Online seminar/radionica s Martinom Terzić

Hrvatski sabor kulture

Nakon uspješno realiziranog programa s Nikolom Oreškovićem Hrvatski sabor kulture nastavlja s organizacijom online plesnih seminara. Ovog puta je tema „Suvremene plesne tehnike/scenski pokret“, a voditeljica plesna umjetnica Martina Terzić. Fokus seminara/radionice će biti osvještavanje inicijalnih postavki vlastitog tijela kroz tri temeljna tjelesna obrasca za kretanje (prema somatskom pristupu tijelu Total Body Connectivity – Peggy Hackney, Laban/Bartenieff Fundementals) kao predispozicija za pravilnu izvedbu pokreta. Ovakav pristup pokretu primjenjiv je plesačima različitih plesnih stilova (suvremeni ples, jazz dance, show dance, step) ali i svima koji žele produbiti vlastite spoznaje o kretanju na sceni i izvan nje. 

O VODITELJICI

Martina Terzić, rođena 6. veljače 1988. u Osijeku, plesačica i nastavnica suvremenog plesa. Trenutno djeluje na radnom mjestu nastavnice suvremenog plesa (Odjel za suvremeni ples Glazbene škole Franje Kuhača Osijek) te je izvanredna studentica završne godine diplomskog studija, prve generacije smjera Neverbalni teatar na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Na Akademiji za umjetnost i kulturu djeluje kao demonstrator na kolegijima iz pokreta BA i MA studija na Odsjeku za kazališnu umjetnost izv. prof. art. Maji Đurinović.
Svoje formalno plesno obrazovanje započela je u Osijeku, na današnjem Odjelu za suvremeni ples u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek, završila je srednjoškolski program u zvanju Scenski plesač u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, a pripada prvoj generaciji studenata Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje ak. god. 2015./2016. godine stječe zvanje Sveučilišna prvostupnica edukacije suvremenog plesa.
Svoje dugogodišnje plesno pedagoško iskustvo u radu sa djecom, mladima i odraslima temelji na radu u plesnim školama (Osijek, Beli Manastir, Šibenik), plesnim tečajevima (Ansambl Freedance, PS Feniks, PS Megablast, PS Nina, KUC Travno, KUC Pešćenica), plesnim radionicama unutar projekata kao što su Plesna Mreža Hrvatske i simpozijima (2. i 3. Međunarodni znanstveni i umjetnički simpozij o pedagogiji u umjetnosti; 6. međunarodni simpozij glazbenih pedagoga) te kao umjetnički asistent – vanjski suradnik za kolegije nastavničkog smjera, kolegije Metodika suvremenih plesnih tehnika izv. prof. Joan van der Mast (BA / CMA) na Odsjeku Plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U kolovozu 2018. godine bila je jedan od 6 internacionalnih voditelja/plesnih pedagoga na 4. međunarodnom ljetnom plesnom kampu CEEC održanom u Svetvinčenatu, Hrvatska (Mediteranski plesni centar u Svetvinčenatu) i Szazhalombatta, Mađarska.
Na Martinin plesni razvoj utjecali su plesni pedagozi i umjetnici iz Hrvatske i inozemstva: Ana Mrak, Petra Hrašćanec, Irma Omerzo, Nikolina Pristaš, Matija Ferlin, Maja Đurinović, Andreja Jeličić, Nensi Ukranczyk, Joan van der Mast, Guy Nader, Milan Tomašik, Blenard Azizaj, David Hernandez, Arnulfo Pardo Ravagli, Leo Rafolt, Jasmin Novljaković, Elina Toneva, Tomasz Rodowicz, Janusz Adam Biedrzycki, Mladen Vasary, Alen Čelić i drugi. Kao izvođač sudjelovala je u predstavama: Susret (J. Novljaković, 2020.), Prisjećanje (M. Ferlin, 2020.), Bella Figura (T. Bertok i S. Andraković, 2020.), Rapsodija za 3 glave, 6 stopala i 10 ruku (N. Štefanić, 2017.), Cadenza per sei (N. Štefanić, 2015.)…
Osvojila je nagrade na natjecanjima u suvremenom plesu kao izvođačica i kao mentorica (HDGPP, „Plesno natjecanje Mia Ćorak Slavenska“, „Euroshowdance challenge“ i dr. ), te Dekanovu nagradu za akademsku izvrsnost i doprinos programu Suvremenog plesa – nastavnički smjer.
Članica je strukovnih udruga UPUH, HUPSuP, Udruge Ples i Dijete - Daci Hrvatska.


