Požurnica za pronalaženja rješenja za rad kulturno-umjetničkih udruga

Hrvatski sabor kulture

Dana 9. ožujka 2021. Hrvatski sabor kulture uputio je Stožeru civilne zaštite RH nadopunjenu požurnicu za odgovor na upit od 2. ožujka 2021. godine:


Poštovani,

najljepše molimo za odgovor na naš upit upućen 2. 3. 2021. koji dostavljamo nadopunjen u nastavku.
Novim mjerama koje su na snazi od 1. 3. 2021. i nadalje se nalaže obustava održavanja svih amaterskih izvedbi, uključujući pritom i amaterske probe.
S druge strane dozvoljen je amaterski sportski trening u zatvorenim prostorijama na način da kod sportaša ne smije doći do kontakta.
U kulturno-umjetničkom amaterizmu također postoje amaterski ansambli čiji članovi ne ostvaruju nikakav kontakt primjerice poput tamburaških, mandolinskih i harmonikaških ansambala, odnosno dramskih skupina, no za njih je i nadalje na snazi, u kontekstu usporedbe sa sportskim udrugama, u potpunosti neopravdana odluka Stožera o obustavi djelovanja, što uključuje i amaterske probe.
Kako naš Savez okuplja 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava uputili smo u njihovo ime pravovremenu zamolbu Stožeru (26.2.2021.) da ovaj naš kulturni sektor, odnosno jedan njegov dio, novim mjerama izjednači sa sportskim sektorom koji je u ovom konkretnom slučaju u neopravdanoj prednosti nad našim i omogući mu nastavak djelovanja.
Nažalost, iz donesene Odluke vidljivo je kako naš prijedlog nije usvojen čime je ovo naše područje značajno diskriminirano u odnosu na sport, iako je jednako vrijedno.
Štoviše mislimo kako bi cjelokupni amaterizam po pitanju mjera trebalo promatrati kao sport, odnosno omogućiti održavanje proba svim vrstama kulturno-umjetničkog amaterizma na način da pritom ne smije doći do kontakta između članova, odnosno na posve jednaki način kao što je dopušteno održavanje sportskih treninga prilikom čega ne smije doći do kontakta.
U kontekstu odlučivanja o novim mjerama koje će nastupiti na snagu od 15. ožujka 2021. najljepše molimo da u raspravu uvrstite gore navedeni prijedlog te ukoliko ga ne prihvatite pružite nam suvislo epidemiološko obrazloženje zašto je amaterski sportski trening bez kontakta dopušten, a održavanje amaterskog kulturnog treninga (proba) bez kontakta nije.
Zahvaljujemo se.



Podijeli ovu stranicu

VRH