POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Osebunjek

Objava radova za tiskanje u zborniku

Natječaj za treći recital kajkavske poezije Stara lipa, Vrbovec 2021, trajao je od 1. prosinca 2020. do 1. veljače 2021. Na natječaj se prijavio 61 autor sa 141 pjesmom iz svih kajkavskih regija. Recital planiramo održati uživo, 11. lipnja. 2021. u predvorju škole „Marija Jurić Zagorka“ u Vrbovcu, Brdo 12A, Vrbovec. Izborno povjerenstvo recitala u sastavu: dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko, dr. Sc. Sc. Vesna Švarc i Nikolin Hudec Crnčić, učiteljica u osnovnoj školi, odabrale su šezdeset radova za objavljivanje u zborniku. Djela koja će se čitati bit će objavljena na natječaju nakon 1. lipnja 2021. godine, kada će biti poznate nove mjere pandemije.

Opširnije
Promocija zbirke pjesma

Promocija zbirke pjesama šest pjesnika udruge "Udruga Osebunjek" održat će se 23. travnja 2021. povodom "Noći knjige". Promocija će se održati u radio emisiji udruge "Osebunjek" pod nazivom "Stara lipa" na 94,5 Mhz,  s početkom u 18 sati. Sudjelovat će pjesnici čije su pjesme objavljene u zbirci. Program će voditi dr.sc. Alojzija Tvorić Kučko koja je recenzentica i urednica zbirke.

Opširnije
Snimanje druge radio emisije

Snimanje emisije "Stara lipa". U drugoj radio emisiji "Stara lipa" predstavili smo našu zajedničku zbirku pjesama "Naš kaj": Pet pjesnika pročitalo je po dvije svoje pjesme. Promociju je vodio recenzent zbirke Dr. Sc. Alojzija Tvorić Kučko. Promocija zbirke pjesama bila je zakazana za 23. travnja. u Narodnoj knjižnici Vrbovec. Zbog loše pandemijske situacije, promociju smo snimili u radijskoj emisiji. Emisija će se emitirati na 94,5 MHz 23. travnja. u 18 sati u sklopu Noći knjige. Repriza će biti 24. travnja u 18 sati i 25. travnja. u 16 sati

Opširnije
Izložba "Uskrs u Dubravi"

Udruga "Osebunjek" sudjeluje u događaju "Uskrs u Dubravi" u organizaciji udruge "Sv. Martin" iz Dubrave u sklopu virtualne izložbe pisanica. https://www.youtube.com/watch?v=zGWGWwGzRLA&ab_channel=drazenm3

Opširnije
radio emisija

Emitirana je na radijskoj postaji "Radio Vrbovec" prva radijska emisija udruge "Udruga Osebunjek" pod nazivom "Stara lipa". Predviđeno je da emisija ide svake zadnje subote u mjesecu u 18 sati, a repriza emisije slijedeći dan, u nedjelju u 16 sati. U emisiji sudjeluju članice udruge i gosti. Urednica emisije je Katarina Zadrija

Opširnije
Godišnja skupština "Udruge Osebunjek"

Dana 12. 03. 2021. održana je godišnja skupština udruge "Udruga Osebunjek". Skupština je održana u dvorani u zgradi "Fine", u Vrbovcu, Brdo 3. Na skupštini je prihvaćen izvještaj o radu udruge i financijski izvještaj za 2020 godinu. Također je prihvaćen i usuglašen prijedlog rada za 2021 godinu. Udruga je od prošle godine porasla, pa tako sada brojimo dvadesetjednog člana udruge.

Opširnije
Zbirka poezije članica udruge

Iz tiska je izašla zbirka poezije članica udruge "Udruga Osebunjek". U zbirci se nalazi 60 radova šest pjesnikinja udruge. Svaka pjesnikinja je zastupljena sa po deset pjesma. Zbirka je ilustrirana fotografijama slika naše članice amaterske slikarice Dubravke Rogožar. Također se u zbirci nalazi i jedna slika naše članice pjesnikinje i slikarice Ružice Kopsejak. Izdavanje zbirke je potpomognuto sredstvima Zagrebačke županije na čemu se zahvaljujemo.

Opširnije
Nabava osnovnih sredstava

Nabavili smo osnovna sredstva i to prijenosno računalo ACER Swift 3 NX.HSEEX.00P / Ryzen 3 4300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 14" IPS FHD, Windows 10, s produljenim jamstvom jedan komad i Karaoke MANTA SPK5003 PRO, FM, BT, gitara, disco RGB, daljin,bež. Mikrofon, također jedan komad. Sredstva smo djelomično financirali sami, a većim dijelom potporom Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije, na čemu se zahvaljujemo.

Opširnije
Objava natječaja za treći recital kajkavske poezije pod nazivom

Raspisujemo natječaj za recital kajkavske poezije pod nazivom „Stara lipa“ koji se po treći put održava na području Vrbovca. Prvi recital održan je u gradu Vrbovcu, drugi u društvenom domu sela Dijaneš, rodnom selu pjesnika Krunoslava Kutena. Zbog pandemije virusa Corona, bili smo prisiljeni pronaći mjesto koje je udovoljavalo uvjetima koje zahtijeva trenutna situacija. Društveni dom u selu Dijaneš upravo je takav prostor, a istovremeno smo odali počast dječjem pjesniku Krunoslavu Kutenu. Treći recital održat će se početkom lipnja, planiramo ga održati u Vrbovcu. Ako se situacija ne popravi, prilagodit ćemo se uvjetima koji će vladati u zemlji. Iskustvo prva dva recitala pokazuje da se pjesnici iz cijele kajkavske regije pozivaju na nas, vrlo kvalitetne pjesnike, koji našu recital svake godine podižu na višu razinu. Stoga pozivamo sve koji pišu na kajkavskom dijalektu da se prijave. Bit će nam drago vidjeti vas u što većem broju. Ispod je tekst natječaja:Udruga Osebunjek - za očuvanje i promicanje kajkavskog narječja i zavičajne kulturne baštine vrbovečkog kraja

