O nama

O nama

Zgrada Doma kulture Grada Preloga na Trgu slobode u punom je sjaju zasjala u prosincu 2000 godine, kada ju je, obnovljenu, otvorio tadašnji ministar kulture Antun Vujić. Obnovljeno je krovište, pročelje te unutrašnjost. Za temeljito preuređenje bivšeg kina utrošeno je tri milijuna kuna. Od toga je 1,2 milijuna osiguralo Ministarstvo kulture, a ostatak Grad Prelog. Time su stvoreni uvjeti da Prelog postane ne samo gospodarsko i administrativno i školsko, već i kulturno središte donjeg dijela Međimurske županije.

U Domu kulture odvijaju se kino predstave, kazališne predstave, koncerti i mnoge priredbe u organizaciji udruga. Ostvarivanjem projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača i provođenja Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva 2010. -2014. Dom kulture Grada Preloga opremljen je digitalnom opremom uz 27 gradova Republike Hrvatske. U novoobnovljenoj zgradi kapaciteta 306 sjedećih mjesta s dvoranom opremljenom adekvatnom rasvjetom, filmskom opremom za prikazivanje digitalnih i 3D projekcija i najmodernijim Dolby souround ozvučenjem. Vrlo je ugodno mjesto za posjećivanje kulturnih, filmskih i inih programa. Osnovna djelatnost je organiziranje kazališnih, glazbenih, filmskih i drugih kulturno-umjetničkih priredbi vlastite produkcije ili u suradnji s drugim ustanovama i udrugama. Cilj rada ustanove usmjeren je prema razvoju i unapređenju visoke razine kulturne i amaterske umjetnosti. Dom kulture Grada Preloga odgaja publiku sa zdravim i kvalitetnim ukusom u odabiru predstava i programa. Zajedničko svečano otvaranje vrata digitalne ere u 27 gradova Republike Hrvatske bilo je 10. listopada 2013. godine sa filmom Tomislava Mršića,Kauboji.Ravnateljica Doma kulture je Jasminka Pervan prof., a organizator kulturnih događanja je Ivan Gradečak.

O Prelogu

Ime Preloga prvi se put u pisanom obliku spominje 1264. godine, u povelji bana Rolanda od Ratolda. U spomen na to prvo spominjanje imena, Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju Dan grada. Danas je Prelog gradić koji najveći dio svoga dohotka ostvaruje od industrije (preko 50 posto), trgovine i ugostiteljstva (23 posto), poljoprivrede (18 posto), te drugih djelatnosti. Na području Grada radi niz državnih, upravnih i drugih ustanova i ureda,  škole, kulturne, sportske i vatrogasne udruge, policijska postaja... Grad se stalno širi i razvija. Na turističkom planu Prelog se veže uz rijeku Dravu, a u sportu je najprepoznatljiviji po speedwayu. Dobri ljudi i domaćini, žitelji Preloga i svih naselja rado će ugostiti svakoga tko ih odluči posjetiti i razgledati taj dravski biser duge i zanimljive povijesti. Hrvatski sabor proglasio je Prelog gradom u veljači 1997. godine.

Danas je Prelog upravno, sudbeno, trgovačko, industrijsko, ugostiteljsko i poljoprivredno središte Donjeg Međimurja. Njegovu suvremenom gospodarskom procvatu doprinose uspješne industrijske i obrtničke tvrtke (Hespo, Heplast – Pipe, Legget&Platt Tehnologije, Šestan-Busch, Beton, Komet...), zbog čega se u istočnom dijelu grada razvija nova gospodarska zona. S dječjim vrtićem, 2 osnovne škole (Prelog, Draškovec), srednjom školom (od 1998./99.), Domom kulture, Hrvatskom knjižnicom i čitaonicom Stjepan Mlinarić (od 1903.), KUU Seljačka sloga (od 1927.), Likovnom udrugom Donjeg Međimurja, DPZ Maleni, s tridesetak športskih društava i Turističkom zajednicom, Prelog je i značajno obrazovno, kulturno, športsko i turističko središte u kojem se od 1939. objavljuje humorističko-satirički list Pikač, a od 2002. novine Priločki list. Stara gradska jezgra obuhvaća zgradu gostionice i škole te nekoliko neoklasicističkih zgrada.

  

Fotogalerija

VRH