O autoru

O autoru

O autoru

Krunoslav Šetka rođen je 1971. u Konjicu, BiH. Živi na relaciji Mostar - Sarajevo. Do sada je objavio zbirku pjesama „Nemoj, pjesniče“, dramski roman „Jazz roman“, zbirku priča „Otvoreni kolodvor“, novelu „Život“, romane „Progon“ i „Pravo ljubavi“, te drame „Običan“ i „Odgovorni građanin“ pod zajedničkim nazivom knjige "Radost življenja". Dobitnik je književne nagrade Herceg – novskog pozorišta za kratku dramu „Naš čovjek“ i književne nagrade „Mate Raos“ - Matice hrvatske - ogranak Vrgorac - za kratku priču „Sarajevski notturno“. Po zanimanju je magistar turističke/interkulturalne komunikacije i europskih studija. Objavljivao u periodici: Studentska zbirka pjesama „Potresi“, Motrišta, Mogućnosti, Osvit, Obzor, Riječ, Kvaka, Zbornik duhovne poezije Srca Isusova i Marijina, Afirmator, Prozaonline, Zbornik radova hrvatskih zavičajnih književnika.

 


Knjige

Dvadeset godina književnog stvaralaštva, od prve studentske zbirke pjesama Potresi, kao član Studentskog književnog kluba prije dvadeset godina, pa do najnovijeg romana Pravo ljubavi, izašlog iz tiska ove godine, bio je dug i mukotrpan put književnog odrastanja. Prvih deset godina svoga književnog stvaralaštva autor je slušao književne autoritete, narednih pet godina tražio je svoj vlastiti književni put, a zadnjih pet godina našao ga je u stvaralaštvu duhovnih književnih vrsta. Proza mu je najdraža od svih žanrova iako piše i poeziju i dramu, dok književne kritike, eseje i osvrte prestao je pisati. Raduje se autor da na web  stranici Mreže hrvatske kulture Hrvatskog sabora kulture može predstaviti svoja nova djela te surađivati s amaterskim kazalištima koje smatra esencijom hrvatske književne umjetnosti te nepatvorenim živim odjekom književne pisane riječi. 

Nova knjiga

Iz tiska je izašao novi roman autora u izdanju naklade Bošković povodom 20 godina književnog stvaralaštva i 50 godina života autora.

Glavni lik romana je pravnica Anđa koja u životu ne razdvaja znanost i vjeru, profesionalni život od obiteljskog života. Ta jaka moralna komponenta, koja značajno karakterizira njezinu osobnost, uvelike smeta njezinim radnim kolegama i kolegicama na poslu jer, na neki način, ugrožava njihova ustaljena uvjerenja. Budući da ju nisu uspjeli nagovoriti da bude kao i oni, počinju je progoniti. Taj se progon može pripisati i njihovoj zavisti jer je Anđa svoj posao pravnice obavljala besprijekorno. Njezine su reference inače bile besprijekorne – od odlične studentice prava – do rješavanja najkompleksnijih slučajeva u sudnici. Uvijek se više držala duha zakona od slova zakona. Zalagala se poglavito za obespravljene i one koje nije imao tko drugi zaštiti osim nje same. Ljubavlju je branila svoje klijente, a člancima zakona potkrijepila svoje tvrdnje da je ljubav najveća, da je Bog najveći. Pravnici, a osobito sudci, nisu priznavali drugih bogova doli njih samih, pa se Anđa našla u problemu. No njezina vjera u Boga, i pored svih poteškoća u privatnom i poslovnom životu, nije ostala nenagrađena. Njezino prvo znanstveno djelo koje je napisala i objavila odmah po završetku studija prava „Pravo ljubavi“, dugo osporavano od pravne struke i neprodavano u knjižarama, doživjelo je globalni uspjeh onoga dana kad su iz usta Svetog Oca Pape bile izgovorene samo dvije rečenice iz njezine knjige te cijeli svijet tad čuo za Anđu Soldo Marić i za njezinu knjigu koja je cijelom svijetu dokazala kako je znanost samo put do Boga, a ne svrha samoj sebi.

 

 

 

 


Moj naslov

Lorem Ipsum je jednostavno probni tekst koji se koristi u tiskarskoj i slovoslagarskoj industriji. Lorem Ipsum postoji kao industrijski standard još od 16-og stoljeća, kada je nepoznati tiskar uzeo tiskarsku galiju slova i posložio ih da bi napravio knjigu s uzorkom tiska.

Taj je tekst ne samo preživio pet stoljeća, već se i vinuo u svijet elektronskog slovoslagarstva, ostajući u suštini nepromijenjen. Postao je popularan tijekom 1960-ih s pojavom Letraset listova s odlomcima Lorem Ipsum-a, a u skorije vrijeme sa software-om za stolno izdavaštvo kao što je Aldus PageMaker koji također sadrži varijante Lorem Ipsum-a.

Odavno je uspostavljena činjenica da čitača ometa razumljivi tekst dok gleda raspored elemenata na stranici. Smisao korištenja Lorem Ipsum-a jest u tome što umjesto "sadržaj ovdje, sadržaj ondje" imamo normalni raspored slova i riječi, pa čitač ima dojam da gleda tekst na razumljivom jeziku. Mnogi programi za stolno izdavaštvo i uređivanje web stranica danas koriste Lorem Ipsum kao zadani model teksta, i ako potražite "lorem ipsum" na Internetu, kao rezultat dobit ćete mnoge stranice u izradi. Razne verzije razvile su se tijekom svih tih godina, ponekad slučajno, ponekad namjerno (s dodatkom humora i slično).

Suprotno raširenom mišljenju, Lorem Ipsum nije samo slučajni tekst, već ima korijene u klasičnoj latinskoj književnosti iz godine 45. pr.n.e., što znači da mu je preko 2000 godina. Richard McClintock, profesor latinskog jezika na Hampden-Sydney koledžu u Virginiji, potražio je jednu od čudnijijh latinskih riječi, consectetur, iz Lorem Ipsum teksta, i prolazeći kroz citate te riječi u klasičnoj književnosti, otkrio nedvojbeni izvor. Lorem Ipsum dolazi iz odlomaka 1.10.32 i 1.10.33 Ciceronovog djela pod naslovom "de Finibus Bonorum et Malorum" (Krajnosti dobra i zla), napisanog 45. godine pr.n.e. Ovo je djelo rasprava o teoriji etike, a bilo je vrlo popularno u Renesansi. Prvi redak Lorem Ipsum-a, "Lorem ipsum dolor sit amet..", dolazi iz odlomka 1.10.32.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum

Postoje mnoge varijacije odlomaka iz Lorem Ipsum-a, ali većina je pretrpjela kojekakve promjene s dodanim humorom, ili nasumičnim riječima koje nikako tu ne spadaju. Ako trebate koristiti Lorem Ipsum, morate biti sigurni da tekst ne sadrži skrivene nepodobne riječi ili fraze. Lorem Ipsum generatori na Internetu većinom ponavljaju zadane odlomke po potrebi, što ovaj naš čini prvim pravim generatorom na Internetu. Mi koristimo riječnik od 200 latinskih riječi, u kombinaciji s nekoliko modela rečeničnih struktura, da bi generirali Lorem Ipsum koji izgleda razumno. Stoga je Lorem Ipsum s ove stranice uvijek bez ponavljanja, bez dodanog humora ili nekaraketerističnih riječi.

Moj naslov

Moj naslov

Moj demo PDF dokument

Podijeli ovu stranicu

VRH