POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Udruga Kastafsko kulturno leto

DJEČJA PREDSTAVA "WANDA LAVANDA"

Redateljica: Morana Dolenc Kreatorica lutaka i scenografije: Luči Vidanović Skladateljice: Anita Valo i Meri Jaman Oblikovatelj svjetla: Sanjin Seršić Izvode: Petra Šarac, Zlatko Vicić, Andrea Špindel Uzrast: 3+ Glavni lik ove priče je ovčica Wanda koja se zbog svoje šarene vune ističe među ostalim životinjama i svojim neobičnim izgledom odstupa od svoje okoline te svojih prijatelja. Iako je njezina posebnost izdvaja od livade na kojoj živi, s vremenom počinje shvaćati da to nije njezina mana već prednost. Ovo je priča o toleranciji i uvažavanju različitosti koja će djeci od najranije dobi pomoći naučiti važnost prihvaćanja drugačijih od sebe. Rijeka i kvarnersko područje su, između ostaloga, poznati po svojim tolerantnim svjetonazorima koje treba njegovati i uvijek graditi, a s obzirom da predstava nastaje prema predlošku istoimene slikovnice koja svoj vizualni identitet bazira na prirodnim materijalima tj. filcanoj ovčjoj vuni te mirisnoj lavandi, Wanda Lavanda u sebi objedinjuje suvremeni i aktualni sadržaj te tradicionalna obilježja Mediterana.

Opširnije
MAURO STARAJ - VREME KROZ PRSTI

Mauro Staraj, poznati liburnijski kantautor, po prvi će se put publici predstaviti kao pjesnik. Ovaj talentirani umjetnik, ne samo da će predstaviti svoju novu knjigu poezije, Vreme kroz prsti, već će nas povesti na duboko emocionalno putovanje kroz svoj život i karijeru. Kao autor i izvođač – peterostruki pobjednik festivala ČAnsonfest, kroz cijelu karijeru se zalaže za očuvanje dijalekta i voljenog ča te nas kroz ovaj koncert i promociju knjige uvodi u čakavsku šetimanu na Crekvine. Vreme kroz prsti nije samo još jedna knjiga poezije. To je intimna retrospektiva Maurovih iskustava, od djetinjstva do danas, ispričana kroz stihove i glazbu. Prvi dio knjige donosi presjek njegove bogate karijere, sa stihovima koji su već osvojili srca publike. Drugi dio donosi njegovu poeziju, na materinjoj čakavštini, pružajući uvid u drugu stranu ovog talentiranog umjetnika. Uz glazbene goste i pjesnike, publika će uživati u potpuno drukčijem koncertu. Staraj će nas provesti kroz svoje balade, uspješnice i akustične izvedbe, stvarajući čaroliju u prekrasnom ambijentu Crekvine. Bit će to večer ispunjena glazbom, poezijom i iznenađenjima.

Opširnije
TAMARA OBROVAC TRANSHISTRIA ENSEMBLE

Jedinstveno i strastveno glazbeno putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu suvremenog jazza. Interpretirajući Tamarinu unikatnu glazbu, izvanredni glazbenici njenog internacionalnog Transhistria ensemblea, vješto i prirodno spajaju suvremeni jazz izričaj s elementima istarske i mediteranske glazbe, postižući nevjerojatnu lakoću izričaja svojstvenu samo najvećim umjetnicima. Upravo je ta sloboda glazbenog izražavanja i improvizacije kojom ovi sjajni glazbenici oblikuju Tamarinu unikatnu glazbu, najvažnije obilježje izvedbi Transhistria ensemblea, sastava s kojim Tamara najčešće djeluje i s kojim je snimila najviše albuma. Čine ga slovenski kontrabasist Žiga Golob i hrvatski bubnjar Krunoslav Levačić, koji su s Tamarom od samih početaka, od njezina prvog albuma Triade iz 1996., slovenski gitarist i mandolinist Uroš Rakovec, koji im se pridružio 2003. prigodom snimanja albuma Sve pasiva te talijanski harmonikaš Fausto Beccalossi, koji je stalni član ansambla od albuma Daleko je... iz 2005. godine. Ovaj vrhunskih sastav poznat je po nevjerojatnoj alkemiji te gotovo telepatskom razumijevanju među glazbenicima; njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a Tamarin je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama, kada postaje dodatni instrument. Upravo taj prirodni suživot različitih glazbenih formi i improvizacije karakterističan za ovaj ansambl, definitivno etablira Tamaru Obrovac kao iznimnu umjetnicu koja je koristeći elemente vlastite tradicije stvorila osebujan glazbeni izričaj, bivajući time sve prepoznatljivija i prisutnija na svjetskoj glazbenoj sceni.

