OTVORENA 8. IZLOŽBA BOŽIĆNIH JASLICA "BOŽIĆU USUSRET 2022."

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

U Muzeju Grada Đurđevca u subotu 17. prosinca 2022. otvorena je osma tradicionalna izložba božićnih jaslica pod nazivom „Božiću ususret 2022.“.Video: https://www.youtube.com/watch?v=6MhlAADgjlE

Okupljene je uvodno pozdravio predsjednik Udruge Peski -Art Đurđevac Franjo Mihočka.

- Na izložbi sudjeluju ustanove, škole, udruge i kreativni pojedinci iz čak 6 županija koji su izložili 32 rada- ručno rađene jaslice od različitih materijala. Jaslice su izrađene od prirodnih materijala poput komušine -luščinja, mahovine, češera, kore drveta i sl. Tu su i jaslice od keramike, drva, gline, papira, a mogu se pronaći i druge zanimljive kombinacije materijala.

Sve u svemu pravo bogatstvo kreativnosti, kulturne i tradicijske baštine, a pošto je izrada jaslica upisana u listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, izložba značajno doprinosi promociji nematerijalnog kulturnog dobra i tradicijske baštine RH.

Predgovor za katalog izložbe napisao je naš prof. Krunoslav Kovačić koji je okupljenima ukratko objasnio zašto slavimo Božić i kako se nekada slavio Božić.

 Prisutnima su se prigodnim riječima obratili direktor Turističke zajednice Grada Đurđevca Mario Fuček, župnik župe Sv. Jurja iz Đurđevca vlč. Tomislav Leskovar te gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči koji je izložbu i otvorio, a u svom obraćanju je rekao:

-U Đurđevcu je ova izložba jaslica postala već tradicija, a svi mi moramo čuvati našu tradiciju jer nam ona govori tko smo i što smo, te kako smo postali ovo što smo danas. Ovo je već osma izložba i zahvaljujem se organizatorima, Udruzi Peski-Art i svima vama koji ste se ovdje okupili i dali podršku ovoj stvarno lijepoj izložbi. Svima želim čestit i blagoslovljen Božić, da ga provedete u miru sa svojim obiteljima- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je proglasio izložbu i službeno otvorenom.

Otvorenje izložbe svojim je izvedbama božićnih napjeva uveličao župni mješoviti zbor „Georgius“ Župe Sv. Jurja Đurđevac pod vodstvom prof.dr.sc.Ivane Senjan.

Izložbu su organizirali Udruga Peski-Art Đurđevac, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca, a izložba je organizirana uz pomoć i podršku Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.


Podijeli ovu stranicu

VRH