10. obljetnica tamburaškoga sastava „Zlatni Zvuci Duisburg“

Mreža hrvatske kulture

23.11.2019 održan je jubilarni koncert pod imenom „Zlatne žice života“ u crkvi sv. Josipa, hrvatske katoličke zajednice u Duisburgu. Tamburaški sastav niknuo je prije 10 godina iz folklorne skupine ADRIA Duisburg, koja već 17 godina intenzivno djeluje ovdje u ruralnom području Njemačke.

Koncert su posjetili mnogobrojni hrvatski i njemački gosti iz cijelog područja Nordrhein-Westfalije, među kojima je bio i generalni konzul RH iz Düsseldorfa doc. dr. sc. Ivan Bulić. Voditeljica orkestra Tanja Maleš-Krznar, pod pokroviteljstvom fra. Vidana Miškovića i predsjednika Saveza Hrvata Josipa Šošića, organizirala je ovaj jubilarni koncert, započevši koncert izvedbom „Aleluja“, koja je sve goste dostojanstveno uvela u tamburašku večer. Voditeljica programa, Gabrijela Galić uvela je goste citatom: “Glazba daje glas onom, što ne može biti rečeno, a o čemu je šutjeti nemoguće.” – Victor Hugo i opisala svima od kojih se instrumenata sastoji jedan tamburaški orkestar. Gosti su imali i priliku zapjevati s orkestrom mnoge poznate hrvatske pjesme. U stankama, praćenim tamburaškom glazbom, pročitana su, po prvi puta, tri pisma Tanje Males-Krznar pod nazivom: 1.563 km daljine, koja su čitale Ana-Marija Munivrane, Jadranka Munivrana, Manda Oršulić i Jelena Garić, članovi folklorne skupine ADRIA Duisburg. U tim pismima mnogi gosti su se prepoznali i bar na tren mislima i srcem otputovali u svoje rodne zavičaje. Publika je to nagradila velikim pljeskom i suzama. Tamburaški sastav osnovan je prije 10 godina, započevši prvim tamburaškim seminarom ovdje u Duisburgu, pod voditeljstvom Tanje Maleš-Krznar. Intenzivno i dugo su se članovi pripremali na ovaj večernji koncert, birajući najljepše kompozicije i aranžmane hrvatske tamburaške i europske glazbe. Slušajući njihove izvedbe, gosti su putovali cijelom Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Članovi orkestra dolaze iz različitih krajeva naše domovine, na primovi: Viktorija Galić iz Čepina, Marija Bikić iz Tomislavgrada, na bas primovima: Marko Maračić iz Gospića, Mario Kopilaš iz Širokog Brijega, Samir Vidović iz Osijeka, na kontri: Vladislav Lenđer iz Vinkovaca, na berdi: Mario Babić i Marijo Maleš, na violini: Nina Vidović i voditeljica na basprimu i violini: Tanja Maleš-Krznar. Tamburaši su u mnogim izvedbama srdačno zapjevali i popratili u jednoj izvedbi solistice Anu Šakotu i Jelenu Garić.

Na kraju koncerta svečano su dodijeljene zahvalnice udruge, koje je, uz riječi zahvale, predao predsjednik Saveza Hrvata iz Duisburga, Josip Šošić. Članovi orkestra bili su veoma iznenađeni, kad im je predsjednik Josip Šošić dodijelio brončane diplome Hrvatskog sabora kulture. Također, pet članova dobilo je brončane diplome za svojih 10 godina djelovanja u orkestru. Sama voditeljica se na kraju zahvalila riječima cijeloj publici: Ovo je nematerijalno hrvatsko blago, koje trebamo njegovati i čuvati, jer imamo na što biti ponosni, na naš tamburaški sastav Zlatni Zvuci Duisburg, na ovih devet glazbenih umjetnika, koji su nositelji našeg nematerijalnog hrvatskog blaga ovdje u tuđini. Na kraju koncerta odzvanjala je izvedba “U san mi dođu tambure” . Gosti su na kraju koncerta ustali, zagrlili i zajedno s tamburašima zapjevali. Pljesak i suze bili su nagrada i zahvala tamburašima na ovom predivnom koncertu. Poslije koncerta, u misijiskim prostorijama, dobrotvorne ruke tamburaša, folkloraša i prijatelja pripremile su domjenak s hrvatskim specijalitetima, a nakon toga se feštalo i pjevalo uz tamburaše do ranojutrarnjih sati.

Jedan predivan jubilrani večernji koncert koji će mnogi gosti još dugo pamtiti.

Video koncerta pogledajte OVDJE.

Podijeli ovu stranicu

VRH