"Sjeta"

Josip Budiša

 Crtice u Sjeti o nezaboravnim  podstrecima  pravih i istinskih  prijatelja

„.... učini mi se da pored nas prolazi gospodin kojeg odnekle poznajem. Pogledam ga bolje, pomodno i skladno odjenut: na njemu veštit, leptir-mašna, šešir. I ubrzo se uvjerim da mi je to očev prijatelj Maćo, rođen blizu mog rodnog sela. Pribli-žim mu se i zovnem:– Šjor Maćo!A on se obazre, nakratko me pogleda dok me pre-pozna te upita:– Špiro, za boga miloga, jesi li to ti? Odavno te ni-sam vidio, trebalo mi je malo vremena da te prepo-znam. Reci mi kako si, kako ti obitelj, otac i mater? – Dobro su, a uvik može bolje.Maćo nastavi:– Nedavno sam ti vidio oca, pozvao me da ove go-dine, budući da nisam prošle, obavezno dođem za Svetog Petra na feštu. Obećao sam mu, ako nešto van-redno ne iskrsne, da ću taj dan svakako nastojati, kao i svake godine, sa ženom doći. A sad da te pohvalim! Na selu si izgradio novu lijepo uređenu kuću, ovdje i dalje živiš s djecom i ženom kao podstanar. Reci mi radiš li nešto na tome da ne daješ novac za podsta-narstvo.– Iskreno, još ne poduzimam ništa. Očekujem stan od firme. Ali puno je kandidata, a malo stanova. Nisu više vrimena ka prije kad su ljudi rađe ostajali na selu, za razliku od sad kad svi hrle u grad. Tako da je do stana sve teže.Na šta mi Maćo:

– Ja bi ti dobronamjerno posavjetovao da digneš kredit, s obzirom da je velika inflacija i niska kamatna stopa, tako da će ti s odmakom vremena mjesečni anuitet biti minoran, neće ti ugroziti egzistenciju, a sebi ćeš riješiti veliku stvar – s obitelji ćeš živjeti u svome.

– Evo sam upravo na tu temu s prijateljem. – Pa ih upoznam.

– Pa što ste zaključili?

– Dili Vaše mišljenje. Ja dvojim kako iz miseca u misec paralelno plaćat podstanarstvo i kredit. No sad, nakon Vaših informacijama da su krediti povoljni, dići ću ga čim prije.

– Špiro, na tebi je da se odlučiš. Ono što ti mogu obećati jest da ću nastojati da ti kredit bude čim prije izrealiziran.

I ispostavilo se da sam podstrekom dvojice pravih   prijatelja riješio stambeni problem.

 Pokoj im duši!


Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH