POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Kulturna udruga Sveti Martin Dubrava

"Božiću ususret 2020."

K.udruga "Sveti Martin"-Dubrava i ove godine sudjeluje na šestoj božićnoj izložbi jaslica "Božiću ususret 2020.". Izložbu organizira udruga "Peski Art Đurđevac", u prostorijama Muzeja grada Đurđevca,a koja se održava od 16.12.2020.-06.01.2021.

Pored jaslica kojima se prestavila naša udruge, a koje su izradili Ivanka Jambrešić i Dražen Milenković, na izložbi izlažu i članovi Udruge Maja Volarić i Dražen Milenković

Opširnije
2.festival kinča u Novom Marofu

2.Festivval kinča održava se u Novom Marofu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof i Kulturno-umjetničke udruge "Magda i Luisa",

Naša Udruga predstavila se je crveno-bijelim buketom ukrašenim sa zelenilom. Crveno bijeli zato jer su to i boje narodnih nošnji našega kraja , a nekada davno su se izrađivale i takve bukete.

Sudjelovanjem na ovoj izložbi željeli smo pokazati i taj dio naše tradicije.

Tradicijski svadbeni buket mladenke
Početkom 20. stoljeća važan dio tradicijske svadbene opreme mladenke postaje buket cvijeća. Do tada mladenke su običavale nositi molitvenik umotan u bijelu maramicu. Budući da su se tradicijske svadbe u pravilu održavale u razdoblju od blagdana Svih svetih do Adventa te u razdoblju od blagdana Svetog Stjepana do Čiste srijede ili Pepelnice, kada u prirodi nema svježeg cvijeća, mladenkin se buket izrađivao od papirnatog cvijeća uz dodatak svježeg zelenila te ukrasnih tekstilnih, svilenih ili papirnatih traka. Cvijeće je većinom bilo bijele boje, a od zelenila najčešće se koristilo kućnu ukrasnu biljku asparagus. Posao izrade buketa povjeravao se ženama koje su bile vješte u izradi papirnatog cvijeća, a za svoj posao bile su nagrađene hranom i pićem, ponekad i novcem. Zbog siromaštva i nemogućnosti kupnje potrebnog materijala za izradu buketa, mladenke su običavale međusobno posuđivati buket. 

Opširnije
8. LIKOVNA RADIONICA "PESKI-ART 2020. ĐURĐEVAC"

ODRŽANA 8. LIKOVNA RADIONICA "PESKI-ART 2020. ĐURĐEVAC"
Pod posebnim okolnostima zbog mjera sprečavanja bolesti covid-19, 10.listopada 2020. održana 8.likovna radionica "Peski-Art 2020. Đurđevac" kojom udruga "Peski-Art Đurđevac" obilježava značajne datume novije hrvatske povijesti, a naročito datum oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haagu, a održava se u čast generala Mladena Markača.
Likovna radionica održana je u Đurđevcu u Mjesnom odboru Peski u domu "Mladen Markač", odnosno ispred doma uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Na likovnoj radionici sudjelovalo je pedesetak likovnih stvaratelja iz 8 županija kontinentalne
Likovnu radionicu otvorio je gradonačelnik Grada Đurđevca g. Hrvoje Janči, a u ime Koprivničko križevačke županije sudionicima se obratila potpredsjednica Županijske skupštine g.Verica Rupčić. Dobrodošlicu svima poželio je i predsjednik Mjesnog odbora Peski-Đurđevac g. Stjepan Stanešić.
Na otvorenju likovne radionice podijeljene su nagrade i priznanja nagrađenim članovima udruge na 36. likovnim susretima Hrvatskog sabora kulture.
Na radionici je nastalo pedesetak likovnih radova, a na zatvaranju likovne radionice sudionicima se obratio izaslanik potpredsjenika Vlade RH i ministra Hrvatskih branitelja g. Tome Medveda, pomoćnik ministra g. Dinko Tandara, a kako likovne radove sa likovne radionice udruga daruje u Opću bolnicu Gospić radionicu su posjetili i ravnateljica bolnice g.mr. Sandra Čubelić dr.med. i Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Gospića.

Na likovnoj radionici sudjelovali su članovi Udruge "Sveti Martin"-Dubrava, Sanja Benko i Dražen Milenković
3Jadranka Pausić, Stefan Veljko Jankovic i još jedna osoba
1 komentar
Sviđa mi se
Komentar
Podijeli


Opširnije
Međunarodni dan starijih osoba 2020.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba odazvali smo se pozivu Udruge umirovljenika općine Dubrava i po prvi puta nastupili u Dubravi.
Posjetiteljima smo u kratkim crtama prezentirali žensku narodnu nošnju,a u kulturno umjetničkom programu pod nazivom "Široka je Moslavina", izveli smo pjesme Široka je Moslavina, Zvjezdice Danice i otplesali moslavačku polku i drmeš.

Opširnije
Proščenje kod Sv.Vurija

Na poziv prijateljske Udruge "Potkalnički kraj", predstavnici naše udruge sudjelovali su na proščenju 12.07.2020.

