Seminar za dirigente i članove puhačkih orkestara

Hrvatski sabor kulture

Seminar za dirigente i članove puhačkih orkestara bit će održan u organizaciji Hrvatskog sabora kulture 27. i 28. travnja 2019. godine u Zagrebu pod vodstvom slovenske dirigentice ANDREJE ŠOLAR. Seminar će biti ostvaren u suradnji s Puhačkim orkestrom HKUD-a „Željezničar“, Zagreb na adresi Trnjanska cesta 1, 10000 Zagreb.

Više informacija pronađite na LINKU

SATNICA SEMINARA:

  • Subota, 27. travnja:

11 – 14 sati         teorijski uvod i praktični rad bez orkestra

16 – 19 sati         praktični rad s orkestrom

  • Nedjelja, 28. travnja:

9,30 – 11 sati     praktični rad bez orkestra

11,30– 14 sati   praktični rad s orkestrom

 

PROGRAM SEMINARA:

Program seminara bit će temeljen na metodici rada s amaterskim puhačkim orkestrima i upoznavanju s odgovarajućom literaturom, kao i individualnoj pripremi voditelja i njihovom usavršavanju u tehnici dirigiranja. Polaznici seminara moći će sudjelovati kao aktivni i pasivni sudionici u dijelu dirigiranja orkestrom. Voditeljica će na seminaru ujedno ilustrirati proces vođenja probe, stoga pozivamo polaznike da sa sobom ponesu svoje instrumente i pridruže se demonstracijskom orkestru u radu. Seminar je osim za dirigente namijenjen i za članove puhačkih orkestara.

METODIKA RADA S ORKESTROM

  • Uvod u literaturu za voditelje i orkestre
  • Kriteriji odabira odgovarajućeg programa za orkestar
  • Orkestracija i zvuk orkestra

UVOD U DIRIGIRANJE I INDIVIDUALNA PRIPREMA VODITELJA

  • Stručna individualna priprema za rad s orkestrom: studiranje partiture, povijesna pozadina djela, informacije o skladatelju
  • Osnovna tehnika dirigiranja: vježbe za postavljanje i držanje ruku i tijela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjene mjera, dinamiku, potpodjelu, složene ritmove i mjere, poliritmiju, koronu, dirigiranje naglasaka, vođenje fraze, promjene tempa

RAD S ORKESTROM:

  • Priprema za probu: tijek probe i određivanje vježbi
  • Studiranje i predstavljanje skladbi
  • Izrađivanje pojedinačnih dionica i sklapanje u cjelinu

SKLADBE KOJE ĆE SE OBRAĐIVATI*:

Robert W. Smith: Encanto

Michael Sweeny: Lament and tribal dances

Julius Fucik: Einzug der Gladiatoren

*Aktivni sudionici seminara dužni su pripremiti zadane skladbe za rad s voditeljicom. Po zaprimljenoj prijavi, polaznicima ćemo poslati notne materijale za pripremu.


PRIJAVE ZA SEMINAR:

PRIJAVNICA:

- Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr i/ili faksom na broj 01/4621738, najkasnije do 24. 4. 2019.

- Nakon zaprimljene prijavnice, polaznicima ćemo poslati notne materijale za Seminar. (e-mailom)

KOTIZACIJA:

- Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN.

- Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 26. 4. 2019. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn.

Podaci za uplatu kotizacije (za NEČLANOVE HSK-a):

Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate navedete sljedeće podatke:

Uplatitelj: Navedite puni naziv Orkestra čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara

Poziv na broj: Navedite OIB uplatitelja

Svrha doznake: 04-485-19.

Podaci o HSK-u: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)

Potvrdu o uplati potrebno je poslati faksom (01/4621738) ili mailom (glazba@hrsk.hr).

Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se s istom sufinanciraju troškovi Seminara.

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici.

BIOGRAFIJA VODITELJICE SEMINARA:

Andreja ŠOLAR rođena je u Sloveniji gdje živi i radi. Diplomirala je glazbenu pedagogiju i dirigiranje na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi svjetski poznatog dirigenta prof. Marka Letonje. Studij dirigiranja na Konzervatoriju Brabants u Tilburgu, Nizozemska kod prof. Jana Cobera uspješno je završila koncertom Orkestra Slovenske vojske u kojemu je potom zaposlena kao umjetnički ravnatelj - dirigent. Dodatno se obrazovala kod G. Pehlivaniana na Akademiji u Gandiji, Španjolska, dok je 2008. godine uspješno završila viši glazbeni tečaj na Glazbenoj školi u SAD-u. Kao dirigentica surađuje sa Slovenskom filharmonijom i Ansamblom limenih puhaća Slovenske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije iz Ljubljane, Latvijskim vojnim orkestrom, Orkestrom Hrvatske ratne mornarice, Češkim vojnim orkestrom, Puhačkim orkestrom iz Tirola, Simfonijskim puhačkim orkestrom iz Klagenfurta, Simfonijskim puhačkim orkestrom Johann-Joseph-Fux Konzervatorija u Grazu, Fanfarekorps Eendracht Nieuwenhagerheide, orkestrom Akademije de Tavernes de la Valldigna, Španjolska, Ansamblom za suvremenu glazbu MD7 i raznim komornim sastavima. Sudjeluje u radu stručnih povjerenstava na međunarodnim natjecanjima za puhačke orkestre u Sloveniji, Italiji, Latviji i Austriji.
INFORMACIJE O SEMINARU

PRIJAVNICA ZA SEMINAR

VRH