Predstavljanje klapske pjesme kroz Advent u Bitoli, Makedonija

Dalmatinska ženska klapa TAMARIN

Grad Solin (Hrvatska) i Grad Bitola (Makedonija) kao dva grada manastira, još jednom su zajedno fuzirali duhovnost i kulturu, na radost prijateljstva i zajedništva.

Dalmatinska ženska klapa TAMARIN (pod okriljem udruge Don Frane bulić iz Vranjica)  i muški Vokalni sastav DELMATI iz Solina, nastavili su tradiciju održavanja novogodišnjeg i Božićnog koncerta u organizaciji Makedonsko-hrvatskog društva „Marko Marulić”, 15.12.2018., u maloj dvorani Kulturnog centra u Bitoli

Naše vranjičke Tamarinke su pripremile program sa dvije tematike – adventskom i svjetovnom - koje su prilagodile šarenoj publici. Bogati program isprepleten klapskom pjesmom i tradicijom kolendavanja kroz recitacije i čitanja o Gradu Solinu, kao i arheološkom značaju antičke Salone.
Koncert je vodila Vanja Matas - drugi alt klape Tamarin, a njihovi prijatelji, Vokalni sastav Delmati, su kao gosti svojim bogatim glazbenim repertoarom pričali priču o hrvatskoj kulturnoj baštini.
Izveli su i po jednu makedonsku pjesmu, prilagođene za klape ˝Brala Jana kapini˝ u obradi: Emila Cossettoa i ˝Uči me majko, karaj me˝ u obradi Frane Novakovića. Za kraj su zajedno otpjevali tradicijsku pjesmu ˝Pismo moja hrli tamo˝ u obradi Duška Tambače i Danijela Češnjaja.

˝Ovo je nastavak tradicije, a ove godine na naš poziv na koncert su se odazvali i uveličali spomenuta klapa i sastav iz Grada Solina (Hrvatska), pod aplauzom koji su dobili na koncertu i ispunili očekivanja publike˝- rekao je Branko Maretić, predsjednik MHD „Marko Marulić”, dodajući da su u publici tamošnji Hrvati, koji žive u Bitoli, i ostali Bitolani koji poštuju hrvatsku pjesmu i kulturu.

Gosti auditorija koncerta, bili su pravoslavni predstavnik vladika Petar, gradonačelnik Grada Resen g. Živko Gosharevski, predstvanici hrvatskog veleposlanstva u Skoplju, pripadnici hrvatske policije i drugi.

Nakon koncerta u hotelu "Premier Center" u Bitoli, održana je božićna zabava sudionika i organizatora ovog tradicionalnog eventa, na kojem su razmjenjivani darovi i dogovoreni novi projekti i prijateljske suradnje gradova Hrvatske i Makedonije.


Cjelovečernji adventski koncert dalmatisnke ženske klape Tamarin i muškog Vokalnog sastava Delmati u Bitoli, Makedonija

VRH