O nama

Puhački orkestar ZET - Zagreb

O nama

Povijest o Puhačkom orkestru ZET - Zagreb

Kako je sve počelo?

 U 90 godina postojanja Puhački orkestar ZET - Zagreb imao je različita imena. Zvao se Limena glazba ZET, Jakša Dugandžić, duhačka glazba Zagrebačkoga električnog tramvaja i Puhačka glazba ZET-a. Djelovao je samostalno ili pak u sklopu svojedobno osnovanih kulturno-umjetničkih društava u ZET-u. Zamisao o osnivanju Limene glazbe niknula je 1927. godine, u tada malom kolektivu. Poduprla ju je i tadašnja uprava na čelu s ravnateljem ZET-a. Prva glazbala su kupljena dobrovoljnim darovima samih glazbenika, što nije bilo dovoljno, pa je pomogla i tadašnja uprava tramvaja i predsjednik Gradske štedionice. Prvi je put Limena glazba nastupila na Zagrebačkom zboru, koji se tada nalazio u Martićevoj ulici, 1928. godine. Zatim su slijedili nastupi na Krku, Pagu, u Kaštel-Štafiliću, na Zrinjevcu, na radio stanici Zagreb kao i na mnogim zabavama. Isprva je program bio veoma skroman. Svirala se samo laka glazba te marševi-koračnice. Slijedili su nastupi Limene glazbe na proslavama 1. svibnja, praznika rada, 1929. i 1940. godine. U nekim razdobljima glazba je dočekivala najviše dužnosnike u zemlji, pa je i to bilo pitanje prestiža za ravnatelje ZET-a u odnosu na Gradsko poglavarstvo.

 Danas, Puhački orkestar ZET - Zagreb je uznapredovao, što je pokazao svojim mnogobrojnim nastupima na glazbenim smotrama, državnim i inozemnim natjecanjima, manifestacijama; gdje osvaja visoka mjesta i brojna priznanja. Puhački orkestar ZET - Zagreb uspješno surađuje sa Gradom Zagrebom kao jedinicom lokalne samouprave i Turističkom zajednicom Grada Zagreba, aplicira na sve javne pozive i natječaje, dobro upravlja svim sredstvima koja su orkestru dodjeljena i prisutan je na svim važnim događajima u Gradu Zagrebu. Također, pokazao je sposobnost za organiziranje susreta orkestara međunarodnog karaktera. 

Puhački orkestar ZET je kroz organizaciju koncerata (domaćeg i međunarodnog karaktera), domaćin puhačkim orkestrima kako iz Hrvatske tako i inozemstva. Orkestar je uspostavio suradnju sa orkestrom iz Češke Republike te je službeno pozvan da u 2019-toj godini predstavi Hrvatsku na prestižnom europskom međunarodnom festivalu orkestara u Češkoj Republici. Puhački orkestar ZET je orkestar koji želi živjeti u skladu s vremenom i sa svojim sugrađanima, te na najbolji mogući način pružiti mladim ljudima i svima onima koji se tako osjećaju društveno pozitivan i koristan angažman, te potaknuti na čuvanje kulturne baštine svoga kraja, ali i omogućiti razmjenjivanje znanja i upoznavanje drugih kultura.

Ciljevi i misija

Kultura održava i čuva naš narodni identitet a jedan od prioriteta rada kulturnih društava je očuvanje tradicije svoga kraja. Na području grada Zagreba jedan od kulturnih izričaja je i tradicija sviranja u puhačkim orkestrima. Teško je dočarati sve dimenzije ovakvog glazbenog izričaja i njegov značaj za područje djelovanja, pojedince ili institucije, ali kad se osvrnemo u proteklo razdoblje, čiji je povijesni tijek krenuo već od 1927. godine, nedvojbeno je uočljiva i nadasve evidentna međusobna suradnja Zagreba i orkestra. Melodije i javni natupi orkestra slušatelje danas nedvojbeno podsjećaju na sve ono lijepo što je Zagreb bio i sada je. Uslijed teškoća u recentnim godinama kultura sviranja u puhačkim orkestrima na području Zagreba skoro pa je nestala, no ustrajnim radom pojedinaca orkestar i tradicija umjetnosti sviranja u puhačkim orkestrima živi i dalje sa svojim sugrađanima, a turistima nudi uživo dašak zagrebačke prošlosti, te uvid u svega mali ali simbolično važan dio kulture ovih prostora.
Opći ciljevi su: unaprijeđenje položaja sviranja u puhačkim orkestrima kroz bolju prezentaciju široj javnosti,
podizanje javne svijesti o civilno-javnom sudioničkom upravljanju u kulturi, razvitak samoorganizacije, podizanje kulturne kvalitete života Grada vraćanje tradicije i identiteta, a ovakav način muziciranja je nedvojbeno jedan od istinskih dijelova povijesnog identiteta Grada.

Kratka biografija orkestra ZET

Puhački orkestar ZET postoji od 1927. godine, a trenutno broji 52 aktivnog glazbenika. Djeluje na području Grada Zagreba na način da svojim muziciranjem uveličava sve važne događaje u Gradu, te je kao takav postao prepoznatljivi simbol Zagreba. Istodobno, osobama koje nisu profesionalni glazbenici pruža mogućnost da se kvalitetno bave glazbom. Puhački orkestar ZET je stvorio prepoznatljiv stil koji privlači publiku svih dobnih skupina, te svojom virtuoznošću ganuo srca brojnih slušatelja. Temeljni cilj orkestra je održati tradiciju u skladu s društvenim interesima, promicati glazbenu kulturu, sudjelovati na javnim manifestacijama kao što su koncerti i smotre, omogućiti mladim ljudima zdrav, društveno pozitivan i koristan angažman. Također, nastoji okupiti što više glazbenika, ali i obrazovati one koji pokazuju interes i sklonost za ovakav glazbeni izražaj. Na repertoaru orkestra nalaze se brojna djela poznatih skladatelja ozbiljne i filmske glazbe, protokolarnih koračnica, ali i djela s područja domaće i strane zabavne glazbe. u 2018.g orkestar je po prvi puta u grad Zagrebu organizirano 1. Međunarodni susret puhačkih orkestara što će se nastaviti dalje, a u 2019.g. će predstaviti grad Zagreb i RH na prestižnom europskom međunarodnom festivalu orkestara u Češkoj Republici.

Vodstvo orkestra

Orkestar vode članovi Predsjedništva: Jelena Horvatinec (dugogodišnja tajnica orkestra, rukovodila je svim dosadašnjim uspješno prijavljenim i provedenim projektima); Daniel Modrić (predsjednik orkestra - dugogodišnje iskustvo u upravljačkim tijelima udruga); Milivoj Levanić (dopredsjednik orkestra - dugogodišnje iskustvo u upravljačkim tijelima KUD-ova i udruga).

 Umjetnički voditelj: Hrvoje Pintarić (dirigent orkestra, akademski glazbenik, dugogodišnje iskustvo u organizaciji glazbenih manifestacija i kao član raznih ansambala te član orkestra opere HNK u Zagrebu);

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić dodjelio je orkestru Medalju Grada Zagreba za 90. obljetnicu uzastopnog djelovanja, njegovanje puhačke glazbe i sudjelovanje u obilježavanju brojnih manifestacija od interesa za Grad Zagreb. 


POZ fotogalerija

Medalja Grada Zagreba

Medalja Grada Zagreba

Dijamantna diploma

VRH