15. SUSRET HRVATSKIH MALIH VOKALNIH SASTAVA U SRCU SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Hrvatski sabor kulture

Sisačko-moslavačka županija ovog će vikenda 10. i 11. studenoga 2018. godine ugostiti najuspješnije vokalni sastave iz 11 hrvatskih županija s više od 350 pjevača. Povod tomu nacionalni je Susret hrvatskih malih vokalnih sastava koji će ove godine, u svom 15. izdanju, prvi puta biti održan u Gradu Sisku.


Riječ je o jednoj od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, koji ove godine svečano obilježava 70. obljetnicu uspješnog rada. 15. Susret bit će održan u suradnji sa Zajednicom kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i Vokalnim ansamblom LIPE iz Siska pod pokroviteljstvom Županije sisačko-moslavačke i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH i Grada Siska. Županija sisačko-moslavačka već godinama aktivno potiče kulturno-umjetnički amaterizam i vokalno stvaralaštvo svojeg kraja sustavnim podržavanjem rada udruga na ovom području, kao i osnivanjem Zajednice kulturno umjetničkih udruga. Uz to, dugogodišnja uspješna organizacija županijskog susreta malih vokalnih sastava u organizaciji Vokalnog ansambla LIPE bila je povod organiziranju 15. Susreta upravo u Gradu Sisku.

Dvodnevni program Susreta, koji će biti besplatan za publiku, predstavit će u dvorani Glazbene škole Frana Lhotke čak 25 vokalnih sastava. Oni će u natjecateljskom tonu izvesti repertoar od izvornog folklora do pjesama klasične literature te slobodnih stilova i žanrova, prikazujući bogatstvo vokalnog stvaralaštva iz različitih hrvatskih krajeva na jednom mjestu. Sisačko-moslavačku županiju ove će godine u natjecateljskom programu Susreta predstavljati Ženski vokalni sastav „Kraluž“ iz Budaševa te muška klapa „Kolapjani“ iz Siska dok će kao gosti programa nastupiti Pjevačka skupina Češke besede Sisak koja će izvedbama napjeva svojih čeških predaka predstaviti Sisak kao multikulturalan grad.

Prvog dana Susreta, u subotu 10. studenog od 17 i 30 sati nastupit će sastavi u kategorijama IZVORNE PUČKE GLAZBE i FOLKLORNE GLAZBE iz Kupljenova, Velike Gorice, Starog Topolja, Glogovca, Bekteža, Ivanovca, Zadobarja, Požege, Garešnice, Vrbja, Rovišća, Budaševa, Čakovca, Karlovca, Garešnice, Dugog Sela, Ludbrega i Đurđevca. Program drugog dana Susreta započet će u nedjelju 11. studenoga u 19 h, kada će u kategoriji KLASIČNE GLAZBE nastupiti sastavi iz Ivanca i Zagreba, dok će u kategoriji SLOBODNIH STILOVA I ŽANROVA sisačka publika imati priliku čuti sastave iz Koprivnice, Pleškovca, Zagreba, Siska i Konjščine. Izvedbe sudionika pratit će Stručno povjerenstvo u sastavu: Irena Miholić, Krunoslav Šokac i Luka Vukšić koji će odabrati najuspješnije izvedbe u svakoj od 4 kategorije koncertnog programa. Program će završiti dodjelom priznanja i nagrada izvornim pučkim skupinama te dodjelom brončanih, srebrnih i zlatnih Plaketa Hrvatskog sabora kulture folklornim i sastavima klasične glazbe i slobodnih stilova i žanrova.

Susret će medijski popratiti Hrvatski radio, Radio Sisak, Radio Quirinus, Radiotelevizija Banovina, Novi Sisački tjednik, Portal53 i PS PORTAL. Ulaz na Susret je besplatan.

 

Više informacija o programu Susreta pronađite na stranici www.hrsk.hr.Plakat Susreta

VRH