LIKOVNOM RADIONICOM "PESKI-ART 2019. ĐURĐEVAC" OBILJEŽEN DAN NEOVISNOSTI

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC


LIKOVNOM RADIONICOM „PESKI-ART 2019.ĐURĐEVAC“ OBILJEŽEN DAN NEOVISNOSTI

U utorak 08.listopada 2019. po sedmi put održana je tradicionalno u Đurđevcu, na Peskima u Domu „Mladen Markač“ likovna radionica „Peski-Art Đurđevac“ kojom je obilježen važan datum novije hrvatske povijesti Dan neovisnosti. Likovna radionica održava se u čast generala Mladena Markača rođenog Đurđevčana i Peščana, a koji je i osobno posjetio manifestaciju.


Na likovnoj radionici sudjelovalo je pedesetak likovnih umjetnika iz devet županija kontinentalne Hrvatske, aumjetnički striučni voditelj bio je i ove godine povjesničar umjetnosti prof.Franjo Horvat. Likovni radovi nastali na likovnoj radionici nakon svečane izložbe „podravina svojemu generalu“ organizatori će darovati Općoj i veteranskoj bolnici „Hrvatski ponos“ Knin.

Sudionike likovne radionice u ime pokrovitelja pozdravio je i radionicu svečano otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca gosp. Hrvoje Janči, a svečano otvorenje započelo je intoniranjem hrvatske himne „Lijepa naša“ te odavanjem počasti minutom šutnje za poginule, preminule, nestale hrvatske branitelje i sve koji su dali živote za neovisnu Hrvatsku.

Sudionike su također pozdravili i podpredsjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije gospođa Verica Rupčić, te predsjednik Mjesnog odbora Peski gosp. Stjepan Stanešić.

Prilikom svečanog otvorenja u kratkom kulturno-umjetničkom programu svoje pjesme je krasnogovorila legenda podravske pjesme gospođa Marica Hasan, a naročito je bilo impresivno izvođenje akapela njene poznate pjesme „Oj ftičica vioglavka“. Organizatori su tom prilikom Marici Hasan čestitali 80 rođendan kojeg je proslavila nedavno, te dugogodišnju impresivnu glazbenu karijeru.

Svečanosti otvorenja prisustvovale su i predsjednica Zajednice kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i potpredsjednica Hrvatskog sabora kulture gospoša Nada Šešić, te tajnica zajednice gospođa Zrinka Roksandić. Gospođa Šešić je tom prigodom uručila priznanja, Diplome i Povelje koje je Hrvatski sabor kulture dodijelio sedamnaestero članova udruge „Peski-Art Đurđevac“ za dugogodišni predani rad na kulturnom amaterizmu i doprinos hrvatskoj kulturi.

Tijekom trajanja likovne radionice održana je i prezentacija zaštićenog nematerijalnog dobra Republike hrvatske „Pogače z oreji“ koju su upriličile članice Udruge žena Grada Đurđevca, a sudionici je mogli degustirati i ponijeti recept za njenu izradu, a u sklopu likovne radionice održana je i radionica za djecu u kojoj su sudjelovala djeca udruge „Osmijeh“ i druga zainteresirana djeca“

 Organizator likovne radionice je udruga „Peski-Art Đurđevac“, a suorganizatori Mjesni odbor Peski-Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca, Udruga žena Peski, Udruga udomitelja za djecu „Osmijeh“, Udruga Matice umirovljenika Grada Đurđevca, Udruga žena Grada Đurđevca i Etno kuće obitelji Karlovčan te mnogi pojedinci koji su doprinjeli uspješnoj organizaciji ove jedinstvene manifestacije.

Pokrovitelji radionice su Grad Đurđevac, Koprivničko-križevačka županija i Ministarstvo hrvatskih branitelja RH.


VRH