ULUPUH

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

O nama

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti strukovna je udruga koja okuplja članove iz cijele Hrvatske, iz svih područja vizualnih umjetnosti koja imaju određenu primjenu (uporabnu vrijednost): kazalište i film (scenografija, kostimografija, oblikovanje svjetla), arhitektura, hortikultura, fotografija, karikatura, ilustracija, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo, industrijski dizajn, oblikovanje odijevanja, tekstilno stvaralaštvo, grafički dizajn i vizualne komunikacije, primijenjeno kiparstvo, oblikovanje plemenitih kovina, keramike, porculana i stakla, restauracija, umjetnost multimedije i intermedije i sl. U okviru ULUPUH-a djeluje i Studijska sekcija, čiji članovi su istaknuti likovni kritičari i teoretičari vizualnih umjetnosti te kustosi koji djeluju institucionalno ili samostalno (free-lance).

ULUPUH je nevladina, neprofitna strukovna organizacija osnovana 1886. godine kao Društvo za umjetnost i obrt, da bi se 1950. godine registrirala kao samostalno udruženje pod nazivom Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti “Andrija Buvina”. Godine 1966. udruga mijenja ime u Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske – ULUPUH. Od 1998. godine udruga je registrirana kao Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH.

Ciljevi ULUPUH-a

 • razvijanje i stimuliranje hrvatske primijenjene umjetnosti i dizajna;
 • unapređivanje i zaštita slobode likovnog stvaralaštva i primjereno valoriziranje hrvatske primijenjene umjetnosti i dizajna;
 • zaštita djela primijenjenih umjetnosti i dizajna i autorskih prava svojih članova;
 • osiguranje trajnog utjecaja u oblikovanju kulturne politike u Hrvatskoj;
 • zaštita profesionalnog digniteta i unaprjeđivanje položaja umjetničkih profesija i njihovih nositelja u hrvatskom društvu
 • unapređenje suradnje s ostalim udruženjima umjetnika u Hrvatskoj i inozemstvu, a posebno zaštita slobode umjetničkog stvaranja, autorskih prava, zaštita moralnog i kreativnog integriteta umjetnika te socijalna zaštita umjetnika.

 

Djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi ULUPUH-a

 • sudjelovanje u pripremama zakonskih i drugih propisa značajnih za likovno stvaralaštvo primijenjenih umjetnosti i dizajna
 • organiziranje javnih nastupa, izložbi i drugih projekata iz područja primijenjenih umjetnosti i dizajna
 • organiziranje izdavačke, edukativne, izložbene i uslužne djelatnosti
 • poticanje međunarodnih likovnih aktivnosti u zemlji i nastupanja svojih članova u inozemstvu
 • osnivanje i dodjeljivanje nagrada kao poticaj likovnom stvaralaštvu i javnoj afirmaciji djela primijenjenih umjetnosti i dizajna
 • prikupljanje i sistematiziranje podataka o umjetničkom djelovanju članova

 

Imovinu ULUPUH-a tvore:

 • dotacija od državnog proračuna
 • prihodi od članarine te dobrovoljnih prinosa i darova
 • prihodi od nekretnina
 • prihodi od naklada i trgovačke djelatnosti u skladu sa posebnim pr opisima
 • prihodi od donacija i zaklada
 • ostali prihodi

 

Sva ostvarena dobit koristi se isključivo za ostvarivanje ciljeva ULUPUH-a. ULUPUH danas broji oko tisuću i petsto članova okupljenih u 17 sekcija, a svoju glavnu izložbenu djelatnost (dvadesetak izložbi godišnje) provodi u Zagrebu, u Galeriji ULUPUH u Ilici 13/ 1.kat te u Galeriji Permanenta u Preradovićevoj 44/1.

Udrugom upravlja Upravni odbor ULUPUH-a u skladu s odlukama Skupštine. O kvaliteti umjetničkih djelatnosti i programa ULUPUH-a brine se Umjetnički savjet ULUPUH-a koji ujedno sastavlja izložbeni program ULUPUH-ovih galerija.

Svake tri godine ULUPUH organizira Međunarodnu izložbu grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija – ZGRAF (www.zgraf.hr). Od svojih početaka, 1975. godine, odabirom selektora i otvorenim natječajem ZGRAF prezentira svjetske primjere grafičkog dizajna kako bi se pružio što širi i kvalitetniji uvid u svjetsku dizajnersku scenu, te kontekstualizirali radovi domaće produkcije.

