U ĐURĐEVCU ODRŽANA 10. JUBILARNA MANIFESTACIJA "PEŠČANI SVOJEMU GRADU"

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

U nedjelju 19.lipnja 2022. u Đurđevcu na Peskima održana je jubilarna deseta priredba „Peščani svojemu Gradu“. Priredba je to kulture, umjetnosti i zabave koju stanovnici i udruge vezane uz kvart Peski organiziraju svome Gradu povodom „Picokijade“ , a 2022. godine već po jubilarni deseti put, čime Kvart Peski i njegovi stanovnici nastoje kontinuirano svojim različitim aktivnostima doprinositi ljepšem i ugodnijem životu u svome gradu, te doprinositi njegovom ugledu i promociji.

Organizatori priredbe „Peščani svojemu Gradu“ su  Udruga „Peski-Art Đurđevac“, Mjesni odbor Peski-Đurđevac, Udruga žena Peski i Udruga Matice umirovljenika Grada Đurđevca uz potporu i pokroviteljstvo Grada Đurđevca i Turističke zajednice Grada Đurđevca.

Na početku priredbe posjetitelje i sudionike programa pozdravili su gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, a u ime organizatora predsjednik Mjesnog odbora Peski Stjepan Stanešić i predsjednik udruge „Peski-Art Đurđevac“ koji je bio i voditelj priredbe.

U programu su nastupili članovi udruge „Sveti Juraj“ Krešo Vujčić i Robert Rodman kratkim prikazom Legende o Picokima, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Marica Hasan, Mješoviti zbor udruge Matice umirovljenika Grada Đurđevca i kao posebni gosti članovi Češke besede Zagrebačke županije iz Dubrave pored Vrbovca koji su izveli program skladbi na češkom jeziku i dodatak na kajkavskom pjemu „Oko naše hiže“. Gosti iz Češke besede prisutne su naročito oduševili živopisnim češkim narodnim nošnjama i moravske regije koje su među najljepšima u Češkoj. U sklopu programa Kulturna udruga „Sveti Martin“ također iz Dubrave izložila je ženska svečana oglavlja narodnih nošnji dubravskoga (moslavačkog) kraja,

a o provedenim istraživanjima i izradi poculica, teča, prša i ostalih ženskih oglavlja na zanimljiv način prisutnima je prezentirao predsjednik KU „Sveti Martin“ Dražen Milenković.

Osim kulturno umjetničkog programa na štandovima svoje kreativne uradke izložili su predstavnici udruga i kreativni pojedinci i to: Ivana Hadžija, dobitnica ovogodišnjeg javnog priznanja Povelje Grada Đurđevca, zatim Petar Petrović koji nije Peščan, ali je član udruge „Peski-Art“ i koji ove godine obilježava 80 godina života i preko 65 godina umjetničkog rada i ovogodišnji dobitnik Javnog priznanja Zahvalnice Koprivničko-križevačke županije, Zdravko Šabarić koji je prošle godine obilježio 50 godina umjetničkog rada i rada u kulturi, dobitnik mnogih priznanja i nagrada među kojima i nagrada za životno djelo Grada Đurđevca i ove godine Javno riznanje Plaketa župana Koprivničko križevačke županije, zatim su svoje uradke predstavili Ivanka Seleš, Smilja Lenhard,Krunoslav Kranjec, Đuro Zvonar, Mirko Markešić ,Franjo Mihočka, svi članovi udruge „Peski-Art Đurđevac“ te gosti Ivanka Jambrešić iz Dubrave i Kulturna udruga „Sveti Martin“ već spomenutom prikazanom izložbom ženskih oglavlja dubravskoga kraja i prikazom izrade tradicionalnih ukrasa od krep papira s kojima su nastupili na nedavnom festivalu kinča i obilježavanju blagdana Svete Rite u Novom Marofu.

Nakon kulturno umjetničkog programa sudionici programa, organizatori i svi prisutni nastavili su druženje uz osvježenje koje su pripremili Turistička zajednica grada Đurđevca, OPG Majetić Zdravka i udruge organizatori koji su sve počastili finim domaćim kolačima.


Podijeli ovu stranicu

VRH