Puhački orkestar Željezničar Zagreb

Dobro došli!

Povijest

Puhački orkestar Željezničar iz Zagreba osnovan je u sklopu Željezničkog pogrebnog društva Sveti Rok. Prvi dokumentirani nastup ovog Puhačkog orkestra bio je daleke 1907. g. na zagrebačkom košarkaškom igralištu Lokomotiva na Tuškancu. Stoga se ta godina smatra godinom osnutka. 
Članovi orkestra bili su radnici i službenici željeznice i željezničke radionice u Zagrebu. Oni su ujedno bili i glavni pokrovitelji društva, te su nastupali za društvene i službene potrebe Željeznice i Grada Zagreba. Od svog osnutka do danas Orkestar je djelovao pod različitim imenima, a od 1946. g. u sastavu je KUD-a Željezničara „Vinko Jeđut“.

Puhački orkestar svoju je kvalitetu dokazao na brojnim smotrama, festivalima i natjecanjima u zemlji i inozemstvu, a sudjelovao je i na snimanju filmova, televizijskih i radijskih emisija te nosača zvuka.

Tijekom postojanja i djelovanja orkestra mnogobrojne generacije amatera-glazbenika sudjelovali su u radu i nesebično doprinijeli njegovom opstanku, promjenama i napredovanju kroz zajedničko druženje i muziciranje. Pamtimo velik broj članova koji su do svojih zadnjih dana nesebično podržavali rad orkestra.  

Orkestar Hrvatski željezničar nastupao je, ne samo na domaćim pozornicama, već i na gostovanjima u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Danskoj, Norveškoj, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj.
Od mnogobrojnih događaja, koncerata i koračnica, glazbenici Orkestra najponosniji su na nastup prilikom osnivanja Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj ulici 1991. godine, gdje su na svečanosti osnivanja ZNG-a, svirali kao Orkestar Zbora narodne garde!

Orkestar aktivno sudjeluje na svim javnim nastupima i manifestacijama u Gradu Zagrebu, a koncertima na Zrinjevcu i Glavnom kolodvoru obogaćuje turističku i kulturnu ponudu Grada Zagreba.
Puhački orkestar Željezničar redovito nastupa na Smotrama puhačkih amatera Hrvatske, i Proljetnim susretima zagrebačkih glazbenih amatera.
Od ožujka 2018. godine, Puhačkim orkestrom Željezničar iz Zagreba dirigira mladi i perspektivni umjetnički voditelj Mateo Narančić, sa zapaženim rezultatima i uspješnim nastupima.Pozivnica

Kontakt

Željezničar Zagreb
+385 97 777 4755

Podijeli ovu stranicu

VRH