Opširnije
GRUPA KOŽNE JAKNE

Glazbeni sastav Kožne jakne aktivno djeluje već osam godina, od 2017. godine, kada su ga osnovali Igor Lesica sa sinovima Tonijem i Vidom te Igor Baćić sa sinom Rokom. Većinu glazbenika iznjedrilo je Glazbeno društvo Spinčići, a neki od njih bili su i polaznici glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci. Svi su osnivači i članovi bili iz istog mjesta, Trinajstića (13-tići), na području Grada Kastva. Prvi nastup imali su na Pusnoj ribarskoj fešti u Trinajstić, 2017. godine. Današnja postava grupe djelomično je izmijenjena s novim mladim glazbenicima (starosti od 16 do 24 godine). U najširoj postavi, koja uključuje i brass sekciju, grupa broji ukupno 8 članova. Grupa Kožne jakne njeguje stil koji se temelji na hrvatskom i ex-YU rock repertoaru. Specifičnost grupe je i značajan dio repertoara na čakavskom dijalektu, tzv. Čaval. Grupa kontinuirano stvara i autorske skladbe koje se mogu čuti na nacionalnim radio postajama. Godine 2019. i 2021. grupa je ostvarila zapažene nastupe na festivalu čakavske šansone ČAnsonfest u Kastvu, osvojivši nagrade oba puta. Nakon višegodišnjeg autorskog rada, u ljeto 2023. Godine, izdaje svoj prvi nosač zvuka istoimenog naziva Kožne jakne. Promocija albuma održana je u sklopu Kastavskog kulturnog leta, velikim koncertom na Crekvini u Kastvu. Mentor grupe je Igor Lesica, glazbenik i autor s preko 40 godina iskustva (ex Grupa Kolaž, tonski studio, Glazbeno društvo Spinčići). U posljednje vrijeme autorski dio i vodstvo grupe preuzima gitarist benda, Teo Kažoki.

Opširnije
RADOJKA ŠVERKO

Rođena u Pazinu. Početke pjevačke karijere bilježi kao članica i solistica dječjih zborova. Prva natjecanja otvaraju joj puteve do festivala, značajnijih nastupa i televizije. Godine 1969. pobjeđuje na festivalu u Porto de la Cruz i započinje svjetsku karijeru, surađujući sa skladateljem Alfijem Kabiljom. Nastupa i osvaja nagrade u Tokiju, Los Angelesu, Madridu, Seoulu, Ateni, Puerto Ricu, Caracasu, Curacau, Bratislavi, Firenzi, Palma de Mallorci, Rio de Janeiru, itd. (pobjeđujući Davida Bowiea, Nathalie Cole, Rod Stewarta te ugošćujući Julia Iglesiasa u svom showu na španjolskoj televiziji). Vraća se u Hrvatsku. Pobjeđuje na brojnim festivalima, od Splitskog festivala 1970. sa skladbom Kud plovi ovaj brod, do Zagrebfesta, Melodija Istre i Kvarnera, Opatijskog festivala, itd. Slijede i angažmani u glazbeno-scenskim djelima Gubec beg, Grička vještica, Karolina Riječka, Jadnici… Kvaliteta vokalnog izričaja i sklonost izvođenju izuzetno zahtjevnih skladbi stvorili su repertoar ozbiljne glazbe uz suradnju s profesorima Jasnom Šumak-Picek, Ljerkom Očić, Alanom Bjelinskim, Vladimirom Babinom te Đelom Jusićem. Sakralna glazba, gospel, blues i filmska glazba otpjevana baršunastim altom čiju su osebujnost nagradili stručni ocjenjivački sudovi svijeta omogućili su Radojki Šverko da se potvrdi kao vrhunska umjetnica jedinstvene karijere. Iznimno korektan odnos prema profesiji i samosvojnost nagrađeni su 1995. godine odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnica je 4 najviše strukovne nagrade Porin, od toga jedan za životno djelo. Posebnu vrijednost imaju i podaci o višegodišnjoj prisutnosti pojedinih skladbi na top-ljestvicama, kao i neizostavna priznanja publike. Svojim je nastupima i pobjedama obilježila festival Melodije Istre i Kvarnera. Radojka Šverko ne poznaje play-back i stoga ostaje vjerna svom putu high-profile glazbenog umjetnika u čijim ćemo projektima imati prilike uživati ukoliko i dalje budu postojali ljudi i institucije istančana sluha.