PROGRAM ONLINE SEMINARA/RADIONICE „SUVREMENE PLESNE TEHNIKE/SCENSKI POKRET“
- Realizacija online seminara podijeljena je u 3 dijela tj. online seminar se odvija tijekom 3 dana (16. 4. 2021. od 18 do 20.30 sati, a 17. i 18. 4. 2021. od 10 do 12.30 sati)
- Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi Martina Terzić i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.
- Sudionici online seminar/radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a u skladu s trenutnom situacijom i pandemijom koronavirusa, voditeljica Martina Terzić je prilagodila program za kretanje u manjim prostornim mogućnostima.
- Za praćenje programa pripremite bilježnicu i olovku, odjenite se slojevito i pripremite bočicu vode
- Po uspješno završenom online seminaru/radionici svi sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

OPIS SEMINARA/RADIONICE
Raznolikim metodama rada kroz vježbe, asocijacije, imaginaciju, auditivne podražaje, vođenu improvizaciju i zadatke u pokretu, polaznici će spoznati vlastite obrasce kretanja, afinitete u kretanju, unaprijediti vlastitu tehniku kretanja te proširiti vokabular kretanja. Obrađeni elementi bit će sastavni dio sekvence u pokretu koja će biti zaokružena izvedbena cjelina trodnevne radionice. Sekvenca će se sastojati od dva dijela: prvi dio zadan od strane voditeljice te drugi dio kao samostalan izraz svakog individualnoga polaznika/ce, koja će biti zaokružena izvedbena cjelina trodnevnog seminara/ radionice.

RASPORED:
1. DAN: 16. 4. 2021.: 18:00 – 20:30
• Uvodno izlaganje
• Osvještavanje tijela – kinestetički fokus, skeniranje trenutnog stanja vlastitog tijela
• Konekcija disanjem – mogućnosti respiratornog i celularnog disanja; cjelovitost tijela
• Pauza
• Vježbe - disanje kao inicijator i potpora kretanju u kvaliteti lakoće i snage
• Zadatak u pokretu na temu daha
• Pitanja i odgovori

2. DAN: 17. 4. 2021.: 10:00 – 12:30
• Priprema tijela kroz vođenu improvizaciju
• Konekcija centra i periferije tijela - vježbe aktivacije centra, centar kao inicijator i potpora kretanju
• Pauza
• Zadatak u pokretu na temu centar – periferija tijela
• Pitanja i odgovori


3. DAN: 18. 4. 2021.: 10:00 – 12:30
• Priprema tijela vježbama disanja i aktivacije centra
• Konekcija vrha glave i repića (engl. tail bone) - vježbe fleksibilnosti kretanja, inicijacije i provedbe pokreta
• Pauza
• Dvodijelni zadatak u pokretu (kombinacija sve tri konekcije):
- sekvenca u pokretu zadana od voditeljice                                                                                                                                                       - samostalna sekvenca u pokretu sastavljena od polaznika
• Koreografsko oblikovanje kao zaokružena izvedbena cjelina
• Pitanja i odgovori

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE
Online seminar/radionica bit će realiziran putem ZOOM aplikacije. Na online seminar/radionicu mogu se prijaviti svi zainteresirani voditelji plesnih skupina, budući voditelji, koreografi, plesni pedagozi, plesači i glumci.

Za prijavu je potrebno najkasnije do 14. travnja 2021. ispuniti prijavni obrazac - „meeting registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/3s8JpMg

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup online seminaru/radionici.
Za sudjelovanje na seminaru/radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.

Sve detalje oko korištenja ZOOM aplikacije u ovom seminaru/radionici, prijavljeni sudionici dobit će dan prije početka online seminara/radionice.

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na online seminaru/radionici je BESPLATNO.
Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 14. travnja 2021. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj upisati OIB uplatitelja). Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge), te ime i prezime polaznika online seminara (obavezno za sve polaznike), a u rubriku svrha doznake: online plesni seminar 2 2021.

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online seminarima, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac na: (https://bit.ly/3s8JpMg )
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
• po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru
3. zaprimiti e-račun nakon održanog online seminara
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online seminara.

Za sve dodatne informacije o online seminaru/radionici i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Valentinu Dačnik, prof., stručnu suradnicu za plesnu kulturu, putem adrese elektroničke pošte ples@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 877.


Podijeli ovu stranicu

VRH