POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Hrvatski sabor kulture

36. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA

36. Susret likovnih stvaralaca u organizaciji Hrvatskog sabora kulture ove će godine po prvi puta biti održan u "online" izdanju. U subotu, 3. 10. 2020. putem mrežne platforme ZOOM te uz prijenos uživo na Facebooku HSK-a virtualno će se susresti brojni ljubitelji likovnoga stvaralaštva, članovi brojnih hrvatskih likovnih udruga i samostalni likovni autori. Susret je i ove godine rezultat likovnog natječaja HSK-a temeljem kojega su odabrani najbolji radovi za online izložbu koja će biti prikazana u programu Susreta.

Opširnije
Online seminar-radionica: KAZALIŠNA UMJETNOST/LUTKARSTVO

Hrvatski sabor kulture nastavlja s kontinuiranim online edukativnim programima organizacijom novih online seminara-radionica. Ovoga puta pozivamo zainteresirane na online seminar-radionicu pod nazivom „Kazališna umjetnost – lutkarstvo“ koji će pod vodstvom kazališne i likovne umjetnice multimedije Krune Tarle biti održan od 25. do 27. rujna 2020.

Opširnije
Dani otvorenih vrata udruga

Organizirajte dane otvorenih vrata udruga u svojoj zajednici: * kreirajte online sadržaje * otvorite svoja vrata građanima * prijavite događanja putem aplikacije UdrugeInfo

Opširnije
Online seminar o povijesti plesa Historia magistra vitae est

Na redu je zanimljiv seminar koji se bavi poviješću plesa i njezinom reperkusijom u sadašnjosti. „Historia magistra vitae est“ je online seminar namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima. online seminar se odvija tijekom 2 dana, dvije subote (19. 9. 2020. i 26. 9. 2020) u trajanju od 17 do 19 sati. Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi baletna umjetnica Vlasta Rittig i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a. Sudionici online seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a u skladu s trenutnom situacijom i pandemijom koronavirusa, baletna umjetnica Vlasta Rittig prilagodila je program. Prijave se primaju do 17. 9. 2020. Sve detalje pronađite na: https://cutt.ly/mfPXoRA

Opširnije
Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi RH za 2021.

Poštovani,
obavještavamo vas da je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske objavilo Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu.
Prijave se podnose u razdoblju od 1. rujna do 1. listopada 2020. godine.
Opširnije informacije možete pronaći na poveznici https://bit.ly/34QVugl.
Srdačan pozdrav.
HSK

Opširnije
Online seminar Ninjability – preciznost, propriocepcija i tišina

Ova radionica posvećena je svjesnosti o vlastitom tijelu i okolini te situacijama kojima se izlažemo. Kroz nečujno kretanje i suspenziju pri udaru/doskoku uistinu brinemo o zdravlju naših zglobova, vezivnog tkiva, mišića i kože. Online seminar je namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima. Održat će se od 25. do 27. 8. 2020. putem ZOOM-a u terminu od 18.00 do 19.30. Sve detalje o programu i prijavi koja je moguća do 21. 8. 2020. pronađite na: https://rb.gy/dbc7un

Opširnije
25. Seminar folklora panonske zone

Hrvatski sabor kulture Vas poziva na 25. Seminar folklora panonske zone koji će biti održan od 22. do 26. 8. 2020. u Vinkovcima u organizaciji Kulturnog centra Gatalinka. Seminar se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Vinkovaca. Ovogodišnja tema je „Pjesme, plesovi i običaji Baranje", a predavač je Damir Doležal, dipl. jur., umjetnički voditelj HKUD-a „Osijek 1862". Sve detalje o programu pronađite na: https://www.facebook.com/seminarfolklora.panonskazona/. Prijave se primaju do 15. 8. 2020. na gatalinka@gatalinka.hr dok svoja pitanja možete postaviti na broj organizatora 098 890 163.

