Aleksandar Horvat

O meni

Rođen u Ludbregu, 1966. godine. Aktivan u kulturnom amaterizmu kao dugogodišnji član ludbreškog KUD-a "Anka Ošpuh" i predsjednik društva u više mandata. Aktivan suradnik Gradske knjižnice i čitaonice "Mladen Kerstner" Ludbreg, kao animator, interpretator i voditelj. Svoju kreativnost i umjetničke sklonosti provodi kroz različite hobije. Amaterski se bavi fotografijom te uzgojem bonsai drveća. Aktivnije piše od 2016. godine. Počinje poezijom na kajkavskom jeziku ali istražuje i druge žanrove. Član je Htrvatskog sabora kulture i Varaždinskog književnog društva, te inicijator neformalnog Knjižničnog literarnog kluba "KLIK" u sklopu ludbreške knjižnice. 

Grad v sredini sveta,  listopad 2018. - Hrvatski sabor kulture  - (urednica: LIdija Novosel prof., predgovor: Božica Jelušić) - zbirka pjesama na kajkavskom jeziku s temom zavičaja  (fotografije: A. Horvat)


"[...] Tu, u ljepoti rodnog kraja, u njegovim vizurama, lokalitetima, ulicama, zakutcima, trotoarima, bregima, u svemu tom toliko poznatom, svemu onom domaćem, „zemaljskom“, duboko u žilama zapretenom, ražarila se iskrena i topla poezija. U mirisu lipe, domaćeg kruha, kraj starog mlina i na starom goričkom putu, među svojim poznatima, pajdašima, dragim ljudima, sve ono „ljudsko“, nemjerljivo, rasplamsalo se i pretočilo u stihove. U tim skitnjama i senjama oživjet će proplamsaji djetinjstva, poneki nostalgični trenutak, a odnekud će se provući i onaj pomalo krležijanski prkos, osjećaj za pravdu i svakodnevnu muku malog čovjeka. [...] - urednica Lidija Novosel prof.

"[...] Možda je najzanimljivije otkriće ove zbirke upravo ona strastvena, matoševska pohvala flaneriji, nevezanom lutanju, skitanju, švrljanju, istraživanju džepova i zakutaka prostora, gdje se razvija opažaj, titraju čula, tijelo puni krepkošću, a doživljaji se spuštaju u „škrabicu“ za neke duge, melankolične ure, kad nas vrijeme ne želi milostivo poslužiti sunčevinom, već čamimo zatočeni u svojim škuljama, prematajući sjećanja na šetnje, koje su bile prave 'hodajuće meditacije'. [...]" - iz predgovora književnice Božice Jelušić


- Priznanje Hrvatskog sabora kulture, 36. Susreti hrvatskih zavičajnih književnika, Zagreb, 1. srpnja 2017 ("Tragi")

- 1. mjesto Časopisa Kvaka "Kaj 2017" - ("Večer v gradu")

- "Srebrni kaj" recitala “Božo Hlastec” 2018 (“Silvestrov biciklin”)

- Pohvala i priznanje natječaja za najblju neobjavljenu ljubavnu pjesmu “Zvonimir Golob”

- "Srebrni lopoč" na 1. gornjohrvatskom pjesničkom festivalu “Pogled znutra v zutra”, Gola 2018 (“Lopoči”)

- Priznanje Hrvatskog sabora kulture, 37. Susreti hrvatskih zavičajnih književnika, Zagreb, 1. srpnja 2018 ("Spomenki")

VRH