Seminar i koncert pučkog korizmenog pjevanja u Dugopolju

Hrvatski sabor kulture

Pozivamo Vas na sudjelovanje na Seminaru pučkog pjevanja na temu hrvatske korizmene tradicije koji će biti održan pod vodstvom dr. sc. Joška Ćalete tijekom vikenda 30. i 31. 3. 2019. godine u prostorijama Doma kulture u Dugopolju (Adresa: Trg Franje Tuđmana 1, Dugopolje). Rezultate zajedničkog rada sudionici će predstaviti na tradicionalnom korizmenom koncertu u crkvi sv. Mihovila u Dugopolju dana 31. ožujka 2019. godine u 18 h.

Seminar će biti ostvaren u organizaciji Hrvatskog sabora kulture (www.hrsk.hr) i KUD-a "Pleter" Dugopolje, uz materijalnu potporu Općine Dugopolje.

Prijavnicu i Informacije o seminaru preuzmite OVDJE


PROGRAM SEMINARA:

Glazbena (vokalna) tradicija južne Hrvatske zanimljivo je područje različitih etnografskih utjecaja – mjesto je to susreta Mediterana s oporim glazbenim svijetom Dinarskog, brdskog područja. Osim raznolikosti koja karakterizira svjetovnu tradicijsku vokalnu glazbu, istu karakteristiku baštini i crkveno pučko pjevanje ovog prostora. Njegova prednost temelji se na činjenici da je lokalni puk imao prilike pratiti crkvene obrede na svojem jeziku - glagoljaško pjevanje na staroslavenskoj, starohrvatskoj te u novije vrijeme i u standardno hrvatskoj jezičnoj redakciji što je inspiriralo istaknute pjevače da temeljne napjeve ispjevavaju slobodno na način kako su to radili i sa svojim svjetovnim pjevanjem. Rezultat toga su brojne lokalne varijante tekstovnih i glazbenih predložaka koje i danas svjedoče o višestoljetnoj glazbenoj aktivnosti lokalnog pučanstva. Korizmeno razdoblje posebno je bogato različitim napjevima, sastavnim dijelom obreda i procesija, a predstavlja možda i najznačajniji dio ovog repertoara.

Potaknuti ovim činjenicama Hrvatski sabor kulture u suradnji s dr. sc. Joškom Ćaletom treću godinu za redom organizira Seminar na temu hrvatskog (korizmenog) tradicijskog pjevanja na kojem će polaznici imati priliku oprobati se u različitim vokalnim sastavima i tehnikama pjevanja karakterističnim prvenstveno za južno Hrvatsko područje, ali isto tako i vokalnim glazbenim stilovima ostalih hrvatskih regija.

Uz etnomuzikologa, vokalnog pedagoga i dirigenta dr. sc. Joška Ćaletu, seminar će voditi i asistent Davor Capković (muške klape Petrada, Bošket; VA Angeluš; ženske klape: Armorin, Ćakulone).

Na seminaru će biti obrađen sljedeći repertoar:

Isuse preslatki (Sv. Nedilja, otok Hvar, obradila Vedrana Šiša)

Klanjamo se tebi Kriste (Komiža, otok Vis, obradila Vedrana Šiša)

Puče moj - Kada bude tilo mriti (Kostanje, prema pjevanju klape ''Pasika'')

Ja se kajem (uglazbio Blaženko Juračić)

Narode moj ljubljeni (Lađevac, Kordun, obradio Joško Ćaleta)

Gorko cvili Marija (Topolje, Baranja, obradio Pavo Begovac)

Tiha noć se evo spusti (Srijem, obradio Dražen Kurilovčan)

Jezuš Kristuš sinek Božji (Turopolje, zapisao i obradio Dražen Kurilovčan)

O pođi dušo (Mađarevo kod Novog Marofa, zapisao Robert Štorga)

Potamnjele oči moje (Korčula, otok Korčula, obradio Jakša Primorac)

Stala Majka (Trogir, obradio Mario Markovina)

Ispovidajte se Gospodinu jer je dobar (Trogir, obradio Mario Markovina)

Barjaci kreću kraljevi (Grohote, otok Šolta, obradio Ivan Šćepanović)

Svetoj žrtvi uskrsnici (Vid, dolina Neretve, obradio Joško Ćaleta)

 

Napomene: Seminar je namijenjen prvenstveno voditeljima i članovima folklornih skupina, vokalnih ansambala te (crkvenih) zborova, pedagoškim djelatnicima, glazbenim pedagozima i svim osobama koje živo zanima izvođačka glazbena praksa hrvatske vokalne tradicijske kulture, bez obzira na količinu prethodnog iskustva. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju.

 

SATNICA SEMINARA:

Subota, 30. 3. 2019.

10:00 – 10:45     Uvodno predavanje: „Kantanje Gospina plača u Imotskoj krajini - novo kulturno dobro u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske

11:00 – 13:30     Preslušavanje glazbenih primjera i dioničko čitanje predstavljenih napjeva; praktični rad sa svim polaznicima

13:30 – 15:00     Stanka

15:00 – 18:00    Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima

 

Nedjelja, 31. 3. 2019.

11:00 – 13:30   Dioničko čitanje napjeva, slaganje glasova; praktični rad sa svim polaznicima

13:30 – 15:00     Stanka

15:00 – 18:00     Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima – koncertna (izvedbena) interpretacija napjeva, slaganje programa koji će se izvesti na javnom nastupu

18:00 - 19:00                     Predstavljanje rezultata seminara javnim nastupom - zajedničko izvođenje napjeva na koncertu u crkvi Sv. Mihovila u Dugopolju

U okviru predstavljanja bit će organizirana i podjela potvrda o sudjelovanju polaznicima seminara.

 

PRIJAVE

·         Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr i/ili faksom na broj 01/4621738, najkasnije do 28.3.2019.

·         Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN.

·         Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 29.3.2019. uplatiti KOTIZACIJU u iznosu od 250,00 kn.

Podaci za uplatu kotizacije (SAMO ZA NEČLANICE HRVATSKOG SABORA KULTURE)

Uplatitelj: Navedite puni naziv vokalnog sastava čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara

Poziv na broj: Navesti OIB udruge platitelja

Svrha doznake: Seminar za voditelje i pjevače malih vokalnih sastava 2019.-Dugopolje

Podaci o primatelju uplate: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka).

Potvrdu o uplati potrebno je poslati mailom (glazba@hrsk.hr) ili faksom (01/4621738).

Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se s istom sufinanciraju troškovi Seminara.
Informacije i poziv na seminar u Dugopolju 30.-31.3.2019.

Prijavnica za seminar u Dugopolju 30.-31.3.2019.

VRH