11.međunarodna smotra folklora u Suhoj-Živinice BIH

Kulturna udruga Sveti Martin Dubrava


U organizaciji KUD-a „Mladost“ – Suha održana je 11. međunarodna smotra folklora u Suhoj pored grada Živinice u Tuzlanskom kantonu . Ova tradicionalna manifestacija okupila je 11 kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, kao i dva društva iz Republike Hrvatske, donoseći bogatstvo folklornog naslijeđa i pjesme na jedno mjesto.

 

Manifestacija je započela svečanim prijemom gostiju kod načelnika Živinica. Prijemu kod gradonačelnika Živinica dr.sc. Begana Muhića prisustvovala je i ministrica za prostorno uređenje Tuzlanskog kantona Anela Ajšić koja je 11. međunarodnu smotru folklora i otvorila.

Tokom smotre, učesnici su izveli tradicionalne plesove i pjesme, a posebnu notu večeri donijelo je Udruženje sazlija iz Živinica, koje je svojim zvucima dodatno obogatilo atmosferu. Kulturna udruga „Sveti Martin“ Dubrava sudjelovala je s dvije koreografije, prvo smo izveli pjesme i plesove Moslavine pod nazivom „Igram pjevam neznam šta“, obučeni u narodnu nošnju Dubrave, ali i sela Mostari.

 

Druga koreografija je bila „Faljila se Jagica„ u kojoj smo izveli pjesme i plesove Međimurja. Posebno je bilo dirljivo za nas učesnike iz Hrvatske, a dobili smo statut posebnih sudionika, kada je intonirana naša himna na čemu smo izuzetno zahvalni našim domaćinima. Našim domaćinima pripremili smo poklone kako bismo im s proizvodima s raznih OPG- ova približili još više naš kraj i naše delicije.


Linkovi za pregled :

https://www.youtube.com/watch?v=Cd6wE2XNxkY&t=1s


https://www.youtube.com/watch?v=afB7jLwowjM&t=18s


Podijeli ovu stranicu

VRH