Limena glazba "Vetropack Straža"

Dobar glazbenik uvijek je početnik...

Limena glazba danas

Limena glazba "Vetropack Straža" aktivni je sudionik većine društvenih događanja u općini pa i šire. Trenutno broji četrdesetak aktivnih članova, a prosječna je starost 40 godina. Osim standardnih koračnica, orkestar u svom opusu ima i koncertna djela velikih skladatelja klasičnih, ali i obrade popularnih pop-rock skladbi.  Svaki  namjerni  ili slučajni putnik- slušaoc može naći nešto i za sebe. Već dvadesetak godine glazba priređuje samostalni koncert krajem godine. Desetak godina u standardne nastupe spada i promenadni koncert početkom sezone na nekoj od lokacija uz jadransku obalu.

Valja napomenuti, do prije par godina, u orkestru su bili isključivo amater koji su tu stekli svoju  glabenu naobrazbu. Voditelj orkestra je prof. Krunoslav Zver.


Odakle dolazimo

Hum na Sutli je mjesto u istoimenoj općini u Hrvatskom Zagorju. Smješteno je neposredno uz rijeku Sutlu odnosno uz državnu granicu sa Republikom Slovenijom. Broji oko 6000 stanovnika koji žive u 17 naselja. Jako je industrijski razvijena te su tu stacionirana mnoga poduzeća čija je djelatnost usmjerena većim dijelom na staklarsku industriju. Između ostalih tu su Vetropack Straža, Omco, BDF i niz drugih. Općina je na strateški povoljnoj lokaciji pa je naseljena vrlo rano. To dokazuje niz arheoloških nalazišta od kojih neka datiraju čak iz rimskog doba. Iz „novijeg“ doba tu su ostaci grada Vrbovca iz 13. st., Mali Tabor kao i niz sakralnih objekata koji datiraju i srednjeg vijeka. Jedna od njih je i kapelica Sv. Vida podno burga Vrbovec koja je nekad bila središte tadašnjeg Vrbovečkog arhiđakonata.


Povijest

LG  Vetropack Straža osnovana je 1935. u sklopu industrijske čete ondašnje Tvornice stakla Straža. Nabavljeni su prvi instrumenti te se počinju uvježbavati prve skladbe. No ubrzo rat prekida djelovanje orkestra koji s radom nastavlja nakon oslobođenja. Iako 20. st. spada u noviju povijest, vrlo je malo podataka o tadašnjem radu ili članovima glazbe. Uz sve daće i nedaće „plehari“ postaju nezaobilazni u svim društvenim i vjerskim događanjima u općini, ali i izvan nje. Taj kontinuitet traje sve do domovinskog rata koji ostavlja trag i u radu orkestra.
    Prekretnicu doživljava dolaskom prof. Ljudevita Gečeka 1998. koji podiže orkestar na jednu novu razinu. Počinje se uvježbavati zahtjevniji repertoar, podmlađuje se orkestar, uvježbavaju se novi članovi, a jedna od bitnih stavki je i prvi samostalni koncert Limene glazbe te iste godine koji se kontinuirano priređuje svake godine do danas. 2017. dirigentsku palicu preuzima prof. Krunoslav Zver, a sve ostalo spada u budućnost…
(foto: članovi LG negdje pred sam početak drugog svj. rata)

VRH