Završen projekt

Udruga za ekološki, kulturno-društveni i sportski razvoj ZRINSKI-FRANKOPAN

Kazališna predstava  „Pjesma cvrčka“  nastala je u produkciji Međunarodnoga festivala novog kazališta EUROKAZ, kao dio projekta Scenska kreativnost u starijoj dobi koji je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda. Cilj projekta je unapređenje vještina starijih osoba kroz sudjelovanje u raznim umjetničkim aktivnostima.

Posebna zanimljivost predstave je  da u kazališnoj izvedbi uz profesionalne glumce sudjeluju i glumci amateri stariji od 54 godine. Redateljica predstave je  Iva Srnec, dramaturginja Beatrica Kurbel, koreografkinja je Irena Mikec, scenograf Tihomir Milovac, kostime je osmislila Petra Mina Petričec, a glazbu Nikola Kodjabasia i Antun Toni Blažinović.Uz profesionalne glumce Igora Baksu, Miru Bosanac, Svena Jakira i Sinišu Miletića u brodskoj inačici ove predstave sudjelovali su članovi KUD-a Zrinski-Frankopan i glumačke sekcije Grofovi glumci: Antun Lesar, Olivera Klaser Lesar, Zvonko Brkić, Jasna Duspara, Štefica Oreč i Ružica Junačko. Osim članova našeg KUD-a sudjelovali su i članovi Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić i  KUD-a Smilje iz Slavonskog Broda. Pripreme i vježbanje trajalo je sedam dana. Predstava je izvedena u Centru mladih u Slavonskom Brodu 13. ožujka 2019. godine.
Prva izvedba predstave bila je u Zagrebu, a izvedena je i u drugim hrvatskim gradovima: Gospiću, Pregradi, Sisku i Petrinji. Završna predstava izvedena je 4. lipnja 2019. godine. Sudjelovali su amateri sa svih lokacija. Projekt „Scenska kreativnost u starijoj dobi“ u kome je centralna aktivnost predstava „Pjesma cvrčka“, nastala prema motivima novele Miroslava Krleže „Cvrčak pod vodopadom“, završio je na platou zgrade Mamutice u zagrebačkom naselju Travno sa šezdeset glumaca amatera starijih od 54 godine.
Biti sudionikom ili gledateljem predstave nesvakidašnji je događaj.Prikazati na sceni ( na otvorenom prostoru – platou jedne zgrade) duboko unutarnje emocionalno i narušeno psihičko stanje glavnog lika koji se suočava s gustom, ustajalom i zatupljujućom atmosferom hrvatske provincije nakon Prvog svjetskog rata ,velika je hrabrost i moć talenta kojeg ima Iva Srnec – redateljica.
Glavni lik propituje što je dobro, a što zlo, bavi se smislom života i smrti, vjeruje da su mrtvi življi od živih, što pokazuje svu tragiku pojedinca postratnih vremena, a on ne pripada ni jednom od tih svjetova. U jednom trenutku na sceni kulminiraju bol, sreća, oduševljenje, strah, radost, sjeta...koju pokretom, pjesmom i glazbom upotpunjuju glumci u živopisnim nošnjama ličkog, slavonskog,zagorskog..kraja.Spoj profesionalnog i amaterskog glumačkog izričaja gledatlja uzbuđuje i istovremeno u njemu pokreće oluju svih emocija tragičnog lika ....

Čestitamo svima koji su bili dio ovog projekta osobito našim članovima.
                                                                                                                                  Ivka Jurković, prof.


VRH