Kalman Mesarić

Kazališna scena Kalmana Mesarića

O nama

Kazališna scena Kalmana Mesarića osnovana je s ciljem promicanja lika i djela Kalmana Mesarića, svestranog umjetnika: pjesnika, novelista, dramatičara, esejista, publicista, novinara, prevoditelja, kazališnog kritičara, teatrologa, redatelja, a prije svega tvorca hrvatskog pučkog teatra i područja njegovog stvaralaštva. Cilj udruge je i promicanje, razvijanje i njegovanje svih oblika kazališno-scenskog stvaralaštva, ali i ostalih vidova kulturnog izričaja u okviru dramskog, glazbeno-scenskog i ostalih oblika scenskog stvaralaštva kao i poticanje kreativnosti kod djece i mladih.

Dani Kalmana Mesarića

U 2014. godini organizirani su prvi Dani Kalmana Mesarića. Osmišljeni kao višednevna manifestacija doprinijeli su da se ime Kalmana Mesarića počinje spominjati ne samo u užim stručnim krugovima, već i između običnih malih ljudi. Ljudi jesu čuli za njega, znali su do tada da u Prelogu postoji ulica koja nosi njegovo ime, ali nisu znali ništa više. 2014. godine u Prelogu, progovorili smo o njemu na malo drugačiji način. Održana je književna večer na kojoj su ispričani nepoznati detalji iz njegova života, po mjesnim odborima grada Preloga održane su kazališno književne večeri na kojima su se predstavili oni koji danas njeguju žanr kojim se Mesarić bavio za života, pučki teatar i književno stvaralaštvo, održan je seminar za voditelje amaterskih kazališnih družina Zajednice HKUU MŽ. Voditeljica seminara bila je gospođa Sanja Nikčević, kazališna kritičarka i teatrologinja. I kao kruna prvih Dana Kalmana Mesarića u 2014. godini bilo je reizdavanje Mesarićevog romana Dravom zlato plovi.

Upravo je taj roman otvorio priču drugih Dana Kalmana Mesarića. Iako je početak manifestacije prilikom pisanja projekta za 2015. godinu zamišljen drugačije, roman Dravom zlato plovi odredio je njezin smjer u 2015. godini. Potaknuti manifestacijom koje do tada nije bilo, potaknuti imenom za koje su jedino znali da je „priločko“ i potaknuti romanom zanimljivog imena učenici Osnovne škole Prelog krenuli su u istraživanje i za natjecanje iz Građanskog odgoja pripremili projekt „Dravom zlato plovi“. Njihov rad najveće je bogatstvo koje je ova manifestacija mogla dati. O Kalmanu Mesariću počelo se razmišljati, počelo ga se istraživati i počelo ga se spominjati. I to među djecom i mladima. Tako su Dani Kalmana Mesarića 2015 jednim velikim djelom bili posvećeni promicanju dramskog i literarnog stvaralaštva mladih i za mlade.

U 2016. godini u suradnji sa Odjelom za kazalište i filma Matice hrvatske organiziran je Dan Kalmana Mesarića i u Zagrebu, na kojem je predstavljen cijeli projekt. Predpremijerno je puštena radio drama pod nazivom U salonu s Kalmanom Mesarićem u izvedbi studenata Filozofskoga fakulteta, Učiteljskoga fakulteta, Akademije dramske umjetnosti i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, uz sudjelovanje Želimira Mesarića, a pod vodstvom profesorice Mire Muhoberac. Bila je to i prilika da se predstavi najpoznatije djelo Kalmana Mesarića Gospodsko dijete izdano kao prvo samostalno izdanje.

Iste te godine treći Dani Kalmana Mesarića  u Prelogu obuhvatili su premijeru predstave Gospodsko dijete povodom 80. Obljetnice teksta (1936), kazališno književne večeri po mjesnim odborima grada Preloga, kazališne radionice za djecu i odrasle koje su održali Barbara Rocco i Robert Raponja. U suradnji sa Ogrankom Matice hrvatske u Čakovcu u izdano je prvo samostalno izdanje drame Kalmana Mesarića I u našem gradu čija je promocija bila posljednjeg dana manifestacije. Održao  se Okrugli stol sa međimurskim pučkim piscima u svrhu izdavanja Antologije međimurske pučke drame čija se priprema i objavljivanje planira u 2019. godini. Održala se promocija časopisa Kolo Matice hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu koji je kao temu drugog ovogodišnjeg broja posvetio Kalmanu Mesariću. Pošto je Kalman Mesarić bio i pjesnik jedna od večeri bila je posvećena tom području njegovog djelovanja.

U sklopu projekta osnovana je Kazališna scena Kalmana Mesarića koja preuzima i nastavlja uspješnu organizaciju u 2017. i u Prelogu i u Zagrebu. U sklopu četvrtih Dna Kalmana Mesarića promovirana je čevrta knjiga Poslovne tajne.

Kroz ove četiri godine istaklo se pet osnovnih područja djelovanja: tematski razgovori o Kalmanu Mesariću i njegovom djelovanju, kazališno književne večeri sa gostovanjima amaterskih družina sa tematikom pučkog teatra, postavljanje kazališnih predstava Mesarićevih djela, radionice na temu postavljanja predstave za djecu i odrasle (tekst, režija, gluma, izvedba) i ponovno izdavanje i osuvremenjivanje tekstova i drama Kalmana Mesarića.

U ovoj 2018. godini nastavili bismo tim smjerom uz dodatnu aktivnost a to je organizacija stručnog skupa o Kalmanu Mesariću kojim želimo okupiti sve one koji su na bilo koji način proučavali lik i djelo Kalmana Mesarića.


Kalmanova bibilioteka

Od prvih Dana Kalmana Mesarića nastojimo od zaborava izvući njegove tekstove radeći retisak uz jezičnu prilagodbu današnjem standardnom hrvatskom jeziku. 

Do sada su reizdani njegovi tekstovi

VRH