17. Međunarodni festival amaterskih kazališta

Mreža hrvatske kulture

U Vodice stižu nagrađivane kazališne trupe iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje će na daskama vodičkog Kulturnog centra igrati 29. i 30. rujna 2023. na 17. Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta. Hrvatsku predstavljaju Dramski amateri Murter, a iz susjednih zemalja pristižu Žaba Gleda&Išče Vrhovo i Kazalište mladih "Korifej" Nova Bila.***Gradsko pozorište Trebinje otkazalo je svoje sudjelovanje zbog izvanrednih okolnosti i više sile te je predstava „Pomračenje“ navedenog ansambla otkazana.

Organizacijom i održavanjem Međunarodnog festivala amaterskih kazališta, Hrvatski sabor kulture potiče međukulturnu suradnju ugošćujući u Hrvatskoj nagrađene predstave različitih kazališnih poetika iz susjednih zemalja. Tako se tradicionalno ostvaruje interkulturni dijalog, razmjena iskustava i socijalna kohezija, a hrvatska publika dobiva priliku vidjeti aktualna kvalitetna dramska ostvarenja stranih amaterskih skupina.

FESTIVALSKI PROGRAM

PETAK, 29. 9.

Festival u petak, 29. 9. u 20 h otvaraju Dramski amateri Murter s pučkom komedijom „Na rivi“ koja je na ovogodišnjem 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera oduševila publiku i festivalsko povjerenstvo te na Murter odnijela Nagradu za njegovanje kulturne baštine, Nagradu za najbolju mušku ulogu (Mate Juraga) te nominacije u čak tri kategorije: za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju i za najbolju glavnu žensku ulogu. Ova izvrsna komedija prikazat će nam odnose dviju ribarskih i težačkih obitelji koje su u dugogodišnjoj svađi oko podijele rive - najvećeg bogatstva u vrijeme između dva svjetska rata... A tu je i ljubavna priča i pregršt metafora na arhaičnom murterskom govoru….


SUBOTA, 30. 9.

U subotu, 30. 9. festivalski program ponudit će 2 izvrsne predstave.

U 17:00 h u Kulturnom centru Vodice pogledajte crnu komediju/satiru naslova "IZPOVED MAZOHISTA"/ "ISPOVIJED MAZOHISTA" u izvođenju nagrađene slovenske kazališne skupine „ŽABA GLEDA&IŠČE“ VRHOVO. Gospodin M i njegov Satir kroz predstavu društveno kritički i satirički igraju različite situacije i uživljavaju se u različite uloge u kojima ljudi postaju pravi mazohisti – generacija koja je navikla trpjeti…


Posljednja festivalska predstava „ŽENSKI SNOVI“ u izvođenju Kazališta mladih „Korifej“ Nova Bila, BiH publici donosi smijeh i zabavu u subotu, 30. rujna s početkom u 20:15 h. Satirična predstava „Ženski snovi“, uz komični otklon, govori o ženama koje očajnički žele promijeniti sistem u kojemu žive. Znajući kako to neće moći ukoliko se ne priklone političkoj stranci, koriste svoju snagu, znanje, poznanstva, kreaciju pa i represiju kako bi došle do ostvarenja svojih snova. No, što onda? Vidjet ćete u predstavi koja je na ovogodišnjem 51. Teatarskom festivalu BiH FEDRA proglašena najboljom predstavom u cjelini.

Gradsko pozorište Trebinje  otkazalo je svoje sudjelovanje zbog izvanrednih okolnosti i više sile te je predstava „Pomračenje“ (koja je trebala igrati 30. 9. u 11:30 h) navedenog ansambla otkazana.

 

Dođite u  Vodice i uživajte u izvrsnim nagrađivanim predstavama.
Ulaz na sve predstave je BESPLATAN.

*Ažurirani programski letak možete preuzeti na dnu stranice.

Festival u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodice omogućuju: Ministarstvo kulture i medija RH, Šibensko-kninska županija, Grad Vodice i Turistička zajednica Grada Vodica.





Podijeli ovu stranicu

VRH