"Peščani svojemu gradu 2022."

Kulturna udruga Sveti Martin Dubrava

U nedjelju 19.lipnja 2022. u Đurđevcu na Peskima održana je jubilarna deseta priredba „Peščani svojemu Gradu“. Priredba je to kulture, umjetnosti i zabave koju stanovnici i udruge vezane uz kvart Peski organiziraju svome Gradu povodom „Picokijade“ , a 2022. godine već po jubilarni deseti put.

Na početku priredbe posjetitelje i sudionike programa pozdravili su gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, a u ime organizatora predsjednik Mjesnog odbora Peski Stjepan Stanešić i predsjednik udruge „Peski-Art Đurđevac“ koji je bio i voditelj priredbe.
U programu su nastupili članovi udruge „Sveti Juraj“ Krešo Vujčić i Robert Rodman kratkim prikazom Legende o Picokima, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Marica Hasan, Mješoviti zbor udruge Matice umirovljenika Grada Đurđevca i kao posebni gosti članovi Češke besede Zagrebačke županije iz Dubrave pored Vrbovca koji su izveli program skladbi na češkom jeziku i dodatak na kajkavskom skladbu „Oko naše hiže“. Gosti iz Češke besede prisutne su naročito oduševili živopisnim češkim narodnim nošnjama iz moravske regije koje su među najljepšima u Češkoj. U sklopu programa Kulturna udruga „Sveti Martin“ također iz Dubrave izložila je ženska svečana oglavlja narodnih nošnji dubravskoga (moslavačkog) kraja,
a o provedenim istraživanjima i izradi poculica, teča, prša i ostalih ženskih oglavlja na zanimljiv način prisutnima je prezentirao predsjednik KU „Sveti Martin“ Dražen Milenković.

Podijeli ovu stranicu

VRH