Likovna radionica: CRTEŽ I CRTAČKE TEHNIKE

Hrvatski sabor kulture

Edukativna likovna radionica "CRTEŽ I CRTAČKE TEHNIKE" u organizaciji Hrvatskog sabora kulture bit će održana 2. i 3. travnja 2022. u Križevcima pod vodstvom akademske slikarice Aleksandre Goreta. Tijekom dvodnevnog programa, kroz teorijski i praktični dio, polaznici će usavršavati svoje crtačke vještine koje su često vrlo važne kao početni stadij u nastajanju likovnih djela.

Uz HSK, suorganizaciju likovne radionice potpisuju Zajednica KUU Koprivničko-križevačke županije i Križevački likovni krug, pokroviteljstvo zahvaljujemo Gradu Križevcima i TZ grada Križevaca, a materijalnu potporu omogućilo je Ministarstvo kulture i medija RH.

MJESTO ODRŽAVANJA
Križevci, Turistički informativni centar; Trg J. J. Strossmayera 5

PROGRAM RADIONICE
Program radionice obuhvatit će teorijski i praktični dio - radionicu. U teorijskom dijelu voditeljica će predstaviti povijest crteža kroz razvoj ljudskog društva, crtež kao osnovni likovni element, tehnike u crtanju. U praktičnom dijelu radionice polaznici će u crtačkoj tehnici olovka raditi prostornu kompoziciju. Kroz praktičan rad polaznici će učiti pristup motivu, geometrijsku analizu motiva, komponiranje u papir, mjerenje proporcije, utvrđivanje linearne perspektive i izradu skice. Nakon postavljanja precizne skice predviđeno je sjenčanje i postizanje volumena, atmosfere i potpune trodimenzionalnosti. Radionica će završiti diskusijom i kritičkim osvrtom na radove.

SUBOTA, 2. travnja 2022.
10:30 – 16:30 h
(pauza: 13:00 – 13:45 h)

● POZDRAVNE RIJEČI ORGANIZATORA I DOMAĆINA
● UVODNO PREDAVANJE i TEORIJSKI DIO
- povijest crteža, crtež kao osnovni likovni element, crtačke tehnike

● PRAKTIČNI DIO - RADIONICA: tehnika: OLOVKA
- pristup motivu
- geometrijska analiza
- komponirnje
- mjerenje proporcija
- linearna perspektiva
- izrada skice
- individualni rad voditeljice s polaznicima
- analiza svih skica

NEDJELJA, 3. travnja 2022.
10:30 – 15:30 h
(pauza: 12:30 – 13:00)

- popravci skica temeljem odrađene analize od prethodnoga dana
- sjenčanje popravljenih skica
- kako postići volumen, atmosferu i trodimenzionalnost
- završna izložba i kritički osvrt na radove sa savjetima za usavršavanje crtačke tehnike
- dodjela potvrda o sudjelovanju i završno slovo

Svi polaznici na radionicu obavezno trebaju ponijeti sljedeći pribor:
daska za crtanje, šiljarka, gumica, nekoliko olovaka B5, papiri hammer A3 (više komada), štafelaji prema želji polaznika (nije obavezno).

PRIJAVE

Na radionicu se mogu prijaviti svi zainteresirani likovni stvaraoci. Za prijavu je potrebno poslati ispunjenu prijavnicu do 1. 4. (dostupna za preuzimanje na https://www.hrsk.hr/index51.php?pIDm1=9&pIDm2=39&pIDm3=0&pPg=0&pIDcl=1212&pToken...

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO. Za ne-članove kotizacija za sudjelovanje iznosi 350,00 kn. Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 1. travnja 2022.

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a):
Podaci o HSK-u:
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181.
Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja
Poziv na broj: OIB (uplatitelja)
Svrha doznake: Radionica Crtež i crtačke tehnike - Navesti ime i prezime polaznika
Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do 1. travnja 2022.

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac 
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (350,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
3. zaprimiti e-račun nakon održane radionice
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije radionice
Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja radionice.

U slučaju iznimno velikog odaziva, organizator zadržava pravo zatvoriti prijave nakon popunjenja kvote sudionika te reducirati broj predstavnika po udruzi (ukoliko se iz jedne udruge prijavi velik broj sudionika), u cilju uspješnog i kvalitetnog rada na radionici.

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici. 

O VODITELJICI

Aleksandra Goreta rođena je 1973. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Karlovcu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Vasilija Jordana 1998. godine. Dvije godine radila je kao likovni pedagog u osnovnim školama. Više od dvadeset godina vodi likovne radionice za djecu i odrasle. Od 2000. godine zaposlena je u Gradskom muzeju Karlovac kao voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“. Organizirala je tridesetak izložbi domaćim i stranim likovnim umjetnicima te dvadesetak različitih projekata s područja muzejske pedagogije. Za svoj rad nagrađivana je u više navrata. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Za sve dodatne informacije o radionici i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati Martinu Brumen, mag. educ. croat., stručnu suradnicu za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.

Radujemo se Vašim prijavama.


Podijeli ovu stranicu

VRH