ČLANOVI "PESKI-ARTA" NA LIKOVNIM KOLONIJAMA U PETRINJI I LETENYU

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

LIKOVNE KOLONIJE U PETRINJI I LETENYU
Ovaj vikend u petak 19.08. i subotu 20.08. članovi udruge „Peski-Art Đurđevac“ sudjelovali su na tradicionalnim likovnim kolonijama i to u Letenyu u Republici Mađarskoj i u Petrinji.

Naime, u petak 19. kolovoza u mađarskom gradu Letenyu povodom najvećeg praznika i blagdana u Republici Mađarskoj Svetog Stjepana Kralja održava se Pomurski festival u sklopu kojega je održana i 26. Likovna kolonija „Mura-Art 2022.“. Organizator likovne kolonije bio je Centar za kulturu Grada Letenya, a kolonija se održala u sjeni velike 500 godina stare platane u Casteli parku, dok su slike izložene u Gradskoj knjižnici. Tradicionalno na ovoj likovnoj koloniji sudjeluju i članovi udruge "Peski-Art" pa je tako bilo i ove godine.
U subotu pak 20. kolovoza na poziv organizatora, petrinjske HVIDRa-e i umjetničke voditeljice Edit Posavec, članovi udruge „Peski-Art Đurđevac“ sudjelovali su na četvrtoj likovnoj koloniji u Petrinji, a koja se održala na Gradskom kupalištu na rijeci Kupi. Osim prekrasnog ambijenta ovo mjesto ima i druga simbolična značenja jer se nalazi na samoj crti obrane, borbi i razdvajanja iz Domovinskog rata kada su Petrinjci preko Kupe gledali svoj okupirani grad i sanjali o povratku. Prilikom otvorenja kolonije zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje gosp. Ivan Prskalo rekao je da "je ovo mjesto natopljeno krvlju" i upravo zato je ono posebno za sve Petrinjce. Vojno redarstvenom operacijom „Oluja“ san o povratku je ostvaren, no onda se dogodio razoran potres i Petrinji i Petrinjcima nanio nesagledive štete. Materijalne (koje će se kad tad obnoviti), ali i one duševne koje će se teško sanirati iako Petrinjcima duha za još jedan uzlet ne nedostaje. Mi, nihovi prijatelji svojim sudjelovanjem u ovakvim događanjima kao što je ova likovna kolonija nastojimo im pružiti punu podršku da ustraju u tome. Oni su nas zauzvrat počastili svojom nesebičnom srdačnošću i velikim gostoprimstvom na čemu smo im zahvalili svojim likovnim radovima.

Podijeli ovu stranicu

VRH