Opširnije
Stručno-znanstveni skup

Pozivamo vas na Stručno-znanstveni skup "Kazališni amaterizam u Hrvatskoj" u prigodi 60. obljetnice Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji će biti održan u subotu, 11. srpnja 2020. s početkom u 11 h - online putem ZOOM platforme uz prijenos uživo na Facebooku Hrvatskog sabora kulture. Skup će u virtualnom okruženju okupiti istaknute stručnjake te predstavnike kazališne scene koji dugi niz godina prate hrvatski kazališni amaterizam. Program Skupa i više informacija pronađite u nastavku.

Opširnije
ONLINE GLAZBENI SEMINAR HSK „UČINKOVIT I ZABAVAN NAČIN VOĐENJA ZBORSKE PROBE“

Hrvatski sabor kulture poziva Vas na novi ONLINE GLAZBENI SEMINAR za zborovođe i pjevače koji će biti održan 4. i 5. srpnja 2020. pod vodstvom Marka Skorina putem ZOOM aplikacije.

Riječ je o programu osmišljenom prema Javnom pozivu Hrvatskog sabora kulture za predlaganje online autorskih i originalnih umjetničko-edukativnih seminara i/ili radionica namijenjenih voditeljima amaterskih kulturno-umjetničkih udruga u cilju poboljšanja njihovog rada u uvjetima socijalne distance, kao i ovladavanja digitalnom tehnologijom u svrhu dodatnog rada s pjevačima i zborovima. 
Marko Skorin, nagrađivani je dirigent mlađe generacije sa švicarskom adresom koji je svoja prva dirigentska znanja sticao još za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu dirigirajući zborovima u Karlovcu i Zagrebu. Svoje obrazovanje i karijeru nastavio je izvan granica Hrvatske, u Austriji, Egiptu i Švicarskoj, gdje danas živi i radi. Na poziv Hrvatskog sabora kulture osmislio je program interaktivne online edukacije na temu „Učinkovit i zabavan način vođenja zborske probe“, koji je otvoren za sve zainteresirane.

PROGRAM:
Seminar je koncipiran kao interaktivna radionica koja će biti održana 4. i 5. srpnja 2020. u terminima od 10-12.30 h i 16 -18.30 h (ukupno 4 termina).
Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi voditelj Marko Skorin i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.
Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar će obuhvatiti: predavanja voditelja, video snimke i online prezentaciju, samostalan i zajednički rad polaznika i voditelja.

SVRHA SEMINARA:
• Upoznavanje s metodikom učinkovitog vođenja zborske probe
• Razvijanje svijesti o važnosti upravljanja vremenom tokom zborske probe
• Poboljšanje metodike rada na vokalnoj tehnici u okviru zborske probe i postizanje boljih rezultata u oblikovanju zborskog zvuka

CILJEVI:
• Upoznavanje načina pripreme za zborsku skladbu
• Savladavanje metoda za učinkovit rad, kao pjevač i dirigent, na različitim elementima skladbe

OPIS SEMINARA:
Prije završne izvedbe zborske skladbe, što je cilj svakog zborovođe, kao i pjevača, na putu leže razne prepreke koje treba savladati. Kao dirigenti moramo zbor naučiti „točne“ note, intonaciju, itd. Najveći dio vremena na probi troši se upravo na to neophodno (i dosadno) učenje. Kao pjevači stalno smo razapeti između pravilne vokalne tehnike i zahtjeva notnog teksta na probi. Kako na probi tehnički ispravno pjevati, te istovremeno biti opušten? S pravilnom pripremom i različitim metodama tijekom probe, učenje novih skladbi, dionica ili vježbanje intonacije može biti lako i učinkovito te nam kao pjevaču može osigurati dobar balans između opuštenosti tokom probe i pravilne upotrebe vokalne tehnike. Ovaj seminar će obuhvatiti metodiku temeljite pripreme skladbe prije probe te njezino konkretno primjenjivanje te pripreme tijekom probe radi bržeg napretka, kao i metode za učinkovit rad na različitim elementima skladbe.