PROŠČENJE KOD SV. VURIJA. Kapela sv.Urlika ( u narodu) sv. Vurija, sagrađena je usred šume u blizini sela Greberanec, sjeverozapadno od Križevaca. Od davnina, početkom srpnja, održava se proščenje. KUU" Potkalnički kraj" Križevci oživljava ta lijepa sjećanja na proščenje usred šume, gdje su uz Križevčane i iz drugih župa ljudi zaputili na misu, pomolili se i družili

Opširnije
Nastup folklorne grupe K.u. "Sveti Martin"- Dubrava

Folkorna grupa udruge "Sveti Martin" Dubrava .21.06.2020 imala je svoj prvi javni nastup na manifestaciji "Peščani svojemu gradu 2020." koja se održava u sklopu kulturno-turističke manifestacije Picokijada.

Na prvom nastupu prikazali smo pjesme i plesove našega kraja, a članice i članovi bili su obućeni u tradicionalne narodne nošnje dubravskog kraja.

Ovom prigodom izveli smo , odnosno odjpjevali dvije moslavačke pjesme, Zvjezdice Danice, Zaspo Janko i otplesali moslavačku polku i drmeš.

Za ovaj nastup imali smo , uzevši obzir Covid-19, samo mjesec dana za pripreme,

Nakon ovog nastupa krećemo dalje sa usavšavanjem postavljene koreografije i učenjem novih moslavačkih pjesama i plesova , ali ne samo moslavačkih nego i ostalih iz Lijepe naše

Opširnije
Folklorna skupina Kulturne udruge

14.02.2020 krenula je sa radom folklorna grupa Kulturne udruge "Sveti Martin" Dubrava.

U skladu sa programom udruge osnovana je folklorna grupa koja će njegovati pjesme i plesove općine Dubrave i Moslavine.


Opširnije
"Uskrs u Dubravi 2020."

Kulturna udruga "Sveti Martin" organizira četvrtu izložbu pisanica 28.03 2020. godine , "Uskrs u Dubravi 2020." Pokrovitelj izložbe je općina Dubrava i načelnik gospodin Tomislav Okroša.

Na izložbi će sudjelovati veliki broj izlagača iz cijele Hrvatske,sudjeluju izlagači koji njeguju tradicijsko ukrašavanje pisanica, ali i svi oni koji pisanice ukrašavaju modernijim tehnikama.

Ove godine na izložbi sudjeluju pripadnici  Vijeća Albanske nacionalne manjine Bjelovarsko- bilogorske županije iz Bjelovara i pripadnici Vijeća Makedonske nacionalne manjine iz Zagreba.

U kulturno umjetničkom programu sudjeluju folklorna i plesna skupina Vijeća Makedonske nacionalne manjine iz Zagreba, Češka beseda zagrebačke županije-klub Dubrava, zbor Osnovne škole Dubrava i folklorna grupa udruge "Sveti Martin".

Svi zainteresirani koji žele sudjelovati na izložbi mogu se prijaviti na mail udruge do 15.03.2020. 

svetimartindubrava@gmail.com

Opširnije
"Božiću ususret 2019."

"Božiću ususret 2019."

U Muzeju grada Đurđevca održana je izložba ",Božiću ususret 2019.".
Pored mnogih izlagača sudjelovala je i naša udruge, "Sveti Martin"Dubrava, sa jaslicama, koje sui izradili članovi Udruge.
Izložbu jaslica organizirala je udruga "Peski Art Đurđevac"
Pored jaslica udruge na izložbi su sudjelovale i naše članice Dajana i Sanja Jandrijević sa svojim izlošcima jaslica.
Pored izložbe jaslica sudjelovali smo i sa božićnim nakitom, i ukrasima za bor.
Prije samoga početka izložbe upriličen je prikaz živih jaslica ispred utvrde Stari grad Đurđevac.
Sve prisutne pozdravila je kustosica Muzeja Edita Hapavel Janković, predgovor za katalog napisala je povijesničarka umjetnosti Tea Cik.Sve izlagače i posjetiteje pozdravio je i predsjednik udruge "Peski Art Đurđevac" , ujedno i organizator gosp. Mihočka. Gradonačenik Đurđevca gosp. Hrvoje Janći obratio se prigodnim govorom a Izložbu je ispred grada Đurđevca otvorila gosp. Kristina Benko Markovica.
Zahvaljujemo se domaćinima na pozivu i svim sudionicima u ime svih članova naše udruge želim čestiti i blagoslovljen Božić

Opširnije
Finale svjetskog kupa samostrelom Dubrava

U Dubravi je održano Finale svjetkog kupa u samostrelu na kojem su sudjelovali brojni natjecatelji iz Turkemenistana, Češke, Slovenije, Rusije,Bugarske,Švicarske, Austrije i Hrvatske ,
Pobjednici svjetskog kupa su kao što smo to svi i očekivali Valentina i Domagoj Pereglin ,
Mnogi uzvanici iz političkog i sportskog života uveličali su ovu svečanost.;župan Zagrebačke županije gosp, Stjepan Kožić,predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora gospodin Zlatko Mateša, osvajač olimpijskog srebra s Igara u Pekingu na konju s hvataljkama Filip Ude,olimpijski prvak u trapu Josip Glasnović, najbolji hrvatski strijelac zračnom puškom Petar Gorša, načelnik Općine Dubrava gosp, Tomislav Okroša, donačelnik dr, Ante Grizelj ,ravnateljica Osnovne škole Dubrava gosp Marijana Kozumplik Kemenović, župnik vlč.Mihill Gojani i još mnogi drugi.
Kulturna udruga "Sveti Martin" predstavila se je sa svojim radovima i mini izožbom slika Dražena Milenkovića.

Bila nam je izuzetna čast biti dijelom ovog povijesnog događaja

Opširnije
VRH