Opširnije
DARKO JURKOVIĆ CHARLIE

Koristeći two hands tapping tehniku, svirajući na dvije gitare istovremeno, Darko Jurković – Charlie zadivljuje publiku i žirije. Jazz kritičari ocjenjuju Jurkovića kao glazbenika neizmjernog talenta koji pomiče granice mogućeg, svirajući inventivno i iznenađujuće lako, nadilazeći predvidljive okvire nadahnuća. Darko Jurković – Charlie dobitnik je devet Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000., 2002., 2003., 2004., 2006., 2007., 2008., 2015. i 2017. godine. Dobitnik je dviju Nagrada Porin: 2005. za najbolju instrumentalnu izvedbu, i 2016. za najbolji jazz album u suradnji s pijanistom Matijom Dedićem (Jazzy Bach, Croatia Records). Također je nominiran za Porin pet puta (za najbolju kompoziciju, najbolju instrumentalnu izvedbu i najbolji album). Dobitnik je nagrade Hrvatskog društva skladatelja Miroslav Sedak Benčić, za autorsko stvaralaštvo na području jazza za album Trio, Duo Solo 2022. godine.

Opširnije
ČIPKA - PRIČA O DOMU

Kreativni tim: Dolores Bugarin, Martina Laginja, Pavla Pinezić, Andrea Šikljan, Larisa Štefančić Tekst: Andrea Šikljan Koreografija: Martina Laginja, Larisa Štefančić Scenografija: kreativni tim Plesne udruge Ri DANCE Kostimografija: Dolores Bugarin, Suzana Mužić, Pavla Pinezić, Jadranka Šegota Trajanje: 60 min Plesna udruga Ri DANCE iz Rijeke, ponukana osjećajem ljubavi i povezanosti s primorskim zavičajem, osmišljava interdisciplinarnu predstavu Čipka koja na emotivan i maštovit način osvješćuje osjećaj doma, koristeći pritom primarno ples i pokret, ali i glas, glazbu i književnost kao medij. Dvadeset plesača na sat vremena postaju stanovnici malog, primorskog mjesta i svojim performansima prikazuju isječke dana života u Primorju. Predstava govori o vrijednostima i ljepotama koje se u današnje vrijeme nerijetko zaboravljaju. Njeguje osjećaj povezanosti unutar zajednice, ljepotu toplog međuljudskog odnosa i iskrene podrške. Cijeni i daje vrijednost teškom i mukotrpnom radu. Ne zaboravlja tradiciju. Uživa u ugodnoj rutini. Veliča snagu golog kamena, crpi ljekovitost bilja i punim plućima udiše miris mora. Cilj predstave jest proizvesti osjećaj doma, stvoriti povezanost s našim zavičajem, potaknuti na njegovanje tradicije i njezinih vrijednosti, osvijestiti njegovu snagu i ljepotu te konačno, nadahnuti i pozvati publiku da zajedno s nama spletu čipku svoga života – jednako vrijednu, unikatnu i lijepu kao što je naš Primorski kraj.

