FOLKLORNI ANSAMBL ETNO SISCIA SISAK

Ukratko o nama

UKRATKO O NAMA

Folklorni ansambl Etno Siscia Sisak osnovan je 2018. godine. Osamdeset redovnih članova djeluje u pet sekcija; folklornoj, tamburaškoj i vokalnoj te u dvije dječje sekcije u kojima je preko 40-oro djece .

Ansambl je sudjelovao na mnogim manifestacijama u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i širom Hrvatske, a svoja dostignuća i mogućnosti pokazao je i na velikim koncertima u Sisku 2019. i Solinu 2021. godine .

Osim toga, respektabilne rezultate Ansambl ostvaruje na natjecanjima na županijskoj i državnoj razini. Tamburaški orkestar četiri je godine za redom odlukama stručnih povjerenstava biran za predstavnika Sisačko-moslavačke županije na državnim natjecanjima i na istima osvojio tri Srebrne plakete u kategoriji orkestara i 2021. Zlatnu plaketu u kategoriji folklornih sastava.

Na državnim smotrama koreografiranog folklora Ansambl je u samom vrhu folklornog amaterizma; 2019. među deset je najboljih ansambala Hrvatske, a prije nekoliko dana na izlučnoj županijskoj smotri struka je odlučila da FA Etno Siscia Sisak predstavlja ponovo Sisačko-moslavačku županiju na državnoj smotri u Županji krajem kolovoza.

Repertoar Ansambla prvenstveno je baziran na prezentaciji folklornog izričaja posavskog kraja, no tu su i koreografije iz okolice Bizovca, Baranje, Hrvatskog zagorja, Bilogore, Međimurja, Korduna te vokalne i instrumentalne izvedbe iz raznih krajeva Hrvatske.

KONCEPT I CILJ DJELOVANJA

Prvenstveno smo folklorno društvo orijentirano na promicanje tradicijske kulture općenito. Sam naziv ETNO SISCIA određuje nas kao gradsko, urbano društvo i poveznica je s realnim vremenom i prostorom u kojem djelujemo.


Stilizirani motiv ruže, tako karakterističan za posavsku narodnu nošnju, nametnuo se u samom početku kao naš znak. Simbol i podsjetnik na naše bogatstvo koji nam vraća sliku naših prabaka u polumračnim kutcima drvenih kuća, kako uz svijeću ili petrolejku s ljubavlju vezu, tkaju i stvaraju tu istu ružu za svoje potomke.

Koncept i cilj djelovanja bazirani su na ideji da folklorni izričaj sisačkoga kraja i našega Grada, Županije te kulturnu, tradicijsku baštinu Hrvatske pokažemo i prikažemo na naš način, nastojeći biti jedinstveni i prepoznatljivi.
Kroz buduće projekte i programe želimo postati novi centar tradicijske kulture Siska i šire te inovativnim pristupom doprijeti do mladih i uključiti ih u naš rad.


Galerija

Podijeli ovu stranicu

VRH