POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Kulturna udruga Sveti Martin Dubrava

10. OBLJETNICA SLOBODE ZA HRVATSKE GENERALE .

U Đurđevcu u dvorani Doma kulture 16. studenoga 2022. na dan izricanja oslobađajuće presude u Haagu održana je svečanost „Podravina svojemu generalu“ u čast rođena Đurđevčana, heroja Domovinskog rata generala Mladena Markača, a kojom je obilježene deseta obljetnica tog važnog događaja.

Grupa izvornog folklora Kulturne udruge "Sveti Martin"-Dubrava sudjelovala je u programu sa koreografijom Moslavačkih pjesama i plesova, uz pratnu tamburaškog sastava Momento.

Za ovu svečanu priliku članice su bile obučene u svečanu narodnu nošnju sela Mostari koje se nalazi u sastavu Općine Dubrava.

Opširnije
10.likovna radionica "Peski Art Đurđevac"

U organizaciji Udruge "Peski Art Đurđevac", organizirana je deseta po redu likovna kolonija  08.10.2022.,, 08 u čast generala Mladena Markača. Članovi naše Udruge  Biserka Vreš, Dubravka Rogožar  i predsjednik Udruge Dražen Milenković sudjelovali su na ovoj hvale vrijednoj radionici i svojim slikama dali doprinos . Na radionici je sudjelovalo pedesetak slikara iz raznih krajeva LIjepe  naše. 

Ove godine likovni  će radovi biti darovani u grad Šibenik, Veteranskom centru Podružnici Šibenik.

Opširnije
Donacija slika Dječjem vrtiću Dubrava

Predstavnici Kulturne udruge "Sveti Martin" -Dubrava, Biserka Vreš, Irena Neduhal, Damir Glad i Dražen Milenković predali su donaciju umjetničkih slika nastalih na Likovnoj koloniji ove godine. Donacija se sastoji od 16 likovnih radova slikara koji redovito sudjeluju na Kolonijama u organizaciji Udruge.
U ime Dječjeg vrtića donaciju je primila ravnateljica gosp. Nena Hajder-Jambrušić.

Opširnije
"Folklor bez granic"

Na poziv predsjednika Undanske hrvatske samouprave gosp. Istvana Kolosara ,folklorna grupa Udruge sudjelovala je na manifestaciji "Folklor bez granic" u mjestu Und u Mađarskoj , području naseljenom Gradiščanskim Hrvatima.
Naša folklorna grupa izvela je dvije koreografije moslavačkih pjesama i plesova. U znak zahvalnosti našim domaćinima poklonili smo prigodne poklone, sliku poznatog slikara Mirka Markešića, knjige o Dubravi, i radove naših članova.
Na manifestaciji su sudjelovali naši domaćini, folklorne grupe iz Mađarske, Austrije
Drugi dan našeg boravka u Mađarskoj naši domaćini gosp.Kolosar i Csilla Pintér organizirali su izlet u povijesno mjesto Kiseg.
Kiseg je grad na sjeverozapadu Mađarske koji administrativno pripada u Željeznu županiju.
Kiseg je status slobodnog kraljevskog grada dobio još 1328. Za austrijsko-turskih ratova tijekom 16. stoljeća dvorac Kiseg postao je od ključne važnosti. Njega je s malom posadom uspio obraniti u kolovozu 1532., hrvatski kapetan Nikola Jurišić (mađarski: Miklós Jurisics) iako je na grad napadalo 80,000 Osmanlija.
Svojim junaštvom Jurišić se proslavio, kada je sa 700 Hrvata obranio Kiseg i tako zaustavio turske vojnike na njihovom vojnom pohodu prema Beču. Turci koji su planirali mirno proći pored malenog grada i tako iznenaditi tada još nespremne Ferdinandove vojnike, strašno su se prevarili kad su mislili da će Kiseg biti lagan plijen.

Nakon turskih ratova Kiseg je kao i njegov dvorac od 1695. postao feud obitelji Esterházy i to je ostao sve do 1931. Dvorac u Kisegu zove se danas po Nikoli Jurišiću - dvorac Jurišić (mađ. Jurisics-vár).
Zahvaljujemo se našim domaćinima na pozivu i gostoprimstvu, još jednom od svih nas koji smo bili dio ove hvale vrijedne manifestacije zahvaljujem vam se od srca.
Zahvaljujemo se i našem načelniku gospodinu Tomislavu Okroši i Općini Dubrava na pokroviteljstvu. 

Opširnije
"Kloštranski škrilak" -2022.

U organizaciji KUD-a"Kloštar " iz Kloštar Ivanića održana je tradicionalna manifestacija uoči Ivanja, "Kloštranski škrilak" povodom Dana Općine.

Članovi grupe izvornog folklora izveli su šetana kola Moslavine

Opširnije
"Peščani svojemu gradu 2022."

U nedjelju 19.lipnja 2022. u Đurđevcu na Peskima održana je jubilarna deseta priredba „Peščani svojemu Gradu“. Priredba je to kulture, umjetnosti i zabave koju stanovnici i udruge vezane uz kvart Peski organiziraju svome Gradu povodom „Picokijade“ , a 2022. godine već po jubilarni deseti put.