Također u trijenalnom ritmu ULUPUH organizira Zagrebački salon, reprezentativnu i ekskluzivnu izložbu suvremenog likovnog stvaralaštva koju je 1965. utemeljila Skupština grada Zagreba. Svake treće godine Salon je posvećen primijenjenim umjetnostima i dizajnu. http://52zagrebackisalon.com/

ULUPUH je s HDLU-om vlasnik dvorca i Međunarodnog parka skulptura u Jakovlju nedaleko Zagreba. U dvorcu udruge imaju ateljee, dok je park oplemenjen skulpturama nastalim tijekom kiparskih kolonija koje se ovdje organiziraju od 1993. godine. Današnje iznimno zapušteno stanje ovoga nekad inspirativnog prostora govori da je vrijeme da se za nj osmisle novi programi i odgovarajuće korištenje. Na tragu te inicijative je i novopokrenuta Internet stranica dvorca: http://ulupuh.wix.com/jakovlje

Od kolovoza 2018. do rujna 2019. ULUPUH provodi projekt Kreativni 54+, ciklus radionica iz područja vizualnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna te izvedbenih i scenskih umjetnosti namijenjenih populaciji starijoj od 54 godine. Projekt se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) te Ministarstva kulture RH (15%) u okviru poziva Umjetnost i kultura 54+.

Od listopada 2018. ULUPUH kao jedan do partnera sudjeluje u realizaciji dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojeg je nositelj Hrvatsko društvo dizajnera. Projekt se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) te Ministarstva kulture RH (15%) u okviru poziva Kultura u centru.

Ostali dugoročni projekti ULUPUH-a kojima se predstavljaju pojedine grane primijenjenih umjetnosti

 • Bijenalna izložba Sekcije za keramiku, porculan i staklo
 • HRVATSKA SUVREMENA KAZALIŠNA I FILMSKA SCENA – bijenalna izložba Sekcije za kazalište i film
 • Bijenalna izložba Sekcije za oblikovanje odijevanja
 • AKTUALNO – bijenalna izložba Sekcije za fotografiju
 • Art Eco – bijenalna izložba na temu ekološkog pristupa oblikovanju
 • Edu međunarodne studentske radionice
 • Nacionalna baština
 • Tjedan primijenjenih umjetnosti
 • Kreativci, Internet stranica za male i mlade kreativce do 18. godine starosti
 • Likovna kritika, Internet stranica sa tekstovima (intervjuima, osvtrima..) na temu primijenjenih umjetnosti i dizajna
 • Arts&Crafts Sales Exhibition

Svjetsko trijenale male keramike, nekoć jedan od najeksponiranijih projekata udruženja, danas je u fazi redefiniranja svoje koncepcije i čeka svoju obnovu.

Programi ULUPUH-a u razdoblju od 2005. do 2017. godine mogu se pregledavati na starom webu udruge http://arhiva.ulupuh.hr

Sophia - nadolazeće tijelo

Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan
samostalna izložba modnog dizajna

30.4. – 21.5.2020.

Kustosice i dizajnerice: Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan
Fotografije: Boris Berc
Dizajn vizuala za izložbu i animacije: — Plac Studio (Ivan Klanac i Roko Jurjević)
Scenska izvedba: Jasna Čižmek Tarbuk i Ana Kljujev

PREDGOVOR
Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan

“Istraživanje tijela i tjelesnosti u okvirima umjetnosti, ali i znanosti postaje glavna tema našeg svakidašnjeg života. Pojmovi poput dodira, udaljenosti, prirodnoga, neprirodnog, sve su to pitanja kojima se ova izložba bavi i želi dati naglasak na eksperimentalnom, ali i modnom tijelu.

Umjetnice JADRANKA HLUPIĆ DUJMUŠIĆ i PETRA KRPAN proteklih godina u zajedničkom radu istraživale su pojam tijela unutar suvremenog modnog dizajna, kao propadajuće, procesno tijelo koje se javlja kao posljedica tehnologije i ‘propadanja’ stvarnosti. Ovakav izazov u dizajniranju tijela za robota, postao je temeljna preokupacija autorica, inspirirana Sophijom – najpoznatijom roboticom današnjice. Kako i na koji način dizajnirati za neljudsko, za nadolazeće? Nadolazećem svi svjedočimo, udaljeni jedni od drugih, možda u nekom novom realitetu.

