Smotra folklora - Koraće

Udruga za ekološki, kulturno-društveni i sportski razvoj ZRINSKI-FRANKOPAN

Smotra folklora u Koraću

Dani Velike Gospe

Kulturno umjetničko društvo Zrinski Frankopan 11. kolovoza 2019. god. gostovalo je u Koraću na manifestaciji Dani Velike Gospe – Smotra folklora.


Kulturno umjetničko društvo Zrinski Frankopan 11. kolovoza 2019. god. gostovalo je u Koraću na manifestaciji Dani Velike Gospe – Smotra folklora.

 Manifestaciju organizira Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Tamburica“. Ove godine pozvali su naše društvo i s radošću smo se odazvali. Nastupili smo sa spletom “Slavonija 2” ( Šetala se Mara, Gajde, Oj dorate, Tri sam dana kukuruze brala, Drmeš, Žita i Tapo ).

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Tamburica“ iz Koraća osnovano je 1967. godine. Prekidaju s radom za vrijeme  rata tijekom devedesetih, a ponovno obnavljaju svoje djelovanje 2011. godine.  Koraće je mjesto s malo obnovljenih kuća, ali imaju veliku uređenu školu i obnovljenu crkvu s vitražima na prozoririma iz života Majke Božje.

 Puno se mještana raselilo, ali zahvaljujući folkloru i KUD-u „Tamburica“ okupljaju mlade, obnavljaju nošnju jer žele očuvati kulturu i običaje Hrvata u Bosanskoj Posavini. Jedan je od sudionika smotre iz Generalskog Stola rekao: „...samo kulturnjaci mogu ustrajati u očuvanju običaja i doprinijeti vraćanju života u ova područja“...  

Smotru folklora prvi put organiziraju 2013. godine u vrijeme obilježavanja velikog kršćanskog blagdana uznesenja blažene djevice Marije – Velike Gospe zaštitnice mjesta.  Smotra folklora samo je jedna od aktivnosti u okviru Dana Velike Gospe. Ove godine na smotru se odazvalo jedanaest društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

                                                                                                                                                                                                                                                                                          Ivka Jurković, prof.


VRH