O nama

Opće informacije

O nama

Pučko otvoreno učilište jedno je od najstarijih pučkih učilišta u Hrvatskoj. Nastalo je u zgradi popularnog "Domoljuba" koji su izgradili 1919. tadašnji obrtnici sa otprilike 220 individualnih prinosa. U prvo vrijeme zgrada "Domoljuba" služila je amaterskoj djelatnosti u kojoj su nastupali pjevački zborovi ("Domoljub") i održavale se zabave.

Općenito "Domoljub" je bio središte kulturnog života grada. Tijekom svoga razvoja prelazi u suvremeniji oblik narodnog sveučilišta koje poslije 2. svjetskog rata ima dvije kino dvorane ("Velebit" i "Domoljub") i nastavlja svoju aktivnost u području obrazovne djelatnosti odraslih i kao stjecište i središte kulturnih aktivnosti.

Značajniji datumi u životu Pučkog otvorenog učilišta su:
  • 1954. godine prva rekonstrukcija kada dvorana dobiva drveni balkon.
  • 1974. godine druga veća rekonstrukcija dvorane u kojoj se mijenja središnji prostor i generalno preuređuje krovna konstrukcija.
  • Do osamdesetih godina bivše Narodno sveučilište djelovalo je je u sastavu tadašnjeg Centra za kulturu Koprivnica zajedno sa Muzejom i Gradskom knjižnicom, nakon čega se zbog prirode svoje djelatnosti izdvaja u samostalnu organizaciju pod nazivom Otvoreno sveučilište.
  • Osamdesetih godina obnavlja se dvorana kina "VELEBIT"
  • devedesetih Pučko narodno učilište dobiva još jednu zgradu na korištenje, Visoke poslovne škole (sa preko 300 studenata) u Svilarskoj ulici broj 6.
  • 1993. godine dolazi do treće veće rekonstrukcije kada je stari dotrajali balkon zamijenjen novim iz čvrstog materijala, ageneralno je uređen središnji prostor i općenito interijer, odnosno dvorana poprima izgled i dobiva ponovno elemente secesijskog prvobitnog stanja iz 1919. godine (soboslikarski radovi, štukature, ornamentika, kolorit i slično.
  • Devedesetih godina, nakon donošenja specijalnog zakona o ovim ustanovama Otvoreno sveučilište ažurira i prilagođava svoje stanje i nazivlje i djeluje pod nazivom Pučko otvoreno učilište
  • Danas radi pod okriljem jedinstvene krovne organizacije na nivou Republike Hrvatske, a to je Hrvatska zajednica pučkih otvorenih učilišta sa sjedištem u Zagrebu.
  • Pučko otvoreno učilište ima snažne veze na međunarodnom planu. Član je kruga ustanova koje imaju međunarodni certifikat za učenje stranih jezika (ICC iz Hamburga), a preko Hrvatske zajednice učilišta ima svoje mjesto u europskoj međunarodnoj organizaciji ustanova E.A.E.A.
Danas je to jedno od suvremenih otvorenih učilišta (Open University) koje djeluje i radi po uzoru na modele europskih otvorenih sveučilišta.

Kultura - Glazbeno scenska djelatnost

Pučko otvoreno učilište Koprivnica u dvorani „Domoljub“ već godinama prikazuje kazališne predstave koje zadovoljavaju široki spektar publike. Jednom mjesečno građanima Koprivnice i okolice nudimo kazališne predstave za odrasle i edukativne kazališne predstave za djecu. Dobra posjećenost predstava za djecu pokazatelj nam je da roditelji shvaćaju da djecu od najmlađe dobi ( naši najmlađi posjetitelji imaju oko godinu dana) treba privikavati na konzumiranje kulturnih događanja i stvarati naviku odlaska u kazalište.

Osim kazališnih predstava Pučko otvoreno učilište Koprivnica nastoji građanima Koprivnice i okolice omogućiti kvalitetne koncerte jazz i klasične glazbe dovodeći na pozornicu dvorane „Domoljub“ eminentne hrvatske glazbenike, ali i glazbenike iz inozemstva. Naša je dvorana mjesto gdje već godinama kontinuirano nastojimo glazbeno educirati koprivničku publiku s ciljem podizanja glazbene svijesti te kulturnih potreba i navika organiziranjem koncerata klasične, jazz i etno glazbe.

U ostvarivanju glazbenih programa POU Koprivnica surađuje s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Puhačkim orkestrom grada Koprivnice, Glazbenom mladeži Koprivnica, Umjetničkom školom „Fortunat Pintarić“ Koprivnica i drugim umjetničkim organizacijama i udrugama s područja Grada.

U okviru glazbeno-scenske djelatnosti Pučko otvoreno učilište koprivnica podržava i kulturni amaterizam koji se realizira pretežito u suradnji s kulturno umjetničkim društvima. Posebno ističemo dobru suradnju sa školama iz gotovo cijele Koprivničko-križevačke županije, čiji su učenici redoviti posjetitelji kino i kazališnih predstava organiziranih isključivo za njihove potrebe.

Glazbeno-scenska djelatnost Pučkog otvorenog učilišta podržana je jednim dijelom sredstvima gradskog proračuna te financijskim sredstvima od prodaje ulaznica. Stanovnici Koprivnice i okolice, mogli bismo reći cijele Županije, dvoranu Domoljub gledaju kao kulturno središte jer potiče cjelokupan društveni i kulturni život stanovnika Koprivničko-križevačke županije.

Ova se djelatnost u Pučkom otvorenom učilištu ostvaruje od 5. studenoga 2002. godine u potpuno obnovljenoj i vrlo lijepoj dvorani kina "Velebit". Adresa kina je Zrinski trg broj 6. Telefon: 048/621-653.

Kino je u potpunosti preuređeno u drugoj polovici 2002. godine. Izvršena je akustička priprema zidova, dorađen je Dolby® sustav i sada ima digitalnu verziju. Preuređeno je predvorje i prostor blagajne.

U dvorani su sada postavljene 204 vrlo moderne i udobne kino fotelje španjolske firme Figueras, od čega je 156 kino fotelja u parteru, a 48 na balkonu. Razlog smanjenja broja kino fotelja, u odnosu na stanje prije obnove, je nastojanje da se postigne što veća udobnost prilikom gledanja filmova. Kino "Velebit" sada je jedno od najljepših i najmodernije uređenih kino prostora u Republici Hrvatskoj!

Nakon obnove kina, gledanost je višestruko povećana, što ukazuje na opravdanost investicije koju je podržao Grad Koprivnica u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem. Dvorana ima Dolby® digitalni tonski sustav. Predstave se svakodnevno prikazuju u pravilu u tri termina: 16, 18 i 20 sati u zimskom i 17, 19 i 21 sat u ljetnom razdoblju.

Kino program se realizira u suradnji sa filmskim distribucijama iz Zagreba i sadrži uvijek trenutno najbolje filmske naslove.

Kino djelatnost u Učilištu ostvaruje se i putem tzv. "pokretnog kina", za što postoji posebna prijenosna kino aparatura 35 milimetara, a ostvaruje se u vangradskim i seoskim naseljima.

Raspored sjedenja u kinu Velebit

VRH