Ovom se izložbom želi naglasiti odnos ljudsko – neljudsko, ali i nova stvarnost – ona koja je robotizirana, kompjuterizirana i zauvijek promijenjena. Tijelo koje je odjeveno, dizajnirano i robotsko postaje kontrolirano umotano u bijeli pahuljasti materijal. Eksperimentalno robotsko tijelo na taj način autorice prividno omekšavaju poetskim kontrastom dajući mu privid ljudskoga. Stvara se nova poetika tijela u novom kontroliranom tehnološkom dobu.

Fotografije BORISA BERCA istražuju podvojenost tehnološkoga tijela, eksperimentirajući s projekcijama na objektima. PLAC STUDIO je virtualno animirao skice i fotografije kako bi prikazao fluidnost i realnost takvog tehnološkog tijela.
Istražujući anatomiju ljudskoga i premještajući ju na robotsko tijelo, autorice predstavljaju modele na tragu eksperimentalnog modnog oblikovanja no temeljna ideja leži u razmatranju novoga tijela i njegovog identiteta. Procesno tijelo, ono koje je fluidno i zauvijek u nastajanju, ali i nestajanju. Zbog posebnih neljudskih okolnosti, robotsko tijelo ujedno je i galerijsko virtualno tijelo što nas dodatno umjetnički motivira.

Videom sa scenskom izvedbom na temu robotiziranog tijela navedeno potvrđuju koreografkinja JASNA ČIŽMEK TARBUK i plesačica ANA KLJUJEV. Na ovaj je način nastao prošireni projekt koji objedinjuje ideju galerijske modne, grafičke, digitalne i plesne umjetnosti unutar suvremene mode i virtualnog svijeta.

Autorice zanima istraživačko-umjetnički rad na rubovima novih, do sada nepostojećih formata koja zalaze u sferu društvenih, kulturalnih, gospodarskih i političkih koncepata. Galopirajuću tehnologiju 21. stoljeća vjerojatno je nemoguće zaustaviti, no moguće je dopustiti distancu onima koji to žele ili eksperimentirajući koristiti integralnu svijest za nas koje to umjetnički inspirira. Želimo vjerovati da će nova umjetnost stvoriti neki novi umjetnički ‘kolektivni imunitet’, a time i biti začetak boljeg, humanijeg svijeta, onoga gdje ne postoji pojam udaljenosti jednog čovjeka od drugog.”

 

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti prilagođava se zahtjevima situacije vezano uz pandemiju bolesti COVID 19 i svakodnevno donosi svoj izložbeni program putem društvenih mreža i web stranice. Tako je izložba „Sophia – nadolazeće tijelo“ dostupna na web stranici ULUPUH-a https://ulupuh.hr/sophia-nadolazece-tijelo/  i društvenim mrežama ULUPUH-a.

Katalog izložbe dostupan je na poveznici:

https://issuu.com/ulupuh/docs/ulupuh_20200430_-_sophia_-_katalog

Pozivamo vas da uživate u izložbi iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma!

Organizator izložbe:

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Ovdje ćemo objavljivati aktualne natječaje za edukativne programe u organizaciji ULUPUH-a.

Članom ULUPUH-a može postati svaki državljanin Republike Hrvatske koji prihvaća Statut ULUPUH-a i zadovoljava propisane kriterije za jednu od kategorija članstva: redovni član ili student-pripravnik. Temeljem odluke Skupštine ULUPUH-a od 8. studenog 2018., uz redovno članstvo ustanovljena je nova kategorija članstva u ULUPUH-u: kategorija studenta-pripravnika u ULUPUH-u.

Natječaj za prijem novih članova raspisuje se barem jednom godišnje te objavljuje na službenim stranicama ULUPUH-a.

Studentom-pripravnikom u ULUPUH-u može postati student visokoškolske ustanove (fakulteta, akademije) koja obrazuje za neko od područja koja udruga svojim djelovanjem pokriva. Studenti se mogu prijaviti za članstvo u jednoj od ULUPUH-ovih sekcija. Detaljne informacije o načinu prijave u članstvo studenta-pripravnika nalaze se na poveznici:  https://ulupuh.hr/o-nama/clanstvo/ VRH