Smijte se s nama

Osebunjek

Smijte se s nama – predstavljanje književnica Đurđe Vukelić Rožić i Štefice Vanjek u Narodnoj knjižnici Vrbovec, dana 18. 09. 2023.


Sinoć smo u Narodnoj knjižnici Vrbovec, pred brojnom publikom ugostili članove udruge Tri rijeke iz Ivanić-Grada. Predstavili smo književnice Đurđu Vukelić Rožić sa zbirkom kratkih pripovjedaka „Ifkica Kaj Ifkica i Šteficu Vanjek sa zbirkom kratkih priča pod nazivom „Humoreske i priče reske“.

Đurđa Vukelić Rožić književnica, urednica i prevoditeljica iz Ivanić-Grada članica je Društva Hrvatskih književnika.Objavljuje poeziju, prozu i japanske kratke pjesničke forme na hrvatskom, kajkavskom i engleskom jeziku. Dobitnica je niza nagrada i priznanja u zemlji i svijetu. Ona je najnagrađivanija hrvatska pjesnikinja izvan zemlje matice. Za zbirku „Ifkica lepa moja tratinčica je 2021. godine primila nagradu „Katarina Patačić“ koju dodjeljuje Varaždinsko književno društvo i matica Hrvatska Varaždin. To je najveća nagrada koja se dodjeljuje za kajkavsko stvaralaštvo. Pjesme su joj objavljene u nizu poslije natječajnih zbornika. Piše i tekstove za uglazbljivanje, a neki od njih su nagrađivani. Glavna je i odgovorna urednica časopisa za kratke japanske pjesničke forme pod nazivom „Iris“, te tajnica udruge „Tri Rijeke“ iz Ivanić-Grada.

Štefica Vanjek piše poeziju i prozu, ta kratke pjesničke japanske forme. Pjesme su joj objavljene u tristotinjak zajedničkih zbirki poezije. Prozu objavljuje na web stranicama Hrvatskog glasa Berlin.Također piše tekstove za uglazbljivanje, a izvođeni su na Krapinskom festivalu. Piše poeziju za djecu i odrasle, u pripremi je roman za djecu, te socijalni roman za odrasle.Autor je i edukativne slikovnice „Eva u gradu anđela“ koju je radila s umjetnicom Andreom Belić, oboljelom od mišićne distrofije.. Članica je nekoliko pjesničkih udruga, te potpredsjednica udruge „Tri rijeke“ iz Ivanić – Grada.

Štefica Vanjek i Stjepan Rožić, koji je također nagrađivani pjesnik u zemlji i inozemstvu za svoje pjesme pisane kratkim japanskim formama, te predsjednik udruge „Tri rijeke“, su izveli dva skeča o Ifkici, a Štefica Vanjek je pročitala svoje dvije humoreske. Vjerujem da se već dugo vrbovečka knjižnica nije orila ovako spontanim smijehom kao sinoć.

Zahvaljujemo Narodnoj knjižnici Vrbovec, ravnateljici Martini Sanković, knjižničarki Mateji Hrgovan i ostalim zaposlenicima knjižnice koji nam ustupanjem prostora uvijek izlaze u susret. Udruga Osebunjek je ove godine do sada u knjižnici održala tri predstavljanja ukupno petorice pjesnika. Svaki put nas iznenadi veći broj naših sugrađana u publici. Hvala dragi Vrbovčani. Predstavljanju je prisustvovala i ravnateljica TZ Vrbovec Jasna Benedik.


Podijeli ovu stranicu

VRH