ODRŽANA JUBILRNA 10. LIKOVNA RADIONICA "PESKI-ART 2022. ĐURĐEVAC"

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

U subotu 08.listopada 2022. u Đurđevcu na Peskima u prostoru doma „Mladen Markač“ održana je jubilarna 10. likovna radionica „Peski-Art 2022. Đurđevac“. Priredba je to kojom se obilježavaju značajni datumi novije hrvatske povijesti, a održava se u čast rođena Đurđevčana, heroja Domovinskoga rata, generala Mladena Markač i donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu.

Otvorenje likovne radionice započelo je intoniranjem hrvatske himne te odavanjem počasti minutom šutnje svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima te sudionicima prethodnih likovnih radionica. Otvorenju likovne radionice nazočili su i sudionike pozdravili u ime Grada Đurđevca izaslanik gradonačelnika g.Matija Bažulić, te u ime Koprivničko-križevačke županije zamjenik župana g.Ratimir Ljubić koji je likovnu radionicu i otvorio. Zatvaranju likovne radionice i podjeli zahvalnica u ime pokrovitelja Ministarstva hrvatskih branitelja RH nazočila je voditeljica Područnog ureda u Koprivničko-križevačkoj županiji g.Tatjana Mihaldinec. Svi oni su u svojem obraćanju organizatorima čestitali jubilarnu desetu obljetnicu  održavanja manifestacije te istaknuli važnost ciljeva zbog kojih se manifestacija održava, te čuvanja i promicanja sjećanja na događaje koji su obilježili noviju hrvatsku povijest i koji su preokrenuli percepciju karaktera Domovinskoga rata u međunarodnoj zajednici.

Kako bi širili spoznaju o važnosti događaja koji se obilježavaju ovom jedinstvenom manifestacijom organizatori likovne radove daruju u gradove koji su posebno doprinosili hrvatskoj slobodi ili su posebno stradali u Domovinskom ratu, a nakon niza gradova ove godine će likovni radovi biti darovani u grad Šibenik, Veteranskom centru Podružnici Šibenik.

Na likovnoj radionici sudjelovalo je pedesetak likovnih stvaratelja iz deset županija kontinentalne Hrvatske i nastalo je isto toliko likovnih radova, a umjetnički stručni voditelj je povjesničar umjetnosti prof. Franjo Horvat.

Manifestaciju su svojom posjetom podržali i drugi gosti i to predsjednik Nadzornog odbora Centra za vozila Hrvatske g.Davorin Pavlović, upravitelj Hrvatskih šuma Uprave šuma Koprivnica g.Mirko Kovačev, književnica Božica Jelušić te brojni građani.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Potpredsjednika Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja Rh, Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca, a organizator likovne radionice je udruga „Peski-Art Đurđevac“ uz suorganizaciju Turističke zajednice Grada Đurđevca, Udruge Matice umirovljenika Grada Đurđevca, Udruge udomitelja za djecu „Osmijeh“, Udruge žena Peski i Etno kuća obitelji Karlovčan, a organizaciji svojim volonterskim radom pomoć pružili brojni pojedinci, a pomoći su se priključile i gošće iz Ukraine koje su svoj dom, bježeći pred strahotama rata, našle upravo u Đurđevcu.

Nakon radnog dijela sudionici i gosti likovne radionice uživali su u druženju po prekrasnom vremenu uz glazbeno iznenađenje TS „Podravski bećari“.


  https://www.youtube.com/watch?v=_HrAW7Bhb5M


Podijeli ovu stranicu

VRH