FOLKLORNI ANSAMBL ETNO SISCIA SISAK

Ukratko o nama

UKRATKO O NAMA

Folklorni ansambl Etno Siscia Sisak djeluje od 25. svibnja 2018. godine, isprva pod imenom Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia. Većina članova aktivni su sudionici folklornog amaterizma grada Siska i Sisačko-moslavačke županije dugi niz godina, pa i desetljeća.
Od samog početka Ansambl djeluje kroz tri sekcije, i to folklornu plesnu, tamburašku i vokalnu, a od rujna 2019. djeluju i dječja plesna i tamburaška sekcija. Trenutno broji preko 60 članova, od učenika do umirovljenika.

U kratko vrijeme djelovanja FA Etno Siscia Sisak je sudjelovao na mnogim manifestacijama u Sisku i širem sisačkom okruženju , a svoja dostignuća i mogućnosti najbolje je dokazao na velikom slavljeničkom koncertu u svibnju 2019. godine.

Struka od samog početka prepoznaje rad Ansambla i izvrsnost izvedbi na županijskim smotrama. Odabirom stručnih povjerenstava Tamburaški orkestar predstavlja tri godine za redom Sisačko-moslavačku županiju na državnim natjecanjima u Dugom Selu te osvajaju srebrnu plaketu i 2018. i 2019. godine u kategoriji folklornih orkestara. Ansambl je sudjelovao i na 26. susretima hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu u listopadu 2019. gdje je nastupalo deset najboljih iz cijele države.

Repertoar Ansambla prvenstveno je baziran na prezentaciji folklornog izričaja posavskog kraja, no tu su i koreografije iz okolice Bizovca, Baranje, Bilogore, Hrvatskog zagorja, Međimurja te vokalne i instrumentalne izvedbe iz raznih krajeva Hrvatske.

Svojim pristupom i radom FA Etno Siscia Sisak postaje važan dionik folklornog amaterizma Siska i šire. Ansambl je član Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog sabora kulture.

KONCEPT I CILJ DJELOVANJA

Prvenstveno smo folklorno društvo orijentirano na promicanje tradicijske kulture općenito. Sam naziv ETNO SISCIA određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.


Stilizirani motiv ruže, tako karakterističan za posavsku narodnu nošnju, nametnuo se u samom početku kao naš znak. Simbol i podsjetnik na naše bogatstvo koji nam vraća sliku naših prabaka u polumračnim kutcima drvenih kuća, kako uz svijeću ili petrolejku s ljubavlju vezu, tkaju i stvaraju tu istu ružu za svoje potomke.

Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega Grada, Županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi.
Kroz buduće projekte i programe želimo postati novi centar tradicijske kulture Siska i šire te inovativnim pristupom doprijeti do mladih i uključiti ih u naš rad.


Galerija

VRH