Završene Glazbene večeri u crkvi Sv. Roka u Drnišu

Gradski pjevački zbor Neuma

Završene četvrte "Glazbene večeri u crkvi Sv. Roka" U Drnišu

Prošli tjedan završile su ovogodišnje Glazbene večeri u crkvi Sv. Roka u Drnišu. Manifestacija je to koju četvrti put u nizu organiziraju Pučko otvoreno učilište Drniš, Gradski pjevački zbor „Neuma“ i Župa Gospe od Ružarija. Od 20. do 31. kolovoza 2018., u trima glazbom nadahnutim večerima, uživala je više ili manje brojna drniška publika.

Čast da otvori ovogodišnju glazbenu manifestaciju kojoj je namjera promocija klasičnog dijela glazbenog repertoara, imao je Duo Sforzato iz Zagreba. Sklad izvedbi vrsnih glazbenika Ante Krpana na klarinetu i Ivana Pernickog na klaviru, iskazan je u djelima autora kao što su C. M. von Weber - Concertino u Es-duru, op. 26., Bohuslav Martinu -  Sonatina za klarinet i klavir, H. 356. Motivi iz tradicije češkog glazbenog izričaja u Furiosu, trećem stavku Sonatine za klarinet i klavir, op. 26. Malcolma Arnolda, britanskog skladatelja iz 20. stoljeća, očarali su prisutne i u više nego zasluženom bisu. Izvedba Skica s Hvara Antuna Dobronića kao da je donijela dašak otočkog života, a Ave Maria (Bach/Gounod) molitveni smiraj. Glazba inspirirana tom tisućljetnom molitvom, još jednom se čula i treće večeri događanja, ali ovoga puta iz pera Franza Schuberta, a u izvedbi flaute i klavira. Ana Lucić (klavir) i Eda Rimanić (flauta), mlade akademske glazbenice, također su zainteresirane slušatelje počastile izvedbama skladbi mahom domaćih autora - Jakova Gotovca, Krešimira Baranovića, Blagoja Berse, Milana Prebande i Krste Odaka - Sonata za flautu i klavir, op. 41, rođenog u Drnišu obližnjem Siveriću.

Između ove dvije instrumentalne večeri, drniška publika imala je priliku uživati u vokalnoj glazbi u izvedbi domaćeg Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“. Ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Drniša za veliki doprinos u kulturnom životu Grada Drniša, pod vodstvom dirigentice prof. Jelene Prpa, izveo je izbor duhovnih skladbi iz svog repertoara. Mogle su se čuti duhovne šansone, pjesme iz tradicijske baštine Hrvatske (Tiha noć se, evo, spusti - Srijem, arr. Dražen Kurilovčan),  Siyahamba (arr. Doreen Rao) iz afričkog naroda Zulu, uz prisutnost gospela (Now let us sing - arr. Mario Thürig, Just a closer walk with Thee - arr. Stan Pethel, This little light of mine - arr. Martina Freytag, Down in the river to pray - arr. Vito Balić, Amen - arr. Mathias Nagel). Na šarolikom programu ove večeri (28. kolovoza 2018.) pronašlo se mjesta i za velikog Giacoma Puccinija u izvedbi Coro a boca chiusa iz opere Madama Butterfly, skladbu Non nobis Domine čiji je autor suvremeni skladatelj filmske glazbe Patrick Doyle te, na Neuminim nastupima često prisutnu, Gospu od Milosti (Emil Kazimir Žeravica - Milan Jašić), pjesmu inspiriranu Gospom, crkvom i svetkovinom na obližnjem otočiću Visovcu. Hallelujah Leonarda Cohena (arr. Roger Emerson) i You raise me up (Brendan Graham - Rolf Løvland - arr. Roger Emerson), popularne i inspirativne skladbe, također su bile dio ovoga koncerta. Ovaj Neumin nastup obilježio je i jedan emotivan trenutak. Naime, nakon više od osam godina pjevanja u zboru, čak od prvog dana osnutka, zbor privremeno zbog bolovanja napušta altica Albina Tomić. Za svaki dosadašnji nastup, svaku zajedničku probu, pjevači i dirigentica, svojoj su vrijednoj i trenutno najstarijoj pjevačici primjerno zahvalili.

Poveznicu ovogodišnjim Glazbenim večerima u crkvi drniškog sveca zaštitnika, činio je poetski uvod Ante Lojića koji je baš svake od ovih triju večeri izmamio poneku suzu, potakao na razmišljanje i dao dodatnu inspiraciju samim izvođačima. Na kraju posljednje večeri prisutne je prigodnim riječima pozdravio i drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara.

Četvrte Glazbene večeri u crkvi Sv. Roka, koje su se održavale pod pokroviteljstvom Grada Drniša i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ostavile su odličan dojam na drnišku publiku. Ostaje nam samo da se strpimo i pričekamo mali jubilej Glazbenih večeri koji nam donosi sljedeća godina.

(Josipa Prpa)Podijeli ovu stranicu

VRH