SEMINAR PUČKOG KORIZMENOG PJEVANJA DUGOPOLJE

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO GRADINA POLACA

Kulturno umjetničko društvo Gradina Polača proteklog vikenda od 30.03.2019-31.03.2019 sudjelovalo je na seminaru pučkog pivanja u Dugopolju . Tako su naše članice sudjelovale na seminaru pod vodstvom prof. Joška Čalete. 

Drugu godinu za redom KUD „Pleter“ iz Dugopolja uz materijalnu potporu Općine Dugopolje, a u suradnji s krovnom udrugom kulturno-umjetničkog amaterizma RH Hrvatskim saborom kulture, organiziralo je  Seminar pučkog korizmenog pjevanjai tradicionalni korizmeni koncert u crkvi sv. Mihovila u Dugopolju. Arhaične napjeve iz bogate riznice hrvatske korizmene baštine dugopoljska će publika imati priliku ćuti na koncertu u nedjelju, 31. ožujka 2019. godine u 18 i 30 h, u kojoj će prigodi izvorno pjevanje svog kraja uz Žensku klapu „Murtela“ KUD-a „Pleter“ izvesti Pučki pivači Sv. Mihovila – Kamen i Kantači iz Zmijavaca, Imotska krajina. Posebna atrakcija koncerta koji je besplatan za publiku, bit će nastup zbora polaznika dvodnevnog Seminara pučkog pjevanja koji će tijekom ovog vikenda u Dugopolju voditi ugledni etnomuzikolog dr. sc. Joško Ćaleta.

Seminar pučkog korizmenog pjevanja  održan tijekom 30. i 31. ožujka u prostorijama Doma kulture u Dugopolju, a u njemu su sudjelovali 50-ak polaznika članova KUD-a Pleter Dugopolje, KUD-a Marof iz Novog Marofa, KUD-a Ploče, KUD-a Dangubice iz Kutereva, KUD-a „Gradina“ iz Polače, Pjevačkog zbora „Sv. Juraj“ iz Pirovca, klape „Kolura“ iz Splita, KUD-a „Metković“, udruge „Cvit Srinjina“, Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“ iz Drniša te FA SKUD-a Ivan Goran Kovačić iz Zagreba. U sklopu seminara,  održano i predavanje dr. sc. Joška Ćalete na temu: „Kantanje Gospina plača u Imotskoj krajini – novo kulturno dobro u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske“ koje smo  zvukovno zaokružili  nastupom  Kantača iz Zmijevaca na najavljenom koncertu u nedjelju u 18 i 30 h.


VRH