„Grofovi glumci“ - glumačka sekcija

Udruga za ekološki, kulturno-društveni i sportski razvoj ZRINSKI-FRANKOPAN

U okviru KUD-a Zrinski-Frankopan djeluje glumačka sekcija „Grofovi glumci“. Voditelj sekcije je Antun Lesar  vrsni poznavalac izvornog folklora. Glumom se počeo baviti 2006. godine u Satiričkom kazalištu mladih Slavonski Brod čiji je i danas član.

Glumeći u različitim predstavama došao je na ideju da bi mogao napisati komediju iz seoskog života. Kako je radio kao strojovođa te je puno putovao, čuo je različite životne priče koje su mu inspiracija za vlastite igrokaze. Svoj prvi igrokaz napisao je 2011. godine, a do sada je napisao osam igrokaza, jedan monolog i dvije adaptacije. Želja mu je objediniti sve svoje igrokaze u jednoj zbirci. U procesu pisanja vodi računa tko će od članova sekcije što glumiti. Najčešće piše na ikavici, ali ima glumaca kojima to ne leži pa piše na „građanski“. Sam osmišljava i izrađuje scenografiju. Nastoji se neprestano usavršavati te se educirao na radionicama glumice dr.sc. Dubravke Crnojević-Carić na temu  Nastajanje predstave i glumačke vještine.

Glumačka skupina je uvježbala dva igrokaza: „Nedjeljni ženski razgovori“ i „Uzorite selske žene“. Nastupili su na Županijskom prvenstvu za državno natjecanje Slavonski Brod  te na susretima glumačkih skupina – Budainka, Podvinje i Donja Bebrina.

Zanimljivo je da među članovima glumačke sekcije ima i onih koju su željeli biti glumci. Tako nam je Višnja Čičić rekla: „ Po završetku srednje škole htjela sam upisati glumačku akademiju, ali mislim da bi tata ubio i mene i glumicu u meni...sve je ostalo na željama pustim“. U posljednjem igrokazu „Uzorite selske žene“ glumi Klaru. Da je sama  birala,  izabrala bi tu ulogu.  Kad predstava završi i publika zaplješće osjeća se moćno, važno, sigurno...

Olivera Klaser Lesar poželjela se iskušati u glumi. Razmišlja o liku kojeg glumi, prati upute redatelja o tome kako se kretati na sceni, govoriti, nastoji nadopuniti ulogu sitnim prepoznatljivim detaljima. Reakcija publike joj  puno znači „ kad vidite sva ta nasmijana lica, dobijete sigurnost, te još više žara unosite u svoj lik. Na kraju osjetite ponos, zahvalnost redatelju koji nas je vodio“.  

Zvonko Brkić okušao se u glumi na inicijativu voditelja. Glumi likove iz svakodnevnog života, a i sam se često u životu našao u sličnim situacijama. Svaku probu doživljava kao nastup  jer misli  da je to preduvjet za uspjeh na sceni.

Marija Krišto prihvatila je glumu kao izazov - ostvariti se u posve novom, nepoznatom području, a svaki pljesak publike pozitivno utječe na nju što je dodatno motivira.  

Što na kraju reći nego da su najveći poticaj  glumcima i njihovom voditelju pozitivne reakcije publike nakon svake njihove izvedbe. Zato članovi skupine s veseljem uvježbavaju svoje uloge i vesele se novim nastupima.

                                                                                                                                                                                                                      Ivka JurkovićVRH