Zagreb Wind & Brass Fest

Međunarodni festival puhačkih orkestara u Zagrebu

ZAGREB WIND & BRASS FEST

Zagreb Wind and Brass festival – ZGWIBRA međunarodni je festival puhačkih orkestara koji se održava od 2018. godine, u organizaciji Zagrebačkog orkestra ZET-a.  Na festivalu je u proteklih 5 godina nastupilo 20 orkestara (neki i po više puta), s ukupno oko 1200 sudionika koji su izveli preko 200 skladbi aranžiranih upravo za puhačke orkestre.

Zagreb Wind and Brass festival – ZG WIBRA međunarodni je festival puhačkih orkestara koji se održava od 2018. godine, u organizaciji Zagrebačkog orkestra ZET-a kao prvi festival takvog karaktera i obima u gradu Zagrebu. Od svog početka, u protekle 5 godine okuplja glazbenike iz cijele Hrvatske i goste iz inozemstva, zaljubljenike u puhačku glazbu i kulturu koja je okružuje. Puhački orkestri su dio tradicije Grada Zagreba i način muziciranja u puhačkim orkestrima kao i oni sami su jedni od istinskih dijelova povijesnog identiteta našeg Grada i naše domovine. Manifestacije ovakvog tipa uspostavljaju i jačaju međugradsku i međunarodnu suradnju, poboljšavaju komunikaciju između orkestara (razmjena kulturnog znanja), pružaju mladim ljudima zdrav, društveno pozitivan i koristan angažman.

Manifestacija je po prvi put održana 2018. godine pod nazivom Međunarodni susret puhačkih orkestara, a 2021. godine susreti prelaze u festival i od tad nose naziv Zagreb Wind and Brass Fest, popularno – ZG WIBRA. Uz domaćina i organizatora Zagrabački orkestar ZET-a, sudionici festivala bili su orkestri iz Hrvatske i inozemstva: Městská hudba Františka Kmocha Kolín iz Češke, Savaria Youth Concert Band, Szigetvár Zrínyi Miklós Fúvószenekar i Railway Wind Orchestra Pécs iz Mađarske, Gminna Orkiestra Dęta Przy Osp W Czajkowie iz Poljske, Papirniški pihalni orkester Vevče iz Slovenije, Brass Band Zajednice Talijana Vižinada / Banda d'ottoni Visinada, Gradski puhački orkestar Zabok, Gradska glazba Opuzen, Puhački orkestar DVD-a Petrovina, Puhački orkestar Grada Gospića, Puhački orkestar Lovran, Puhački orkestar DVD Đurđevac, Limena glazba Dekanovec, Puhački orkestar Goričan, Puhački orkestar Fužine, Big band Bjelovar, Ansambl Garden Brass i Gradska Glazba Nova Gradiška.


Voditelj projekta i jedan od idejnih začetnika festivala je Jelena Horvatinec, mag. ing. agr. Radi na Sveučilištu u Zagrebu, Odsjek za agroekologiju, Zavod za melioracije, u svojstvu znanstveno-nastavničkog osoblja - istraživački asistent - doktrand. Autor je brojnih stručnih i znanstvenih članaka. Zastupnica je Zagrebačkog orkestra ZET- a, članica Predsjedništva (od 2014. godine) i voditeljica projekata orkestra. Više puta je odlikovana priznanjima/diplomama za izniman doprinos i uspješan rad na području kulture. Kroz 8 godina iskustva kao voditelj projekata organizirala je i sprovela preko 20 projekata na državnoj i međunarodnoj razini. Uspostavila kulturnu suradnju s orkestrima Republike Poljske, Češke Republike, Mađarske, Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine. Recentni radovi su: urednik monografije Zagrebačkog orkestra ZET-a – 95 godina postojanja i neprekinutog djelovanja, autor teksta svih publikacija orkestra, izvršni producent albuma Serbus!, organizator audijencije Zagrebačkog orkestra ZET-a kod Pape Franje i koncerta u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima u Rimu. Organizirala je predstavljanje Republike Hrvatske na europskom festivalu u Češkoj i Szigetvaru. Uzastopnih 5 godina organizira međunarodne susrete puhačkih orkestara u ZG-u, a koji se posljednje dvije godine odvijaju u svojstvu festivala. Organizirala je sudjelovanje orkestra u EU projektu na predstavi Rad panike. Moderirala i sudjelovala u likovnim kolonijama "Sveta Jana". Svira orkestralnu flautu, piccolo flautu i saksofon. Surađivala je i sudjelovala kao članica u aktivnostima folklornog ansambla hrvatske vojske „Petar Zrinski“, Limene glazbe „Sijač“ Lučko, KUD-a sv. Jana, Primavara kvarteta i Etno udruge Vuge.

Umjetnički voditelj je Hrvoje Pintarić koji dirigira orkestrom od 2015. godine. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995. godine u klasi profesora Stjepana Mateića.
Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskog Puhačkog Orkestra Hrvatske Vojske gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine, nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara. Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra s kojim ostvaruje solističke nastupe. Od 2004. godine živi i radi u Zagrebu kao član orkestra opere Hrvatskog Narodnog Kazališta, uspješno se bavi pedagoškim radom, te od jeseni 2018. postaje profesor roga na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim brass festivalima, jedan je od osnivača komornog festivala “Amadeus Fest” u Bjelovaru, te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist s pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. U toj suradnji ostvario je više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir (Prohaska, Bobić, Uhlik, Kabiljo, Grubačević…) što je 2019. godine i rezultiralo izdanjem nosača zvuka u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Za australsku izdavačku kuću Hammering Records je snimio i nova djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleya.

ORGANIZACIJSKI TIM: Daniel Modrić, Milivoj Levanić, Majda Vidović, Hrvoje Pintarić i Jelena Horvatinec

GRAFIČKI DIZAJN: Marinela Roher

FOTO: Lice Grada

Pokrovitelj: Gradonačelnik Grada Zagreba 
Partneri: Buffet Crampon, Brasseraj, Češka beseda Zagreb
Sponzori: Zagrebački električni tramvaj, Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebačka pivovara, Zagrebački holding

Galerija

KONTAKTI

Jelena Horvatinec
Voditelj projekta
+38591 928 4030
Hrvoje Pintarić
Umjetnički voditelj
+38598 983 9613

Podijeli ovu stranicu

VRH