Povorka Jure Zelenog

KUD Klaruš

I ove je godine već tradicionalno u sklopu obilježavanja Dana Općine Maruševec i blagdana Svetog Jurja, Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organiziralo Povorku Jure Zelenog.

Jurjevski običaj kićenja Jure Zelenog koju KUD Klaruš njeguje već više od 20 godina promovira i njeguje folklornu tradiciju maruševečkog kraja, a ove je godine započela ispred Doma kulture u Čalincu gdje su članovi KUD-a "okitili" Juru Zelenog" u brezovo granju. Nakon toga Povorka je kroz Čalinec krenula pred crkvu sv. Jurja gdje je izveden kratki folklorni program.

Prigodnim kulturno-umjetnički programom dječje folklorne grupe grupe KUD-a "Klaruš"  koji su izveli koreografiju vezanu uz jurjevske običaje maruševečkog kraja "Kuda Jura hodi, tuda pole rodi", pjesmom " Maruševec najdraži kraj"  te blagoslovom Jure Zelenoga od strane vlč. Krunoslava Milovca, naznačen je početak manifestacije i jedinstvenog običaja koji je kroz povorku upriličen na naseljima Čalinec, Kapelec, Maruševec i Cerje Nebojse. I ove su godine u povorci sudjelovale brojne udruge s područja Općine Maruševec; DVD Maruševec, DVD Donje Ladanje, UDVDR Ogranak Maruševec, Kuburaška udruga Maruševec, Udruga Gmajna, Udruga žena Jurketinec, Udruga umirovljenika Maruševec, Udruga Konj moj prijatelj, kao i brojni građani.

I ove je godine Juru Zelenog utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, koji je plesao cijelim putem okićen granama breze i bršljanom i takav uveseljavao mještane spomenutih naselja, u kojima su dvorišne ograde bile okićene zelenilom, tradicionalno za uoči Jurjeva.

Pred kraj manifestacije, u Cerju Nebojse podno obnovljenog Društvenog doma uprizoreno je simbolično spaljivanje Jure Zelenoga jer „jurjevski krijes“ prema legendi štiti od zla, nečistih sila i bolesti.

U povorci su bili i načelnik Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar s vijećnicima. -Naše članice i članovi KUD-a Klaruš tradicionalno oživljavaju običaj kićenja Jure Zelenog po kojemu je između ostalog i Općina Maruševec poznata. Općina i naše udruge ih u tome podupiru jer je jako važno da se naši običaji ne zaborave. Sudeći po sve većem broju građana koji sudjeluju u povorci, kao i reakcijama ljudi koji Juru Zelenoga dočekuju, uvjereni smo da to toga neće doći,rekao je tom prilikom načelnik Damir Šprem. Zamjenik načelnika Mario Klapša, pozdravio je povorku u Cerju Nebojse zahvalivši pritom građanima što su iz Maruševca pratili Juru Zelenog u njegovom prvom obilasku tog dijela Općine, te ih pozvao na sudjelovanje u obilježavanju nadolazećeg Dana Općine Maruševec.
VRH