FOLKLORNI ANSAMBL ETNO SISCIA SISAK

Ukratko o nama

UKRATKO O NAMA

Folklorni ansambl Etno Siscia Sisak osnovan je 25. svibnja 2018. godine. Za relativno kratko vrijeme djelovanja uspio se nametnuti kao reprezentativan predstavnik folklornog amaterizma Sisačko-moslavačke županije i grada Siska.

Ansambl je sudjelovao na mnogim manifestacijama u Sisku i širem sisačkom okruženju, a svoja dostignuća i mogućnosti pokazao je na velikim koncertima u Sisku 2019. i Solinu 2021. godine te na gostovanjima u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu i emisijama HRT-a i Mreže TV.

Osim toga, respektabilne rezultate Ansambl ostvaruje na natjecanjima na županijskoj i državnoj razini. Tamburaški orkestar / sastav  četiri je godine za redom (2018. -2021.) odlukama stručnih povjerenstava biran za predstavnika SMŽ na državnim natjecanjima i na istima osvojio tri Srebrne plakete u kategoriji orkestara i 2021. Zlatnu plaketu u kategoriji folklornih sastava.

Plesna sekcija, uz pratnju orkestra, također je 2019. godine izabrana kao najbolja u SMŽ te je nastupila na državnoj smotri u Čakovcu kao jedna od deset najboljih u Hrvatskoj.

Od samog početka FA Etno Siscia Sisak djeluje kroz tri sekcije, i to folklornu plesnu, tamburašku i vokalnu, a od rujna 2019. djeluju i dječja tamburaška i plesna sekcija. Ansambl trenutno broji oko 60 članova. Među aktivnim članovima većinu čine učenici i studenti, no neki članovi prisutni su u folklornom amaterizmu godinama, čak i desetljećima.

Repertoar Ansambla prvenstveno je baziran na prezentaciji folklornog izričaja posavskog kraja, no tu su i koreografije iz okolice Bizovca, Baranje, Hrvatskog zagorja, Bilogore, Međimurja te vokalne i instrumentalne izvedbe iz raznih krajeva Hrvatske.

FA Etno Siscia Sisak član je Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog sabora kulture.

KONCEPT I CILJ DJELOVANJA

Prvenstveno smo folklorno društvo orijentirano na promicanje tradicijske kulture općenito. Sam naziv ETNO SISCIA određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.


Stilizirani motiv ruže, tako karakterističan za posavsku narodnu nošnju, nametnuo se u samom početku kao naš znak. Simbol i podsjetnik na naše bogatstvo koji nam vraća sliku naših prabaka u polumračnim kutcima drvenih kuća, kako uz svijeću ili petrolejku s ljubavlju vezu, tkaju i stvaraju tu istu ružu za svoje potomke.

Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega Grada, Županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi.
Kroz buduće projekte i programe želimo postati novi centar tradicijske kulture Siska i šire te inovativnim pristupom doprijeti do mladih i uključiti ih u naš rad.


Galerija

Podijeli ovu stranicu

VRH