28. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

Hrvatski sabor kulture

28. Susret bit će održan u Dugom Selu od 13. do 14. studenoga 2021. godine. Na Susretu će nastupiti dvadesetak najuspješnijih amaterskih tamburaških orkestara i sastava izabranih od strane selektora. Tročlano stručno povjerenstvo sastavljeno od eminentnih poznavatelja tamburaškog stvaralaštva slušat će i pisano vrednovati nastupe tamburaških orkestara i sastava te Susret u cjelini temeljem elemenata vrednovanja, sudjelovati u razgovorima o Susretu te izboru nagrađenih. Po odluci stručnog povjerenstva, bit će dodijeljene brončane, srebrne, zlatne plakete u svakoj od kategorija, Grand Prix, orkestru i sastavu s najvećim ukupnim brojem bodova te Nagrada za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koncertnih orkestara. Sukladno odluci predstavnika HDS-a dodijelit će se i „Nagrada za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja“ u kategoriji koncertnih orkestara. Najuspješniji orkestar i sastav dobit će po jednu tamburu Glazbalarskog obrta Mario Žmegač.

Cilj 28. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava jest očuvanje i razvoj tamburaške nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, prikaz najvrjednijih ostvarenja i aktualnih postignuća amaterskih tamburaških orkestara i sastava u RH i istih ansambala udruga Hrvata izvan RH, osnivanje i revitalizacija županijskih smotri tamburaškog stvaralaštva, poticanje glazbenog stvaralaštva, amaterskog rada i razvoj publike.

28. Susret bit će održan u Dugom Selu od 13. do 14. studenoga 2021. godine. Na Susretu će nastupiti dvadesetak najuspješnijih amaterskih tamburaških orkestara i sastava izabranih od strane selektora.
Pravo sudjelovanja na Susretu stječe po izboru selektora, po jedan najuspješniji amaterski tamburaški orkestar i sastav (u daljnjem tekstu orkestar ili sastav) u svakoj od četiri programske kategorije Susreta s održane županijske i/ili regionalne smotre (iznimno samostalnih preslušavanja i video snimaka v. stavak 2. članka 2. Pravila), ukoliko njegov izvedeni program odgovara Pravilima i zadovoljava umjetničke elemente i mjerila Susreta (sukladno članku 5. Pravila).
Svi orkestri i sastavi koji se žele kandidirati za Susret, obvezni su temeljem Pravila odabrati te na županijskim smotrama izvesti program kategorije u koju se prijavljuju. Orkestar ili sastav koji djeluje u županiji gdje se ne organizira smotra mora se pridružiti smotri orkestara i sastava neke druge županije. Ukoliko to nije moguće isti se može kvalificirati na Susret i temeljem samostalnog preslušavanja, po izboru selektora, ukoliko njegov izvedeni program odgovara Pravilima, odnosno Pravilima utvrđenom programu kategorije u koju se prijavljuje, te zadovoljava umjetničke elemente i mjerila Susreta (sukladno članku 5. Pravila). Ukoliko ni to nije moguće, umjesto samostalnog preslušavanja od strane selektora, orkestar ili sastav može se prijaviti za Susret (tamo gdje nisu održane županijske smotre ili ukoliko udruga djeluje izvan RH) ispunjenom prijavnicom i kvalitetnom, dokumentarnom video snimkom prijavljenog programa na temelju Pravila.
Orkestri i sastavi koji se sa županijske ili regionalne smotre te samostalnog preslušavanja kvalificiraju na Susret, dužni su u roku od deset dana od dana primitka odluke o izboru selektora upotpuniti svoju prijavu Hrvatskom saboru kulture ispunjenom prijavnicom, kratkom biografijom (1/4 stranice A4), fotografijom (rezolucija veća od 1 MB), s tri čitljive partiture svih prijavljenih djela, ukoliko iste postoje, te kvalitetnom video snimkom prijavljenog programa koja će biti korištena u slučaju online realizacije Susreta, ukoliko mjere Stožera civilne zaštite RH budu nalagale zabranu održavanja javnih događanja i okupljanja.
Tročlano stručno povjerenstvo sastavljeno od eminentnih poznavatelja tamburaškog stvaralaštva slušat će i pisano vrednovati nastupe tamburaških orkestara i sastava te Susret u cjelini temeljem elemenata vrednovanja, sudjelovati u razgovorima o Susretu te izboru nagrađenih.
Po odluci stručnog povjerenstva, bit će dodijeljene brončane, srebrne, zlatne plakete u svakoj od kategorija, Grand Prix, orkestru i sastavu s najvećim ukupnim brojem bodova te Nagrada za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koncertnih orkestara. Sukladno odluci predstavnika HDS-a dodijelit će se i „Nagrada za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja“ u kategoriji koncertnih orkestara. Najuspješniji orkestar i sastav dobit će po jednu tamburu Glazbalarskog obrta Mario Žmegač.
Na poveznicama ispod teksta možete pronaći detaljna Pravila 28. Susreta sa svim organizacijskim i programskim elementima od kojih smo samo neke od njih naveli u ovom članku, te Prijavnicu.
Pozivamo sve županijske zajednice i organizatore smotri da nam, ovisno o mogućnostima, pošalju Obavijest o održavanju smotre (Molimo popuniti obrazac dostupan ispod teksta).
Kontakt organizatora: dr. sc. Dražen Jelavić, 099/4556-879, tajnik@hrsk.hr


Pravila

Prijavnica

Obrazac za organizatore smotri

Podijeli ovu stranicu

VRH