 

U daljnjem tekstu: Organizator

 

Najavljuje:

 


POZIV ZA PRIJAVU NA KAJKAVSKO PJESNIČKO NATJECANJE U VRBOVCU ZVANO "STARA LIPA"Pravila:

 1. Natjecati se mogu svi građani Republike Hrvatske.
 2. Recitalno natjecanje otvoreno je od 1. prosinca 2020. do 1. veljače 2021. godine.
 3. Svaki autor može sudjelovati s najviše tri pjesme. Tema pjesme je besplatna. Prihvatljive su samo dosad  neobjavljene pjesme u tiskanom ili elektroničkom obliku . To se ne odnosi na društvene mreže poput Facebooka i sličnih.
 4. Molimo da uz svaku pjesmu prijavljenu na natječaj napišete objašnjenje manje poznatih riječi.
 5. Pjesme se u velikoj omotnici šalju poštom, prepisuju u tri primjerka, potpisuju kodom. Također, natjecatelji su dužni poslati radove i podatke o autoru na e-adresu: staralipa.2021@gmail.com .
 6. Za slanje poštom, u velikoj omotnici, potrebno je priložiti zatvorenu manju s podacima o autoru (ime, prezime, adresa i kontakt) i šifrom, koji ne smije biti pseudonim autora i popis pjesama. Na maloj omotnici potrebno je napisati kod autora s kojim su pjesme potpisane.
 7. Pjesme se šalju na adresu: "Udruga Osebunjek", Zagrebačka 143, 10340 Vrbovec.
 8. Dodjeljuju se nagrade za najbolje tri pjesme. Prva nagrada iznosi 1.000,00 kuna u novcu, druga je u novcu ili u materijalnoj protuvrijednosti od 700,00 kuna, treća je također, u istom iznosu, u iznosu od 500,00 kuna.
 9. Mole se autori da odgovore na recital i pročitaju svoju pjesmu koja će biti određena za čitanje na recitalu. Ako ne mogu prisustvovati recitalu, odredite osobu koja će čitati njihovu pjesmu.
 10. Svaki sudionik recitala čije će pjesme biti uvrštene u zbirku Stara lipa dobit će po jedan primjerak zbirke i zahvalnicu za sudjelovanje. Uz nagrade, dodjeljivat će se i nagrade za osvojena prva tri mjesta.
 11. Objava rezultata je 1. svibnja 2021. godine.
 12. Recital će se održati početkom lipnja 2021. u Vrbovcu. Sve informacije o uvodnoj izjavi objavit će se objavljivanjem rezultata.
 13. Predsjednica "Udruge Osebunjek" Katarina Zadrija neće se natjecati u recitalu.
 14. Pjesme za natjecanje moraju biti napisane u Word dokumentu (Times New Roman, font 12) ili otkucane. Radovi poslani na recital neće se vratiti.

 

 

 

 

Za "Udruga Osebunjek":

 

Katarina Zadrija

predsjednik

Opširnije
Festival kinča u Novom Marofu

Udruga Osebunjek sudjeluje na festivalu Kiunča u Novom Marofu koji organiziara drugu godinu za redom Kulturno umjetnička udruga „Magda i Luisa“ uz podršku Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof u prostoru Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ . Cilj Festivala je promocija tradicijskog ukrasa izrađenog od krep papira. Idejni začetnik i koordinator Festivala je etnolog Tibor Martan. Zbog epidemiološke situacije ove godine Festival je isključivo izložbenog karaktera bez popratnih radionica. Tema ovogodišnjeg Festivala je mladenkin buket. Udruga "Osebunjek sudjeluje s buketom koji je rad članice udruge Ružice Kobsejak. O tradicijskom svadbenom buketu mladenke: Početkom 20. stoljeća važan dio tradicijske svadbene opreme mladenke postaje buket cvijeća. Do tada mladenke su običavale nositi molitvenik umotan u bijelu maramicu. Budući da su se tradicijske svadbe u pravilu održavale u razdoblju od blagdana Svih svetih do Adventa te u razdoblju od blagdana Svetog Stjepana do Čiste srijede ili Pepelnice, kada u prirodi nema svježeg cvijeća, mladenkin se buket izrađivao od papirnatog cvijeća uz dodatak svježeg zelenila te ukrasnih tekstilnih, svilenih ili papirnatih traka. Cvijeće je većinom bilo bijele boje, a od zelenila najčešće se koristilo kućnu ukrasnu biljku asparagus. Posao izrade buketa povjeravao se ženama koje se su bile vješte u izradi papirnatog cvijeća, a za svoj posao bile su nagrađene hranom i pićem, ponekad i novcem. Zbog siromaštva i nemogućnosti kupnje potrebnog materijala za izradu buketa mladenke su običavale međusobno posuđivati buket. Uz pojavu buketa razvio se i običaj spričavanja mladenke od strane mlađe djevojčice iz mladenkine obitelji. Djevojčica bi pred polazak mladenaca na vjenčanje u crkvu uz prigodnu napitnicu mladenki predala buket. Po dolasku s vjenčanja mladenka bi pokušala baciti svadbeni buket za drvenu stropnu gredu odnosno glavni kućni tram prostorije u kojoj se trebala održati svadbena večera. Ako je buket ostao za tramom vjerovalo se da će mladenka biti sretna u braku.

Opširnije

Podijeli ovu stranicu

VRH