RASPORED:
Subota, 4. srpnja 2020.

1. dio: 10 h - 12.30 h
- upoznavanje partiture i individualna priprema dirigenta prije probe
(kako povezati pripremu kod kuće i vođenje probe, kako pripremiti različite elemente glazbenog djela (note, tekst, interpretacija itd.)
- priprema pjevača kod kuće, mogućnosti i poteškoće
- rad na konkretnim skladbama
- pitanja i odgovori

2. dio: 16 h - 18.30 h
- praktični savjeti za pjevače, kako poboljšati različite elemente pjevanja
- zasebne tehnike rada na notnom tekstu, značenju teksta, intonaciji, dobroj postavi glasa,
ujednačenosti vokala, artikulaciji, homogenom zborskom zvuku
- fuzija više elemenata istovremeno
- upjevavanje
- zborska proba: zadaće i očekivanja zborovođe i pjevača
- praktičan rad s polaznicima na pjevačkoj tehnici
- pitanja i odgovori

Nedjelja, 5. srpnja 2020.
1. dio: 10 h - 12.30 h
- priprema zborske probe: kako, zašto i kojim redoslijedom uvježbavati skladbe (pojedine dionice)
- što dolazi prvo: note, dinamika, interpretacija, sve zajedno...?
- prepoznavanje uzoraka koji se ponavljaju u različitim skladbama, te njihovo korištenje za bržu
pripremu i suverenije vladanje skladbom
- razlika između rada na poznatoj i novoj skladbi
- pravilna upotreba klavira na probi
- praktičan rad na zadanim primjerima iz literature
- pitanja i odgovori

2. dio: 16 h - 18.30 h
- individualne konzultacije polaznika s voditeljem prema prijavama polaznika
(rad na skladbama koje su polaznici poslali, rad zborovođa (polaznika) s pjevačima (polaznicima) i traženje optimalnog rješenja, primjenjivanje metoda i uzoraka naučenih tokom seminara)

NAPOMENE:
• Seminar je namijenjen svim zborovođama kao i zainteresiranim pjevačima, bez obzira na količinu prethodnog iskustva.
• Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti elektroničke potvrde o sudjelovanju na seminaru.
• Polaznicima će nakon prijave za seminar biti poslani glazbeni primjeri koji će se obrađivati na seminaru.
NAPOMENA: Nakon održanog seminara video snimke s održanog seminara moći ćete pregledati u uredu članica HSK-a (Zvonimirova 17, Zagreb). Više info o HSK VIDEOTECI dostupno je OVDJE.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE SEMINARA:

• Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (https://zoom.us).

• Za prijavu je potrebno najkasnije do 2. srpnja putem računala ili mobitela ispuniti „Prijavnicu za seminar“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/2UV4KdG

Opširnije
Prijedlog nadopune Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom proba

Dana 11. svibnja 2020. HSK-a je predložio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dopunu Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi pojedinačno ili u manjim skupinama od 10. svibnja 2020. godine na način da se ona ne odnosi samo na profesionalne umjetnike i djelatnike već i na amaterske djelatnike u kulturi, odnosno članove amaterskih udruga, koje mogu osigurati provođenje svih navedenih epidemioloških mjera u Preporuci.

U nastavku prijedloga smatra se kako nije potrebno razlikovati profesionalne i amaterske djelatnike u kulturi i važnost njihovih potreba za probama već meritum treba biti na pridržavanju i provođenju epidemioloških mjera propisanih spomenutom Preporukom tim više jer Preporukom za treninge/pripremne utakmice i športsko rekreativne aktivnosti od 10. svibnja 2020. nije obuhvaćeno razlikovanje između profesionalnog i amaterskog bavljenja športom već su obuhvaćeni svi športaši i športašice.

Opširnije
VRH