Na početku priredbe posjetitelje i sudionike programa pozdravili su gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, a u ime organizatora predsjednik Mjesnog odbora Peski Stjepan Stanešić i predsjednik udruge „Peski-Art Đurđevac“ koji je bio i voditelj priredbe.
U programu su nastupili članovi udruge „Sveti Juraj“ Krešo Vujčić i Robert Rodman kratkim prikazom Legende o Picokima, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Marica Hasan, Mješoviti zbor udruge Matice umirovljenika Grada Đurđevca i kao posebni gosti članovi Češke besede Zagrebačke županije iz Dubrave pored Vrbovca koji su izveli program skladbi na češkom jeziku i dodatak na kajkavskom skladbu „Oko naše hiže“. Gosti iz Češke besede prisutne su naročito oduševili živopisnim češkim narodnim nošnjama iz moravske regije koje su među najljepšima u Češkoj. U sklopu programa Kulturna udruga „Sveti Martin“ također iz Dubrave izložila je ženska svečana oglavlja narodnih nošnji dubravskoga (moslavačkog) kraja,
a o provedenim istraživanjima i izradi poculica, teča, prša i ostalih ženskih oglavlja na zanimljiv način prisutnima je prezentirao predsjednik KU „Sveti Martin“ Dražen Milenković.

Opširnije
1217. Tribina grada Zagreba, Kaptol.COLLEGIUM HERGEŠIĆ

U ponedjeljak 13.06.2022.,  folklorna grupa naše Udruge  je sudjelovala na 1217. Tribini grada Zagreba u organizaciji Coolegiuma Hergešić, tribina za kulturu i znanost, a na pozivUdruge"Osebunjek"iz Vrbovca.Svojim sudjelovanjem predstavili smo nošnju dubravskog kraja, i izveli nekoliko moslavačkih pjesama i napjeva. Pored folklornog nastupa na Tribini su

izlagali svoje slike slikari Biserka Vreš i Dražen Milenković

Opširnije
8.likovna kolonija Dubrava 2022.

Pod pokroviteljstvom Općine Dubrava i načelnika gosp, Tomislava Okroše danas je održana osma po redu likovna kolonija.
Slike nastale na ovoj likovnoj koloniji biti će donirane Dječjem vrtiću Dubrava.
Likovnu koloniju otvorio je predsjednik Kulturne udruge "Sveti Martin"- Dubrava Dražen Milenković, a okupljenim slikarima obratila se je i zahvalila na donaciji ravnateljica dječjeg vrtića gosp. Milena Hajder- Jambrušić.
Na likovnoj koloniji sudjelovali su umjetnici iz Podravine, Zagorja, Zagreba, Križevaca,Vrbovca , ali i naši domaći slikari.
SUDIONICI LIKOVNE KOLONIJE:
Đuro Škurdija, Franjo Mihočka, Zdravko Šabarić, Mirko Horvat, Mirko Markešić, Zvonko Koščak, Milka Novosel, Branko Novosel, Valerija Lončar, Đurđa Dobrovšak, Biserka Vreš,Vesna Turjak, Milan Draganić, Vlasta Horvat. Nives Dekanić,Andrea Belić, Božica Pukec, Dubravaka Rogožar.
Zahvaljujemo se Općini Dubrava na pokroviteljstvu, i svim našim sudionicima na prekrasnim slikama koje će biti donirane Dječjem vrtiću Dubrava.

Opširnije
2.smotra folklora Dubrava 2022

Povodom Dana Općine Dubrava, 04.06.2022, pod pokroviteljstvom Općine Dubrava i načelnika i saborskog zastupnika gosp. Tomislava Okroše , a u organizaciji Kulturne udruge "Sveti Martin"-Dubrava održana je druga po redu Smotra folklora.
Na Smotri su sudjelovali.
1. Mažoretkinje 60+,Udruga "Sveta
Margareta" -Dubrava
2. Udruga umirovljenika Zagrebačke
županije, Dubrava
4. Kulturno umjetnička udruga
"Potkalnički kraj" - Križevci
5. KUD "Obreška" - Obreška
6 .KUD "Kloštar"- Kloštar Ivanić
7. Udruga žena Općine Dubrava
8. Kulturna udruga "Sveti Martin"-
Dubrava
9. Češka beseda Zagrebačke županije Dubrava
Voditelj program bio je Dražen Kocijan Kocka.
Zahvaljujemo se Općini Dubrava i načelniku gosp. Tomislavu Okroši na pokroviteljstvu ove manifestacije .
Velika zahvala svim sudionicama koji su sudjelovali i svojim nastupima uveličali proslavu dana naše Dubrave.
Još jednom hvala svima i vidimo se iduće godine.
45Peski Art Đurđevac, Mirjana Šavorić i 43 drugih
7 komentara
3 dijeljenja


Opširnije
2.smotra folklora u Dubravi

Kulturna udruga "Sveti Martin"-Dubrava pod pokroviteljstvom Općine Dubrava,04.06.2022., sa početkom u 15:00 sati organizira drugu po redu Smotru folklora.
Pozivamo sve da dođu na Dudnjak gdje će biti nastupi naših sudionika,te da svojim dolaskom podržite vrijedne čuvare kulturne tradicije
(fotografije sa Smotre 2018.)

Opširnije

Podijeli ovu stranicu

VRH