Opširnije
DJEČJA PREDSTAVA "SVOJEGLAVI ŠTAPIĆ"

Autor, redatelj i glumac: David Petrović Glumica: Petra Šarac Kreatorica lutaka i scenografije: Luči Vidanović Priča prati sestru i brata, Anu i Frana koji u kući svojih roditelja pronalaze knjigu prepunu čarolija u kojoj se nalazi i jedan čarobni štapić. Neznajući kako se njime rukuje, Ana iz knjige uči kako postati čarobnjak. Kada je izgovorila magične riječi, stvorio se željeni predmet točno pred njima. Oduševljeni što sada mogu stvarati što god požele, cijeli dan izgovaraju čarobne riječi i soba im postane pretijesna za sve igračke koje su zaželjeli. Mama i tata sve više razmišljaju o tome kako im treba veća kuća za sve stvari koje imaju. Ana i Fran žele iznenaditi svoje roditelje te jednom prilikom uzmu čarobni štapić, izreknu čarobne riječi i stvore veliki dvorac koji će biti njihov novi dom. No dvorac je veći, puno veći od onoga što su oni zamišljali i malo su zabrinuti što bi njihovi roditelji mogli reći. Odluče poništiti čaroliju, ali dogodi se to da dvorac postaje još veći i pretvara se u pravi kaštel s kulama. Sada vidno zabrinuti pokušaju još jednom, ali tada se dogodi najveća nevolja. Kada je Fran izgovorio čarobne riječi da dvorac nestane, nestao je Fran. Ana kreće tražiti svoga brata, ali neuspješno. Brizne u plač te shvaća situaciju u kojoj su se njezin brat i ona našli. Izgovara na glas da bi mijenjala sve igračke samo da joj se brat vrati. U tom trenutku dogodi se čarolija i Fran se pojavi točno ispred nje. Sretni što su opet zajedno, odlučuju da neće poduzimati ništa vezano za dvorac. Jer tko ne zna mjeru, sve će mu ispasti krivo. Predstava Svojeglavi štapić nastala je pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Kraljevice kao dio projekta Putevima Frankopana. Prema slikovnici Velida Đekića, David Petrović radi dramatizaciju predstave, dok vizual lutaka potpisuje Margareta Peršić (koja je ilustrirala i slikovnicu).

Opširnije
FLAMENCO MEETS JAZZ – GIUSEPPE CONTINENZA & BONAVIRI

Flamenco meets Jazz je projekt nastao iz suradnje dvojice fenomenalnih instrumentalista u želji da spoje dva kompleksna stila sviranja gitare: flamenco i jazz gitaru. Giuseppe Continenza je profesor jazz gitare na konzervatoriju L. D'annunzio u Pescari i tijekom svoje bogate karijere surađivao je i svirao s legendarnim gitaristima kao što su Bireli Lagrene, Joe Diorio, Martin Taylor, Scott Henderson, Gene Bertoncini, Jimmy Bruno i mnogi drugi. Daniele Bonaviri se nakon završenog studija klasične gitare na konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu, počinje interesirati za flamenco te se danas smatra jednim od najboljih europskih flamenco gitarista. Nastupao je kao solist uz velike talijanske glazbenike kao što su Luciano Pavarotti, Pino Daniele, Gino Vanelli i Andrea Bocelli, a njegovu flamenco gitaru možemo čuti i na snimkama internacionalnih glazbenih zvijezda kao što su Jennifer Lopez i Elton John.

Opširnije
SILENTE

Silente se na široj glazbenoj sceni pojavljuje 2013. godine s prvim singlom Terca na tišinu i albumom Lovac na čudesa. Dvije godine kasnije objavljuju album Neće rijeka zrakom teći, a u 2018. najavljuju povratak koncertnim aktivnostima i svoj treći studijski album Malo magle, malo mjesečine. Sve pjesme benda autorski potpisuju braća Tibor i Sanjin Karamehmedović, a stalnu postavu, uz njih, čine bubnjar Ivuša Gojan, vokalistica Lara Viktorija Ilić i violinistica Ivana Čuljak. U svojoj karijeri bend je održao mnoge koncerte i osvojio razna priznanja za svoj rad, uključujući i hrvatsku diskografsku nagradu Porin. U lipnju 2022. objavljen je četvrti studijski album IV, s 10 novih pjesama, uključujući i singlove Mene moje uši lažu, Nikada ovako, Poljubi me za kraj, itd. Posljednje izdanje benda je singl Sve da ima neki način, objavljen 27.3.2024.

Opširnije

Podijeli ovu stranicu

VRH