Tamarinke opet okrunjene zlatom

Dalmatinska ženska klapa TAMARIN

Zlato klapi Tamarin - Delmata 2019


Klapa TAMARIN započela godinu sa novim prestižnim priznanjima.

  

     Jedna od najstarijih hrvatskih ženskih klapa, kontinuiranog rada 28. godina pod okriljem udruge Don Frane Bulić: klapa TAMARIN iz Vranjica, osvojila je dvije nagrade na natjecanju u klapskom pjevanju ˝Delmata˝, održanog 23.02.2019. u koncertnoj dvorani Češka beseda, u Zagrebu.      

    Tamarinke su se okrunile zlatom u svojoj A1 kategoriji tradicionalni idiom – zadani program – a cappella, a njihov je maestro Mirko Radan osvojio posebnu nagradu za umjetničko vodstvo klape.

    Sa željom podrške očuvanja stvaralaštva svoga starog kolege i suradnika Ljube Stipišića Delmate, svojim su sudjelovanjem Tamarinke pozdravile ovo natjecanje, koje organizira Hrvatska udruga zborovođa.

    Nakon iznimno uspješnih 2017. i 2018. ova je klapa sa novim prestižnim priznanjima započela i 2019. godinu u kojoj ima dosta uzbudljivih planiranih aktivnosti i projekata.
Naime, klapa upravo radi na repertoaru za snimanje svoga 4. nosača zvuka, koji će sadržavati izvorne klapske napjeve i jednu bonus pjesmu, točnije autorsku klapsku skladbu sa kojom se planiraju natjecati na jednom od eminentnih nacionalnih festivala, ovo ljeto. No, više o tome kako se približimo datumu festivala.


     HUZ – Hrvatska udruga zborovođa organizira natjecanje u klapskom pjevanju Delmata 2019. koje će se podržati u subotu, 23. veljače 2019. u ˝Češkoj besedi˝ u Zagrebu

    ˝Klapsko pjevanje postalo je vrlo popularno ne samo u priobalnom dijelu Hrvatske nego i u kontinentalnom. Ovim se natjecanjem ponajprije želi omogućiti onim klapama i drugim ansamblima koje djeluju u kontinentalnom djelu Hrvatske da se mogu natjecati kako bi pokazale svoje pjevačko umijeće te tako na temelju stručne prosudbe i ocjene dobile poticaj za svoj rad. Također se želi potaknuti one ansamble čiji repertoar nije temeljen na klapskim pjesmama da uvrste i klapske pjesme u svoj repertoar kako bi se klapska glazba i umjetnost u što većoj mjeri popularizirala. Ovo natjecanje namijenjeno je svim vrstama pjevačkih ansambala koji ispunjavaju format klape (jedan prvi glas): ženskim, muškim, mješovitim i dječjim koji imaju najmanje četiri, a najviše devet pjevača/pjevačica. Ovo se natjecanje organizira u čast Ljubi Stipišiću Delmati.˝
- Hrvatska udruga zborovođa


Ljubo Stipišić Delmata (1938. – 2011.)

     ˝Maestro Ljubo Stipišić Delmata velikan je klapske umjetnosti. Svojim stvaralaštvom i svekolikim umjetničkim djelovanjem snažno je utjecao na razvoj klapske pjesme i klapskog pjevanja. Bio je dobitnik Nagrade Hrvatske udruge zborovođa za životno djelo, dodijeljen mu je strukovni naziv Magister chori HUZ-a, a bio je i njegov počasni član.˝
- Hrvatska udruga zborovođa
VRH