ETNO SISCIA

Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia

Ukratko o nama

UKRATKO O NAMA

Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia iz Siska osnovano je 25. svibnja 2018. godine. Većina članova aktivni su sudionici folklornog amaterizma grada Siska i Sisačko-moslavačke županije dugi niz godina, pa i desetljeća.
Od samog početka Etno Siscia djeluje kroz tri sekcije, i to folklornu plesnu, tamburašku i vokalnu, a od rujna 2019. djeluje i dječja tamburaška sekcija. Trenutno broji preko 50 članova, od učenika do umirovljenika.
U kratko vrijeme djelovanja Etno Siscia je sudjelovala na mnogim manifestacijama u Sisku i širem sisačkom okruženju , a svoja dostignuća i mogućnosti najbolje je dokazala na velikom slavljeničkom koncertu u svibnju 2019. godine.
Struka od samog početka prepoznaje rad Društva i izvrsnost izvedbi na županijskim smotrama te odabirom stručnih povjerenstava Tamburaški orkestar predstavlja Sisačko-moslavačku županiju na državnim natjecanjima za 2018. i 2019. godinu u Dugom Selu. 2018. godine osvajaju drugu nagradu u kategoriji folklornih orkestara. Društvo je sudjelovalo i na 26. susretima hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu u listopadu 2019. gdje je nastupalo deset najboljih ansambala iz cijele države.
Repertoar Etno Siscie prvenstveno je baziran na prezentaciji folklornog izričaja posavskog kraja, no tu su i koreografije iz okolice Bizovca, Baranje i Hrvatskog zagorja te vokalne i instrumentalne izvedbe iz raznih krajeva Hrvatske.
Svojim pristupom i radom Etno Siscia postaje važan dionik folklornog amaterizma Siska i šire. Društvo je član Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko moslavačke županije i Hrvatskog sabora kulture. ulture.

KONCEPT I CILJ DJELOVANJA

Prvenstveno folklorno društvo, u samom nazivu nedvosmisleno ističemo naše nastojanje promicanja kulturne tradicijske baštine općenito, a “Etno Siscia” određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.

Stilizirani prepoznatljiv motiv posavske narodne nošnje nametnuo se u samom početku kao naš znak. Simbol i podsjetnik na naše bogatstvo koji nam vraća sliku naših prabaka u polumračnim kutcima drvenih kuća, kako uz svijeću ili petrolejku s ljubavlju vezu, tkaju i stvaraju tu istu ružu za svoje potomke.
Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega Grada, Županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi. Kroz buduće projekte i programe želimo postati novi centar tradicijske kulture Siska i šire.

Galerija

VRH