijalnog karaktera. Pridružite nam se i podržite ovu kasnoljetnu folklornu priču u Županji te pozdravite čuvare narodne baštine iz Ličkog Lešća, Donje Dubrave, Slavetića, Donje Gračenice, Blata na otoku Korčuli, Miklouša, Jakšića, Gate, Novih Perkovaca, Nikšića, Križevaca, Generalskog Stola, Garešnice, Đurđevca, Pleternice, Siska, Varaždina, Buševca i Širokog Brijega. Nastupe na Susretu prati stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Ivančan, Tomislav Habulin, mag. mus i Katarina Bušić, muzejska savjetnica. Ulaz je slobodan, a prijenos Susreta moguće je pratiti na Facebooku ili YouTube kanalu Hrvatskog sabora kulture. Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 29. Susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 13. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od travnja do srpnja okupile gotovo 160 folklornih skupina; s oko 5000 folklornih amatera diljem Hrvatske. Nastupe na Susretu prati stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Ivančan, Tomislav Habulin, mag. mus i Katarina Bušić, muzejska savjetnica.

Opširnije
29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

27. kolovoza 2022. godine na Trgu kralja Tomislava, bit će održan 29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina s početkom u 19.00 sati u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Susret se odvija u dvije kategorije; kategorija koreografiranog folklora i kategorija izvornog folklora te je ove godine revijalnog karaktera.

Opširnije
Natječaj za nove skladbe

Hrvatski sabora kulture poziva sve skladatelje da prijave svoje nove skladbe na Natječaj za nove skladbe namijenjene amaterskim pjevačkim zborovima, malim vokalnim sastavima, tamburaškim i puhačkim orkestrima!
Kako bismo potaknuli skladatelje da se odazovu i obogate repertoar, osobito za puhačke i tamburaške orkestre, povećali smo iznos nagrada, zahvaljujući materijalnoj potpori Ministarstva kulture i medije RH.
Posebno napominjemo da je ove godine rok za predaju skladbi 1. srpnja 2022. godine, a objava rezultata biti će u kolovozu.  

Više informacija o Natječaju pronađite OVDJE


 


Opširnije
Natječaji za nove skladbe HSK

Poštovani skladatelji, Hrvatski sabor kulture produžio je rok za dostavu radova na: Natječaj za nove skladbe namijenjene amaterskim malim vokalnim sastavima, Natječaj za nove skladbe namijenjene amaterskim tamburaškim orkestrima i Natječaj za nove skladbe namijenjene amaterskim puhačkim orkestrima. Novi rok zaprimanja radova je 15. listopada 2022.

Opširnije

Podijeli ovu stranicu

VRH