HOKUD Sloboda

O nama

Hrvatsko obrtničko kulturno umjetničko društvo
„Sloboda“ – Zagreb

Društvo je osnovano 1872, godine i do danas neprekidno djeluje. Svrha mu je bila i ostala pjevanjem širiti hrvatsku pjesmu, podučavati mlade i raditi u dobrotvorne svrhe. Prvi dirigent je bio Gjuro pl. Eisenhut, a zatim su slijedili Ivan pl. Zajc, Lovro pl. Matačić, Rudolf Matz, Pavao Markovac, Jakov Gotovac, Krsto Odak i mnogi drugi, manje znani, ali zaslužni za opstanak i kvalitetu zbora.

Povijesni tijek zbora je bogat, buran, častan i vezan uz sve najznačajnije društveno političke događaje u prošlosti našeg grada. Zbor pjeva kod dočeka cara Franje Josipa I., dočeka cara princa Rudolfa i princeze Štefanije, kod 50. i 60, obljetnice misnikovanja Sv. oca pape Leona XIII, na otvaranju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kada pjeva u operi u masovnim zborskim scenama, na obljetnicama A. G. Matoša, Milke Trnine. Sudjeluje kod prijenosa kostiju Janka Draškovića, Petra Zrinskog i Krste Frankopana, te na sprovodima Stjepana Radića, Ante Starčevića, dr. Franje Račkog, Eugena Kumičića i drugih.

Svoju dugovječnost zbor zahvaljuje generacijama pjevača entuzijasta i članovima Udruženja obrtnika grada Zagreba pod čijim pokroviteljstvom djeluje i danas, a sve pod geslom:
               „U KORIST NAM DOMU BILA NAŠA PJESMA I NAŠ RAD“

Poticanje, razvijanje i unapređenje kulture, obogaćivanje kulturnog života sredine u kojoj Društvo djeluje, očuvanje kulturno-umjetničke baštine na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije u skladu s općim društvenim interesima, očuvanje zborskog pjevanja i ostalih vidova kulturnog izričaja u okviru glazbeno-scenskog amaterizma.

Organiziranje nastupa, priredaba i koncerata na kojima se izvode glazbena djela domaćih i stranih skladatelja. Organiziranje predavanja na prigodnim priredbama. Okupljanje građana koji se bave glazbom poradi očuvanja i širenja kulturne baštine mjesta i šireg zavičaja.
Usavršavanje postojećih i razvijanje novih oblika kulturno-umjetničkog djelovanja. Unaprjeđenje rada i djelovanja Društva kroz suradnju s drugim Društvima, udrugama, ustanovama i trgovačkim društvima. Animiranje obrtnika i njihovih radnika za aktivno sudjelovanje u radu Društva.

Registarski broj : 21000705
Naziv:      Hrvatsko obrtničko kulturno umjetničko društvo "SLOBODA"-ZAGREB
Skraćeni naziv :   HOKUD "SLOBODA"-ZAGREB
Adresa:      Mažuranićev trg 13, Zagreb
OIB :         26695166376

Podijeli ovu stranicu

VRH