SLAVLJENIČKIM KONCERTOM OBILJEŽILI PRVU GODINU DJELOVANJA

DRUŠTVO ZA OČUVANJE I PROMICANJE KULTURNE TRADICIJSKE BAŠTINE ETNO SISCIA

ETNO SISCIA CJELOVEČERNJIM KONCERTOM OBILJEŽILA PRVU GODIŠNJICU DJELOVANJA


Siščani i brojni ljubitelji folklora su 25. svibnja 2019. godine u Domu INA Rafinerija nafte Sisak dobili srce na dar -"Etno licitar", slavljenički folklorni koncert Društva za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine Etno Siscia. 

Dobro osmišljen program, nove i dosad neizvođene koreografije , uvježbanost , odlični gosti iz KUD-a "Salona" iz Solina, ali prije svega izvanredna energija na sceni i svježina izvedbi, učinili su svoje i rekacije publike u dvorani i odjeci nakon koncerta najbolja su potvrda uspješnosti ovog projekta.

Sinergija i zajedničke izvedbe svih sekcija u većini točaka dale su malo drugačiju perspektivu na prezentaciju plesa i pjesme iz pojedinih krajeva Hrvatske. To se najbolje vidjelo u koreografijama " Prva ljubav" (Hrvatsko zagorje), "Pudarino alaj si mi gorka" (Baranja), a ponajviše u koreografiji "Okreni se, moje kolo malo", pjesmama i plesovima sisačke Posavine, kojom će se Etno Siscia predstaviti na državnoj smotri koreografiranog folklora ove godine. Pored ovih, izvedena je i koreografija "Ej širite se široki rukavi", kojom je samo šest plesača pokazalo svu rakoš nošnji i bogatstvo plesnih koraka iz okolice Bizovca. 

Tajna svježine svih koreografija i različitosti sigurno je i u tome što ih sve potpisuje mladi, i do sada neafirmirani,voditelj folklorne sekcije Hrvoje Grabić. Njegovo vrijeme, očito, tek dolazi! Glazbene obrade potpisuju voditelj pjevanja Lovro Zadrović, ujedno i umjetnički voditelj, i voditelj tamburaške sekcije Davor Bakarić. Ovi mladi ljudi su svi članovi Etno Siscie i sigurno je i to bio važan faktor uspješnosti cjeline umjetničkog programa.

Tamburačka sekcija predstavila se samostalno izvedbama zagorskih i šokačkih motiva, a vokalistice su otpjevale i "Nisam dugo pjevala kroz selo" i odvele publiku u Brodsko-posavsku županiju.

A da sve ne bi ostalo na kontinentu, dašak Dalmacije i Dalmatinske zagore donijeli su izvrsni članovi KUD-a "Salona" iz Solina. Prekrasne izvedbe Ženske klape "Salona", živi "Plesovi otoka Korčule" i moćna izvedba završnog kola iz opere "Ero s onoga svijeta" oduševili su publiku. Jako dugo u Sisku nije gostovalo ovako respektabilno i renomirano kulturno-umjetničko društvo iz Dalmacije.


Ej širite se široki rukavi


Pudarino alaj si mi gorka


Tagovi:
VRH